• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par biznesa forumu "Sieviete uzņēmējdarbībā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11761

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Finansu un kapitāla tirgus komisiju

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par biznesa forumu "Sieviete uzņēmējdarbībā"

Nesen izdevniecības "Lietišķās informācijas dienests" (LID) izpilddirektore Aiva Vīksna, SIA "Birojs 2000" direktore Selga Laizāne un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Viktors Kulbergs preses konferencē informēja par biznesa forumu "Sieviete uzņēmējdarbībā", kurš notiks 9. novembrī Rīgas Kongresu namā. Foruma idejas autore ir "Lietišķās informācijas dienesta" izpilddirektore Aiva Vīksna, bet idejas realizētājs — "Birojs 2000".

Aiva Vīksna, LID izpilddirektore teica, ka pati kā uzņēmēja darbojas jau turpat 10 gadus, un no viena maza projekta darbība pārtapusi vairāku lielu dažādu, bet saistītu uzņēmumu formā. Šāda pieredze Latvijā ir daudzām sievietēm uzņēmējām, kuras ir uzkrājušas pieredzi un informāciju. Un, "lai nebūtu no jauna jāizgudro velosipēds", šīs sievietes uzņēmējas ne tikai savā starpā varētu apmainīties "veiksmes formulām", bet tās tālāk nodot citām uzņēmīgām sievietēm, kuras vai nu tikko ir ienākušas vai arī grasās ienākt biznesā. Tādēļ forums tiks veidots pēc "dot — ņemt" principa, lai katrs dalībnieks varētu savā pieredzē dalīties un citu pieredzi iepazīt. Foruma mērķauditorija ir firmu īpašnieces, līdzīpašnieces, vadītājas, prezidentes, direktores — visas sievietes, kas pieņem uzņēmumam stratēģiski nozīmīgus lēmumus. Protams, aicināti tiek arī uzņēmēji vīrieši, kuriem ir interese par šādu forumu. Uz pasākumu uzaicināta arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, un viņa esot izteikusi ieinteresētību un atbalstu šim pasākumam. "Ideja pati nevar realizēties, tā ir jārealizē," teica A. Vīksna. Un šajā gadījumā ideju par sieviešu uzņēmēju forumu realizē "Birojs 2000".

Selga Laizāne, "Birojs 2000" direktore, žurnālistiem teica, ka pasākums ar šādu tematiku Latvijā norisināsies pirmo reizi. Ja līdz šim ir ticis runāts par sievieti politikā, tad nekad nav runāts par sievieti biznesā. Foruma darbības laiks būs viena diena, un darbs tiks organizēts sēžu veidā, kas sekos cita citai, atvēlot laiku debatēm, diskusijām un kuluāru sarunām foruma noslēguma pasākumā Mazajā Ģildē. Tiks aplūkoti četri temati: Latvijas biznesa vides priekšrocības uzņēmējdarbībai; Latvijas ekonomiskās un sabiedriskās dzīves virzītājspēki: ekonomiskais, politiskais un sociālais aspekts; iekšējā vide, kultūra un filozofija uzņēmumā, kuru vada sieviete; sievietes uzņēmējas devums uzņēmuma un valsts augšupejā. Līdz šim neesot veikti nopietni pētījumi par sievietēm biznesā. Tādēļ Baltijas Sociālo zinātņu institūts ticis lūgts veikt nelielu pētījumu par to, kāda ir sieviešu loma uzņēmējdarbībā Latvijā. S. Laizāne informēja, ka pieteikšanās termiņš dalībai forumā ir dalīts — ja dalībnieks pieteiksies līdz 25. oktobrim, tad dalības maksa būs Ls 89; ja pieteiksies vēlāk, tad — Ls 109.

S. Laizāne vēl teica, ka iepriekšējā projekta ietvaros, rīkojot Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pilnvarnieku sanāksmi Rīgā un Baltijas biznesa forumu, jau ir uzsākta sadarbība ar Strazdumuižas internātskolu. No labdarības koncerta Nacionālajā operā Strazdumuižas internātskolai pārskaitīti vairāk nekā 6000 latu datorklases ierīkošanai. Sadarbību domāts turpināt, tādēļ daļa no foruma "Sieviete uzņēmējdarbībā" atbalstītāju piesaistītajiem līdzekļiem tiks novirzīti īpašas iekārtas iegādei, kas ļaus informāciju pārvērst formā, lai vājredzīgie un neredzīgie bērni ar datoru palīdzību varētu to nolasīt. S. Laizāne vēl piebilda, ka līdzekļi, kas tika iegūti labdarības koncertā Rīgas Domā ERAB pilnvarnieku sanāksmes un Baltijas biznesa foruma laikā, tika novirzīti palīdzībai no vardarbības cietušajiem bērniem.

Viktors Kulbergs, LTRK prezidents, uzsvēra, ka jānoārda maldīgais stereotips par sievieti biznesā kā unikālu parādību. Tai jābūt normālai parādībai. Ja ņem visu cilvēci kopumā, tad vidēji tikai mazāk nekā 5 procenti ir to aktīvo cilvēku, kuri spēj būt līderi, teica V. Kulbergs. Baltijas valstīs uzņēmīgo cilvēku ir vēl mazāk. Tātad — resursu ir ļoti maz, tādēļ ir jānovērtē sieviešu spējas un prasme dot biznesa videi savu ieguldījumu. "Jo sievietēm ir viena ļoti unikāla privilēģija, — sievietes ir apveltītas ar tā saukto septīto prātu," atzina LTRK prezidents, "un tas ir nopietni. Tādēļ sievietes spēj nostāties līdzās ģeniāliem vīriem." V. Kulbergs piebilda, ka valstī šobrīd kritisku līmeni sasniegusi korupcija. Taču sievietes ir tās, kurām ir viena ļoti laba Dieva dota īpašība — privilēģija būt tendētām uz godīgām un nekorumpētām attiecībām. Ne tikai dzīvē, bet arī uzņēmējdarbībā. Šādu godīgu uzņēmēju Latvijai nepieciešams vēl jo vairāk, tādēļ biznesa forums notiek īstā laikā — laikā, kad Latvijai tas visvairāk nepieciešams, lai jau esošām spējīgām uzņēmējām līdzās nostātos jaunas, tikpat spējīgas, uzņēmīgas un šarmantas uzņēmējas sievietes. Tā ir šās konferences misija, atzina V.Kulbergs.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!