• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēmēji vai ķīlnieki?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2005., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mājokļu privatizācijas maratona finišs

Vēl šajā numurā

28.09.2005., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēmēji vai ķīlnieki?

Aizvadītajā nedēļā masu mediji saņēma ziņu, kaValkas rajona Sedas pilsētas ar lauku teritoriju pašvaldība ir nonākusi ķīlnieka lomā.

Brīdī, kad līdz apkures sezonas sākumam atlikušas vairs tikai nedaudzas nedēļas, pašvaldība uzzina, ka apkures nodrošinātājs (privātuzņēmums “SES Enerģija”) ir tuvu bankrotam un vēršas pašvaldībā ar ultimatīvu prasību pēc 20 tūkstošu latu aizdevuma. Turklāt uzstāj, ka noraidījuma gadījumā apkuri padomju laikā izveidotajai Sedas kūdras purva izstrādes pilsētiņai nenodrošinās. Tā kā Sedā pārsvarā ir tikai daudzdzīvokļu mājas, te atrodas arī Valkas rajona veco ļaužu pansionāts un cita vietējās pašvaldības infrastruktūra, “SES Enerģijas” atteikums pildīt vēl šā gada 10.augustā par jaunu noslēgtās līgumsaistības nozīmē centrālapkures nefunkcionēšanu dzīvojamajās telpās apmēram 2000 iedzīvotājiem.
Situāciju kā smagu un nopietnu raksturo gan Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM), gan Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) “LV” aptaujātie eksperti. Kaut patlaban Sedas domei ir jācīnās ar sekām un no starpnieka lomas nekādi nevar neizvairīties, viens no krīzes iemesliem ir neveiksmīga pašvaldības mantas privatizācija 2000.gadā. LPS padomnieks enerģētikas jautājumos Paulis Barons situāciju Sedā dēvē ne tikdaudz par ķīlnieka lomu, kā par nelaimi. Sedas dome likumīgi, taču nepārdomāti toreiz atļāvusi privatizēt ārvalstu uzņēmumam “SES Baltia” gan nesekmīgi darbojošos un bankrotējušo pašvaldības komunālo uzņēmumu, gan siltumtrases un pārējās komunikācijas. Šobrīd pašvaldībai pieder vien 10% uzņēmuma akciju. “Pašvaldībās praktizēti dažādi privatizācijas modeļi. Lielākoties privatizācijai nodoti uzņēmumi, bet trases un komunikācijas pieder pašvaldībai. Tomēr arī citviet Latvijā ir līdzīgi kā Sedā, taču tādas problēmas izpaliek. Manuprāt, ir nekorekti noformētas līgumsaistības un neprecīzi atrunātas pušu tiesības un pienākumi,” komentē P.Barons. Viņš arī uzskata, ka Sedas situāciju drūmāku dara vēl kāds būtisks faktors – iedzīvotāju komunālo pakalpojumu parādi uzņēmumam un izteikti zemā maksātspēja. Tādējādi “SES Enerģijai” bizness nevedas.
RAPLM valsts sekretāra vietnieks Arvīds Pīlēģis “LV” skaidro, ka ministrija ir iesaistījusies Sedas problēmsituācijā jau no pavasara un arī patlaban sniedz juridiskas konsultācijas. Apkures sezonas tuvums un cita alternatīva uzņēmuma trūkums Sedā liek sliekties uz kompromisiem, sarunu ceļā panākot situācijas pārredzamību. Ministrija arī ieteikusi Sedas domei izstrādāt jaunu siltumapgādes koncepciju, kas varētu būt pašvaldības nākotnes attīstības stratēģijas komponente. Savukārt P.Barons uzskata, ka risinājums jārod tiesā. “Neredzu citas iespējas. Pašvaldība, piešķirot kredītu privātam uzņēmumam, to dotēs, un tas nav atzīstami. No otras puses, šādu kredītu varētu uztvert kā daļēju priekšapmaksu par saņemtajiem pakalpojumiem. Tomēr nav garantijas, ka uzņēmums spēs pildīt līgumsaistības.”

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!