• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par naftas rezervju izveidošanas un uzglabāšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2005., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117629

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Baltijas Ministru padomes Premjerministru padomes sanāksmē

Vēl šajā numurā

28.09.2005., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par naftas rezervju izveidošanas un uzglabāšanas kārtību

Pirmdien, 26.septembrī, Ministru kabineta Komitejā tika apstiprināts Ekonomikas un Finanšu ministrijas izstrādātais noteikumu projekts “Naftas produktu rezerves izveidošanas un uzglabāšanas kārtība”.
Noteikumu projekts paredz kārtību, kādā komersanti izveido un uzglabā naftas produktu rezerves, lai enerģētiskās krīzes periodos tiktu nodrošināta apgāde ar naftas produktiem. Noteikumu projekts noteic, ka rezerves jāveido tādiem naftas produktiem kā benzīnam, aviācijas degvielai, petrolejas veida reaktīvajai degvielai, petrolejai, dīzeļdegvielai un degvieleļļai.
Projektā paredzēts, ka rezerves jāveido un jāuzglabā komersantiem, kas realizē naftas produktus mazumtirdzniecībā, un komersantiem, kas naftas produktus savam patēriņam ieved Latvijā no ārvalsts vai iegādājas ārpus degvielas mazumtirdzniecības tīkla. Šāda kārtība stāsies spēkā 2006.gada 1.jūlijā. Savukārt laika posmā līdz 2006.gada 1.jūlijam būs spēkā iepriekšnoteiktā kārtība, ka naftas produktu rezerves jāveido un jāuzglabā komersantiem, kas ieved degvielu realizēšanai vairumtirdzniecībā, akcīzes preču noliktavu turētājiem u.c.
Noteikumu projekts paredz iespēju komersantiem izvēlēties izdevīgāko rezervju izveides un uzturēšanas veidu – veidojot pašiem savas rezervju glabātavas vai arī pirkt rezervju pakalpojumus no cita komersanta. Salīdzinot ar iepriekšējo kārtību, kad katram komersantam pašam bija jāveido rezerves sev piederošos rezervuāros un jāinvestē rezervuāru būvniecībā, rezervju uzglabāšanas izmaksas samazināsies par aptuveni 30%.
Noteikumu projekts arī paredz, ka naftas rezerves komersanti veido un uzglabā Latvijas Republikas teritorijā. Paredzēts, ka obligātais naftas produktu rezervju apjoms valstī no 2009.gada 1.jūlija tiek veidots 90 dienām, kur 60 dienu jeb divas trešdaļas rezervju veidos komersanti un 30 dienu rezerves veidos valsts. Noteikumu projekts paredz pakāpenisku rezervju apjoma pieaugumu no 27 dienu rezervēm (līdz 2005.gada 1.decembrim) līdz 60 dienu rezervēm pēc 2009.gada 1.jūlija.
Naftas produktu rezervju kvalitātes un kvantitātes pārbaudi veiks Valsts ieņēmumu dienests, kam komersants ik mēnesi iesniegs pārskatus par iepriekšējā mēneša darbību.
Šā gada maijā Saeima pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas ietver normu par jaunas kārtības izveidošanu naftas produktu rezervju izveidošanai un uzglabāšanai. Līdz ar to 2002.gada 26.marta Ministru kabineta noteikumi Nr.138 “Naftas produktu rezerves izveidošanas un uzglabāšanas kārtība” ir uzskatāmi par spēku zaudējušiem.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!