• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar deputātiem, valsts institūciju, darba devēju, arodbiedrību pārstāvjiem un spriežot par 2006.gada budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2005., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāju un spriežot par 2006.gada budžetu

Vēl šajā numurā

28.09.2005., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar deputātiem, valsts institūciju, darba devēju, arodbiedrību pārstāvjiem un spriežot par 2006.gada budžetu

Pirmdien, 26.septembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Atis Slakteris, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns un Saeimas deputāti tikās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, ekonomikas ministru Krišjāni Kariņu, Latvijas Darba devēju konfederācijas padomes un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvjiem.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar nākamā gada valsts budžeta prioritātes un tā veidošanas principus, kā arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) nozīmi sociālā dialoga aktivizēšanā starp valsts institūcijām, darba devējiem un arodbiedrībām.
Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre uzsvēra NTSP lomu sociālās stabilitātes nodrošināšanā un pauda gandarījumu par to, ka sākts īstenot pirms mēneša Saeimā notikušajā diskusijā gūto atziņu par NTSP pakļautības maiņu. Ministru kabinets 20.septembra sēdē izdarīja grozījumus NTSP nolikumā, paredzot, ka turpmāk NTSP vadīs Ministru prezidents. Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka tādējādi tiks nodrošināts kvalitatīvs dialogs starp valdību un sociālajiem partneriem. Viņa arī aicināja padziļināti pārrunāt nākamā gada valsts budžeta prioritātes, jo 30.septembrī plānots to iesniegt izskatīšanai Saeimā.
Ministru prezidents A.Kalvītis atzīmēja, ka šī ir vēsturiska tikšanās, un sīkāk pastāstīja par nākamā gada budžeta veidošanas principiem un prioritātēm. Viņš uzsvēra, ka daudzās nozarēs paredzēts ievērojams finanšu palielinājums, piemēram, par 40 miljoniem latu tiks palielināts finansējums valsts aizsardzībai, 33,1 miljons latu paredzēts pedagogu algu paaugstinājumam, 31,1 miljons – veselības aprūpei, 31,5 miljoni tiks novirzīti valsts autoceļu fondam utt., tomēr norādīja uz iespējamām grūtībām iecerēto mērķu īstenošanā.
Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs uzsvēra NTSP nozīmi sapratnes veidošanā starp sabiedrību un valsti, kā arī norādīja uz nepieciešamību jau valsts budžeta veidošanas sākumposmā tā apspriešanā iesaistīt sociālos partnerus. Arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības direktors Pēteris Krīgers atzina, ka arodbiedrībām jābūt informētām par budžeta izstrādi tā pirmsākumos, un apliecināja, ka pagaidām daudzi jautājumi joprojām tiek izskatīti bez apspriešanās ar viņu pārstāvjiem, piemēram, par sociālā fonda līdzekļu izmantošanu. Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents, NTSP pārstāvis Teodors Tverijons kā būtisku akcentēja sociālo jautājumu stratēģisku risinājumu, uzsverot sabiedriskā sektorā strādājošo nodrošinājuma nozīmi. Viņš aicināja uzlabot Valsts ieņēmumu dienesta, Finanšu policijas un Ekonomikas policijas darbu. Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja, NTSP pārstāve Astrīda Harbaceviča atzina, ka jāizstrādā vienota darba samaksas sistēma valsts finansētās nozarēs un jāmeklē ceļi, kā palielināt darba samaksu izglītības darbiniekiem.
Diskusijas laikā padziļināti spriests par inflācijas ietekmi uz tautsaimniecības attīstību, iespējām uzlabot maznodrošināto iedzīvotāju dzīves kvalitāti un citiem aktuāliem jautājumiem.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs A.Slakteris izteica cerību, ka 2006.gada valsts budžeta izskatīšana Saeimā notiks raiti, tomēr aicināja klātesošos iesniegt priekšlikumus tā uzlabojumiem.
Saeimas priekšsēdētāja aicināja klātesošos piedalīties Latvijas nākotnes apakškomisiju sēdēs, kurās tiek nopietni pārrunāta Latvijas attīstības perspektīva. “Sarunās, viedokļu apmaiņā tiek rasti kompromisi, lai sasniegtu mūsu kopīgo mērķi – valsts labklājību,” sacīja I.Ūdre.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!