• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Drošam darbam droša vide. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2005., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117728

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rosina sakārtot datorspēļu izplatīšanu

Vēl šajā numurā

29.09.2005., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Drošam darbam droša vide

Šogad Valsts darba inspekcija (VDI) ir nopietni pievērsusies problēmai, kas saistīta ar drošību darba vietās. Ir notikušas dažādas akcijas un pētījumi, par kuriem vairākkārt rakstīts arī “LV”. Šoreiz uzmanības centrā nonākusi nozare, kurā nelaimes gadījumi notiek visbiežāk, turklāt šai problēmai pievērsusies ne vien Latvija, bet visa Eiropas Savienība (ES).

CELTNIEKS.JPG (21487 bytes)
Darba drošība būvniecībā uztrauc visu Eiropu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Būvniecības nozarē visā ES ir nodarbināts ļoti daudz darbinieku. Būvlaukumos cilvēki saskaras ar dažādiem darbiem, kas prasa lielu uzmanību un rūpīgus drošības pasākumus, lai nenotiktu nelaimes gadījumi. Taču Latvijas statistika liecina, ka būvniecībā joprojām negadījumi un traumas darba laikā notiek daudz biežāk nekā citās nozarēs.

Kampaņa par drošību

Šogad visās ES jaunajās dalībvalstīs notiek Eiropas koordinētās informēšanas un inspicēšanas kampaņa būvniecības sektorā, kuru organizē Vecāko darba inspektoru padome (SLIC). Pirmais būvlaukumu apsekošanas posms norisinājās jūnija vidū, bet otrais sākās 26.septembrī un ilgs divas nedēļas. Šajā laikā, tāpat kā akcijas pirmajā posmā, tiks apsekoti būvlaukumi, lai novērtētu darba drošību dažādos aspektos. Kampaņā tiek izvērtētas šādas tēmas: drošība saistībā ar darbiem augstumā; drošs transports būvlaukumā; drošība attiecībā uz krītošiem priekšmetiem un kravu celšanu.
Eiropas Komisija ir iesniegusi visām jaunajām dalībvalstīm vienotus vērtēšanas kritērijus, pēc kuriem vadās inspektori, “LV” informēja VDI pārstāvis. Kritērijiem par katru kampaņā izvērsto tēmu pamatā ir četri aspekti: pareizi sadalīti pienākumi; profilakse; iekārtu un aprīkojumu pareiza izvēle, lietošana un apkope; darba drošības un veselības apstākļu uzraudzīšana un koordinēšana. Pēc datu apkopošanas SLIC salīdzinās, vai valstīs eksistē darba vides līmeņu atšķirības.

Informē, nevis soda

Latvijā pārsvarā tiek būvēti nelieli objekti, kuros strādā līdz divdesmit darbiniekiem, tādēļ tieši tiem tiek pievērsta lielākā uzmanība. Valsts Darba inspekcijas sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Margarita Dukaļska “LV” pavēstīja, ka būvdarbu vadītāji un darbinieki ir labvēlīgi noskaņoti pret pārbaudēm. Kā nekā kampaņa organizēta, lai informētu nozarē strādājošos, nevis sodītu par pārkāpumiem. Protams, būvfirmām ir arī piemēroti naudas sodi vai apturēti darbi būvlaukumā, taču tas noticis tikai ļoti rupju pārkāpumu konstatēšanas gadījumos.
M.Dukaļska uzsver, ka pārkāpumos un drošības normu neievērošanā vainojami gan darba devēji, gan ņēmēji. No vienas puses, darbinieki tiek nepietiekami instruēti un uzraudzīti, viņi nesaņem pietiekami informācijas par darba drošību, taču, no otras puses, viņi paši bieži vien pret darbu un savu drošību izturas bezatbildīgi. Šī informējošā akcija ir labs veids, kā nozarē strādājošos izglītot un līdz ar to pasargāt viņu veselību un varbūt pat dzīvību.

Egija Daukste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!