• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina sakārtot datorspēļu izplatīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2005., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117730

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

29.09.2005., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina sakārtot datorspēļu izplatīšanu

Ar datorspēļu apriti saistītos jautājumus neregulē neviens normatīvais akts. Bērnu un ģimenes lietu ministrija ir izstrādājusi datorspēļu izplatīšanas noteikumu projektu.

SPELITES.JPG (16923 bytes)
Topošie datorspēļu izplatīšanas noteikumi iecerēti, lai bērnus pasargātu no datorspēļu nelāgās ietekmes
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Noteikumu projekts paredz vairākus nosacījumus, kas būs jāievēro datorspēļu izplatītājiem. Kā informē Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Taivo Trams, projekts iesniegts izsludināšanai valsts sekretāru sanāksmē, lai uzsāktu tā starpministriju saskaņošanu.
Lai mazinātu datorspēļu negatīvo ietekmi uz bērnu fizisko un garīgo veselību, pārdevējiem, reklāmdevējiem, demonstrētājiem un izplatītājiem uz datorspēlēm un to izplatīšanas vietās būs jāizvieto brīdinājumi par aizliegumu demonstrēt, pārdot, dāvināt, izīrēt un propagandēt datorspēles bērnam, ja tās satur cietsirdīgas uzvedības, vardarbības, erotikas un pornogrāfijas propagandu. Minētajās vietās būs jābūt arī brīdinājumam par datorspēles negatīvo ietekmi uz spēlētāja garīgo un fizisko veselību un atkarības rašanās iespēju.
Plānots noteikt, ka uz spēles vai tās izplatīšanas vietā jāizvieto uzraksts “Atkarības vai citu veselības problēmu gadījumā lūdziet padomu ģimenes ārstam vai attiecīgam speciālistam”.
Datorspēles, kas satur dažādas negācijas (vardarbību, seksuālas ainas, šausmu skatus, alkohola, tabakas izstrādājumu vai narkotisko vielu lietošanu, diskrimināciju, necenzētas leksikas lietošanu), iecerēts marķēt ar speciālām brīdinājuma zīmēm.
Datorspēles tiks arī klasificētas atbilstoši lietotāju vecumam piecās vecuma grupās (3+, 7+, 12+, 16+, 18+). Ilustrācijai T.Trams min piemēru. Spēlēs, kas paredzētas vismaz trīs gadu vecumu sasniegušam bērnam, nedrīkst lietot necenzētus vārdus, attēlot sāpes, spīdzināšanu, ievainojumus, turklāt ainu atrisinājumam jābūt pozitīvam. Nedrīkst izmantot šausmu efektus, kā arī atspoguļot narkotiku un alkohola lietošanu.
Par pamatu datorspēļu marķēšanai un klasifikācijai ņemta Paneiropas spēļu informācijas sistēmas PEGI, ko atbalsta lielākie spēļu konsoļu ražotāji, kā arī interaktīvo spēļu izdevēji un izstrādātāji visā Eiropā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!