• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
...uz daudziem jo daudziem gadiem.... Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2005., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tūrismam - labi rezultāti un jauni uzdevumi

Vēl šajā numurā

29.09.2005., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

…uz daudziem jo daudziem gadiem…

Otrdien, 27.septembrī, Rīgas pilī savu akreditācijas rakstu Latvijas Valsts prezidentei iesniedza Azerbaidžānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Tofiks Zufugarovs (Tofiq Zufugarov) un Horvātijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Svjetlans Berkovičs (Svjetlan Berkovič). Pēc akreditācijas ceremonijas jaunie vēstnieki atbilstoši Latvijas Valsts protokola tradīcijai “Latvijas Vēstnesim” sniedza mūsu zemē pirmo interviju.

Tofiks Zufugarovs, Azerbaidžānas vēstnieks Latvijā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

AZERBAIDZANIS.JPG (12801 bytes)
Tofiks Zufugarovs
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Vēstnieka kungs, jūsu akreditācija laika ziņā sasaucas ar Azerbaidžānas vēstniecības darba sākumu un notiek Latvijas Valsts prezidentes valstsvizītes Azerbaidžānā priekšvakarā. Protams, tā nav sagadīšanās.

– Jums taisnība, Azerbaidžānas vēstniecības atvēršanu Latvijā mēs plānojām jau sen, taču dažādu iemeslu dēļ to varējām izdarīt tikai tagad. Arī Latvijas Valsts prezidentes valstsvizīte Azerbaidžānā bija ieplānota jau pirms krietna laika. Mūsu vēstniecība darbu uzsāk tieši vizītes priekšvakarā, un arī savu diplomātu komandu uz Rīgu atvedām tieši tagad, lai kopīgiem spēkiem nodrošinātu Viņas ekselences valstsvizītes iespējami efektīvu norisi.

– Kādu iespaidu uz jums atstāja nule notikusī saruna ar Latvijas Valsts prezidenti?

– No sirds varu teikt, ka šī tikšanās gan uz mani, gan personām, kas mani pavadīja, atstāja ļoti dziļu iespaidu. Mēs ļoti skaidri sajutām jūsu prezidentes labvēlīgo attieksmi un arī viņas ieinteresētību drīzās valstsvizītes sekmīgā norisē. Prezidente arī apliecināja Latvijas gatavību dalīties ar mums savā reformu pieredzē gan ekonomikas jomā, gan veidojot pilsonisku sabiedrību. Azerbaidžānai šī pieredze ir ļoti nozīmīga. Patiešām, jūsu prezidente uz mani atstāja ļoti dziļu iespaidu.

– Vai Azerbaidžānas vēstniecība Rīgā paredzēta kā reģionāla diplomātiskā pārstāvniecība?

– Mēs centīsimies, lai mūsu vēstniecība Latvijā būtu reģionāla. Azerbaidžāna ir neliela valsts, un ir svarīgi, lai mēs spētu pārstāvēt savas valsts pilsoņu intereses iespējami plašākā reģionā. Es, protams, vēl nevaru atklāt, kurās valstīs vēl tikšu akreditēts, par to vēl tiek lemts, taču gribu uzsvērt, ka Azerbaidžānai ir liela interese par Latviju un Azerbaidžānas vēstniecības darbam Rīgā drīzā nākotnē patiešām būs reģionāls raksturs.

– Cik zinu, pašlaik jūsu diplomātu komanda Rīgā darbojas pagaidu telpās.

– Jā, tas tiesa, pagaidu telpās, no kurām mēs drīz pārcelsimies atkal uz citām pagaidu telpām. Man ir dotas instrukcijas sameklēt Rīgā vēstniecībai piemērotas telpas nopirkšanai. Tas ir ļoti atbildīgs uzdevums, kam diemžēl nevaru šajās dienās veltīt pietiekami daudz laika, jo esmu aizņemts ar jūsu prezidentes valstsvizītes sagatavošanu. Man arī vajadzēs prezidentes kundzi pavadīt vizītē savā valstī un sekot, lai viss noritētu raiti. Vēstniecības nama meklēšanu nākas atlikt pēc vizītes.

– Vai varam vēl šogad gaidīt ielūgumu uz svinīgo vēstniecības atklāšanu?

– Būšu ar atbildi piesardzīgs. Vispirms taču jāatrod piemērots nams, jānopērk, jāpārbūvē un jāpielāgo vēstniecības vajadzībām. Šeit nedrīkst steigties, jo, kad mēs atklāsim Azerbaidžānas vēstniecību Latvijā, tas būs uz daudziem jo daudziem gadiem.

– Vai šī jums ir pirmā sastapšanās ar Latviju? No mūsu valstu diplomātisko attiecību vēstures zinu, ka laikā, kad bijāt ārlietu ministrs, jūs Latviju apmeklēt nepaguvāt.

– Nē, tajā laikā man patiešām neiznāca atbraukt. Latvijā es biju sen, pirms 25 gadiem. Taču man bija nozīmīga saskare ar Latviju pirms sešiem gadiem, kad es Jaltas galotņu tikšanās laikā pavadīju mūsu valsts toreizējo prezidentu Heidaru Alijevu. Viņam Jaltā ar Latvijas Valsts prezidenti bija ļoti interesanta saruna.

– Es šo tikšanos atceros, jo biju akreditēts Jaltas samitā kā “Latvijas Vēstneša” speciālkorespondents.

– Redziet nu, cik pasaule ir šaura! Mūsu prezidentiem toreiz bija patiešām produktīva tikšanās. Bija arī intervija Latvijas televīzijai. Žēl, ka aizmirsu to jūsu prezidentei atgādināt.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!