• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
100 grami kultūras ētera viļņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2005., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dzīve ielīmēta aploksnē

Vēl šajā numurā

29.09.2005., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

100 grami kultūras ētera viļņos

Reklāma savu panākusi – jaunais Latvijas Televīzijas informatīvi analītiskais raidījums par kultūras jomu – “100 grami kultūras” jau izpelnījies Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļa Aivara Berķa pārmetumus par izvēlētā nosaukuma vulgaritāti, gan kultūras speciālistu šaubas par saturisko piepildījumu.

LAIZANE.JPG (14260 bytes)
Latvijas Televīzijas 1. kanāla vadītāja Selga Laizāne
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

No LTV programmas šoruden neatgriezeniski izzuduši “Kūlenis”, “Studija”, “Opus 5”, “Melns uz balta”, “Skatuve”, ir apdraudēta “Operas ziņu” un “Ielūdz orķestris” pastāvēšana pēc 2006.gada 1.janvāra.

Laika garam atbilstoši

Selga Laizāne, Latvijas Televīzijas 1.kanāla vadītāja, reformu būtību skaidroja intervijā “LV”:
“2004.gada darba rezultāts ir tāds, ka 20 procenti no visiem raidījumiem ir atvēlēti kultūras tematikai, taču daļa no izklaides (Ineses Galantes “Summertime” koncerts u.tml.) arī ir attiecināmi uz kultūru. LTV ir galvenā kultūras procesu dokumentētāja valstī, apzinoties savu misiju. Mēs vienojamies par kultūras proporcionālo īpatsvaru nacionālā pasūtījuma ietvaros – ir noteikts stundu skaits, kas mums jānodrošina gadā. Kultūras raidījumu sleja pulksten 18.30 bija redzama vairākus gadus, taču arvien pieaug konkurence televīziju starpā, tādēļ visi veido jaunus produktus. Mums jāseko līdzi tirgus tendencēm.”
Vaicāta par LTV formāta atbilstību laika garam, S.Laizāne atbildēja:
“Šajā gadījumā ar to saprotam modernāku programmas izkārtojumu, piedāvājot interaktivitātes elementu, proti, iespējas skatītājiem izteikt savu viedokli internetā un piezvanot uz studiju, lai veidotos ieinteresēts dialogs ar TV auditoriju.”
Dzīvās studijas raidījumā tiks saglabāta saikne ar aktualitātēm, iekļaujot montētus sižetus par nozīmīgiem kultūras pasākumiem sabiedrības uzmanības degpunktā.
“Tas iepriekšējā formātā diemžēl nebija iespējams. LTV kultūras raidījumos nebūs aizliegto tēmu,” apliecināja S.Laizāne.
“Uz raidījumu aicinās gan ekspertus, gan tos, kas patērē kultūru ikdienā. “100 grami kultūras” (apskatot kultūrpolitikas, mūzikas, vizuālās mākslas, teātra, kino, literatūras un citus jautājumus) nespēs viens pats aizstāt visus likvidētos raidījumus, tāpēc pirmdienas vakaros LTV atvēlēs laiku portretraidījumam saistībā ar aktuālām norisēm un ar īpašu kultūrvēsturisko nozīmi.”
“100 grami ir mērvienība, ar kuru parasti sastopas tirgū, – simbols ikdienišķām vajadzībām,” – paziņoja projekta vadītāja Ieva Rozentāle.
“Mēs daudzpakāpju prāta vētras apspriedēs izšķīrāmies par tādu nosaukumu, kam jāizraisa plašas diskusijas,” – piebilda Selga Laizāne. S.Laizāne sola, ka tiks saglabāti un attīstīti raidījumi “Latvijas kino jaunie talanti”, kas būs skatāms sestdienās, nevis ceturtdienās. Bijusī “Kūleņa” komanda esot piekritusi strādāt pie jauna dzīvesveida raidījuma, kas tvers šo pašu nozari citā griezumā, – par tradīciju izmaiņām, arī antropoloģiskā aspektā. Svētdienās piedāvāšot arī kultūras mantojuma sleju – “Klēts”, “Ielas garumā” u.c. Nekāda štatu saīsināšana reformu dēļ nenotiekot, darbiniekiem izsaka citus karjeras un radošās izpausmes piedāvājumus. S.Laizāne paredz, ka no nākamā gada esošajā struktūrā veiksmīgi tiks integrēti sponsorētie raidījumi “Operas ziņas” un “Ielūdz orķestris”.
– Man ļoti žēl, ka “Vakara intervijas” producenti atteicās no iknedēļas raidījuma formāta, tā bija viņu izvēle. Tagad raidījums iet gaisā reizi mēnesī sestdienās dokumentālo filmu slejā pulksten 19.30. Turpmāk veidosim vienotu veidolu kultūras mantojumu slejai. Ceram ar šīm reformām uzrunāt arī jaunāku un ekonomiski aktīvo iedzīvotāju grupu, jo raidījumiem būs atkārtojums tās pašas dienas naktī. Pēc pusgada varēsim izanalizēt, vai ar jauno kultūras dzīves atspoguļojumu esam savus mērķus sasnieguši vai esam ceļā uz to. LTV Sabiedriskā padome veic vispārējo LTV uzraudzību, neiedziļinoties satura niansēs ēterā.”

Interesē līdzdalība kino procesā

S.Laizāne pastāstīja, ka televīzijas vadība ļoti gribētu atjaunot “TV teātri”, taču pašreizējais valsts finansējums to neatļauj.
““Likteņa līdumnieku” uzņemšanas turpināšanai mums valsts budžeta grozījumos piešķīra līdzekļus, te strādājam ļoti ekonomiskā režīmā, salīdzinot ar kinofilmu producentiem. Ir idejas aktīvāk piedalīties jaunu filmu veidošanā, tagad palīdzam ar tehniku un savu personālu Lailas Pakalniņas filmas “Ķīlnieks” tapšanā.” Filma ir Latvijas, Igaunijas un Slovēnijas kopražojums, un to pabeigšot 2006.gada pavasarī.
Kultūras ministre Helēna Demakova 22.septembrī apmeklēja “Ķīlnieka” uzņemšanas laukumu Rīgas lidostā un aicināja līdzi pārējos valdības ministrus, lai pārliecinātos par latviešu filmu industrijas atdzimšanu, informēja Dainis Miķelsons, Kultūras ministrijas preses sekretārs.
“Radio SWH” vadītājs Zigmars Liepiņš kultūras darbinieku forumā publiski mudināja LTV ierakstīt visus centrālos kultūras pasākumus high definition kvalitātē, tādējādi saglabājot tos nākamajām paaudzēm kā dārgu kultūras vēsturi.
To S.Laizāne novērtējusi kā labu ieteikumu, jo vadība rūpīgi sekojot līdzi tehnoloģiju attīstībai pasaulē, izstrādājot un kompleksi risinot jaunās LTV ēkas celtniecības un tehniskā aprīkojuma projektu.

Tiešraidē ir lampu drudzis

Rihards Bargais, viens no jaunā raidījuma vadītājiem, “LV” pastāstīja, ka viņus ar Kristīni Želvi aktiermeistarībā trenējis režisors Juris Rijnieks un viņi izraudzīti no daudziem kandidātiem, tomēr pēc pirmajām trijām tiešraidēm joprojām kratot lampu drudzis.
“Ir sajūta, ka televīzijas vadība mums uzticas. Tomēr kā apzinīgs cilvēks esmu iekūlies ķezā, kas man ir visnotaļ raksturīgi,” optimistiski spriež R.Bargais, kam aiz muguras ir TV pieredze raidījumā “Valodo” (plecu pie pleca ar reperi Ozolu). R.Bargais, būdams arīdzan atzīts dzejnieks, pauž savdabīgus viedokļus, piemēram, ka “muzejs ir mākslas darbu cietums”.
“Kristīne Želve kā kinorežisore bija televīzijai ļoti tuvu stāvošs cilvēks,” par otras vadītājas izvēles kritērijiem izteicās Selga Laizāne.
Raidījums “100 grami kultūras” būs skatāms arī internetā – portālā “Apollo.lv”, otrs atkārtojums LTV – nākamās dienas plkst.15.50.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!