• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eksaminē notāru kandidātus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2005., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117848

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lašu sargi atklāj akciju

Vēl šajā numurā

30.09.2005., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eksaminē notāru kandidātus

Zvērinātu notāru kvalifikācijas eksāmenam pieteikušies sešu dažādu profesiju pārstāvji. Pavisam par notāru vēlas kļūt 19 kandidāti.

Šodien, 30. septembrī, Latvijas Zvērinātu notāru padomē notiek zvērinātu notāru eksāmens, kurā ar tieslietu ministres rīkojumu piedalīsies 19 amata pretendenti. Viņu vidū ir trīs zemesgrāmatu tiesneši, trīs tiesneša palīgi, viens Uzņēmumu reģistra valsts notārs, divi banku sektora darbinieki un divi praktizējoši juristi. Notāra profesiju izvēlējušies iegūt arī tādi profesionāļi, kas iepriekš nav strādājuši valsts tiesiskajā sistēmā.
Par notāru var kļūt, jau sākot no 25 gadu vecuma, taču, lai izturētu eksāmenu, uz šo mērķi jāsāk virzīties jau laikus – pretendentam jāiegūst jurista kvalifikācija un 2–7 gadu darba pieredze juridiskajā specialitātē atkarībā no tā, cik lielā mērā konkrētā profesija saistīta ar notariālo darbību izpildi. Visātrāk notāra kvalifikāciju var iegūt zvērināta notāra palīgi, viņiem dienu no dienas notāra birojā jānostrādā divi gadi.
Visiem pretendentiem – gan tiem, kas strādājuši tiesu sistēmā, gan privātajā sektorā strādājušajiem juristiem – jāpierāda savas zināšanas un spējas notāru eksāmenā.
Galvenais kritērijs, lai kļūtu par notāru, ir spēja pierādīt savu kompetenci visplašākajos juridiskajos jautājumos, izturot eksāmena pārbaudījumu. Visiem kandidātiem vispirms jāpierāda praktiskās zināšanas – jāsastāda dokumenta projekts un pēc tam, apliecinot savas zināšanās tiesību teorijā, Civillikumā, jārisina arī praktisks kāzuss. Piemēram, kandidātam jāizvērtē, kāda notariālā darbība jāveic gadījumā, ja klienti vēlas nokārtot naudas aizdošanu tā, lai aizdevējs bezstrīdus kārtībā varētu piedzīt savu naudu, neceļot prasību tiesā. Pretendentam jāzina, ka šajā gadījumā vienošanās jāsastāda notariālā akta kārtībā, jo ar vienkāršu paraksta apliecinājumu uz parādzīmes to nevar panākt.
Tieslietu ministrija patlaban izsludinājusi konkursu uz 17 vakantajām notāru amata vietām, deviņas no tām ir Rīgā un pa vienai Liepājā, Saldū, Daugavpilī, Rēzeknē, Krāslavā, Jēkabpilī, Dobelē un Jelgavā, tā ka par notāriem varēs strādāt visi pretendenti, kas būs sekmīgi nokārtojuši eksāmenu.

Uzziņai:

* Vērtēšanas komisijā būs pārstāvji no tiesu sistēmas, Zemesgrāmatas, akadēmiskais personāls un trīs notāri.
* Komisiju vadīs Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks tiesu jautājumos Edgars Puriņš.

Pēc Latvijas Zvērinātu notāru padomes informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!