• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmoreiz Latvijas vēsturē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā latu nomainīs eiro

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmoreiz Latvijas vēsturē

No 2. līdz 8. oktobrim notiek Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizītes Azerbaidžānā, Gruzijā un Armēnijā

AZERBAIDZANA-2.JPG (17049 bytes)
Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga oficiālās sagaidīšanas ceremonijā Baku
Foto: Juris Krūmiņš

AZERBAIDZANA-4.JPG (14917 bytes)
Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas un Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva vadītās delegācijas sarunu laikā
Foto: Juris Krūmiņš

Ar vizīti Azerbaidžānā sākusies Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizīšu sērija, kas ilgs visu nedēļu.
Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku Vaira Vīķe-Freiberga ieradās jau svētdienas vakarā. Ar Latvijas un Azerbaidžānas valsts karogiem rotātajā Heidara Alijeva starptautiskajā lidostā Latvijas Valsts prezidenti un Imantu Freiberga kungu sagaidīja Azerbaidžānas premjerministrs Arturs Rasizadehs, ārlietu ministrs Elmars Mamedjarovs un citas oficiālās personas.
No lidostas Vaira Vīķe-Freiberga motociklistu eskorta pavadībā devās uz savu rezidenci viesnīcā Hyatt Park Hotel, kur vēl tās pašas dienas vakarā tikās ar piecdesmit Latvijas uzņēmēju delegāciju, kas viņu pavada valstsvizītē.
Vakar, 3. oktobrī, sākās valstsvizītes oficiālā programma. Pulksten 11 pēc vietējā laika (9.00 Latvijā) Azerbaidžānas prezidenta pilī notika oficiālā sagaidīšanas ceremonija. Par godu Latvijas Valsts prezidentei bija nostādīta Azerbaidžānas bruņoto spēku godasardze. Vairu Vīķi-Freibergu un Imantu Freiberga kungu sagaidīja Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs ar kundzi. Militārais orķestris atskaņoja Latvijas un Azerbaidžānas valsts himnas. Vaira Vīķe-Freiberga un Ilhams Alijevs nogāja gar godasardzes ierindu un sveica karavīrus azerbaidžāņu valodā.
Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas un citiem protokola pasākumiem notika abu prezidentu tête-à-tête tikšanās, bet pēc tam arī prezidentu un delegāciju sarunas.
Pēc tam prezidenta pilī abu valstu galvas parakstīja kopīgu deklarāciju (sk. “LV” A26.lpp). Noslēgumā bija Latvijas un Azerbaidžānas prezidentu kopīga preses konference.
Dienas vidū Latvijas Valsts prezidente darba pusdienās tikās ar Azerbaidžānas premjerministru Arturu Rasizadehu.
Vakar Latvijas Valsts prezidente apmeklēja arī azerbaidžāņu tautas svētvietu Shahidlar Khiyabani (Kritušo karavīru aleju) un Azerbaidžānas parlamentu, kur viņai bija saruna ar parlamenta priekšsēdētāju Murtuzu Alasgarovu.
Vaira Vīķe-Freiberga sniedza arī intervijas Azerbaidžānas plašsaziņas līdzekļiem, jo interese par vizīti šeit ir liela. Vizītes pirmo dienu noslēdza valstsvakariņas par godu Latvijas Valsts prezidentei un Imantam Freiberga kungam, ko bija rīkojuši Azerbaidžānas Republikas prezidents ar kundzi. Abu valstu prezidenti vakariņās teica uzrunas.
Šodien, 4. oktobrī, Latvijas Valsts prezidente kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu piedalīsies Latvijas un Azerbaidžānas biznesa forumā, kur abi prezidenti teiks uzrunu. Pēc tam Vaira Vīķe-Freiberga apmeklēs milzīgo Sangachal naftas termināli.
Pēcpusdienā Latvijas Valsts prezidente viesosies Baku universitātē. Pievakarē viņa no Baku izlidos uz Gruzijas galvaspilsētu Tbilisi.

Uzziņai:

Latvija Azerbaidžānas neatkarību atzina 1992. gada 8. janvārī, savukārt Azerbaidžāna Latvijas neatkarību – 1991. gada 30. augustā. Diplomātiskās attiecības nodibinātas 1994. gada 11. janvārī.
Latvijai ar Azerbaidžānu ir pozitīva tirdzniecības bilance.
Mūsu eksports uz Azerbaidžānu 2003. gadā bija 1,3 miljonu
ASV dolāru, bet imports no Azerbaidžānas – 1,4 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Lappusi sagatavojis Jānis Ūdris, “LV”

 janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!