• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eksportspējīgākie produkti noskaidroti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118036

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmajā darba vizītē ierodas ES komisārs

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eksportspējīgākie produkti noskaidroti

Šā gada aprīlī Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) izsludināja konkursu Latvijā reģistrētām komercsabiedrībām par sasniegumiem eksportā. Konkurss ietilpst pērn Ministru kabinetā apstiprinātās Eksporta veicināšanas programmas pasākumu kompleksā, un tā mērķis ir veicināt Latvijas preču un pakalpojumu eksportu, kā arī paaugstināt to konkurētspēju ārvalstu tirgū.

PRODUKTS.JPG (20661 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, SIA “Varis Toys” pārstāve Evija Tīrele, a/s “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons un SIA “BFDF” direktore Ināra Križus
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Atsaucība bija vērā ņemama – konkursā pieteicās 33 uzņēmumi ar 39 pieteikumiem. Dalībnieki pārstāvēja visdažādākās uzņēmējdarbības nozares, piemēram, kokapstrādi, pārtikas rūpniecību, informācijas tehnoloģijas, ķīmisko rūpniecību un farmāciju, mašīnbūvi, metālapstrādi. Vispirms eksperti vērtēja uzņēmumu finanšu rādītājus. Pēc tam žūrijas komisijas locekļi klātienē iepazinās ar 15 konkursa otrās kārtas dalībniekiem, apmeklējot uzņēmumus, tiekoties ar to vadītājiem un vērojot darba procesus. Komisijā darbojās ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, LIAA direktors Andris Ozols, Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš un citi valsts institūciju un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.
30.septembrī tika svinīgi paziņoti konkursa rezultāti un apbalvoti uzvarētāji. K.Kariņš, uzrunājot uzņēmējus, pauda gandarījumu par kuplo dalībnieku skaitu un cerību, ka konkurss pamudinās vēl lielāku uzņēmēju skaitu pieteikties labāko eksportētāju sacensībai. Savukārt konkursa patronese Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga (“LV” A25.lpp.) norādīja – kaut gan Latvijas ekonomiskās izaugsmes tempi, pretēji nereti dzirdētajām skeptiskajām prognozēm, vēl joprojām ir strauji, vienlaikus aug arī inflācija. Šis faktors negatīvi ietekmē gan iedzīvotāju pirktspēju, gan arī eksportu, sacīja Valsts prezidente, uzsverot, ka cer uz valdības rīcību inflācijas ierobežošanā. V.Vīķe-Freiberga norādīja, ka mūsu valsts eksporta rādītāji gan uzlabojas, tomēr importa apjomi vēl aizvien ir lielāki. Lai situāciju kardināli mainītu, jāapgūst jauni eksporta tirgi un jāsaglabā vecie – kā atgādināja Valsts prezidente, pirms vairākiem gadiem Baltijas eksportētāji iepriecinājuši Somijas uzņēmējus, pārorientējoties uz Eiropas Savienības tirgu un Neatkarīgo Valstu Savienības (NVS) tirgu atstājot novārtā. Tādējādi pieauga Somijas eksportētāju iespējas šajā tirgū. Taču būtu kļūda, ja, izmantojot Eiropas vienotā tirgus iespējas, tiktu aizmirstas NVS valstis, sacīja V.Vīķe-Freiberga. Jādomā arī par eksporta struktūras rādītājiem – statistika liecina, ka visvairāk eksportējam koksni, kas atspoguļo arī Latvijai raksturīgo lētā darbaspēka izmantošanu. Taču, kā uzsvēra V.Vīķe-Freiberga, Latvijā jāveido zināšanās pamatota ekonomika, kas spētu tirgū piedāvāt produktus ar augstu pievienoto vērtību. Runas noslēgumā Valsts prezidente aicināja uzņēmējus tiekties pēc turības, lai spētu dot ieguldījumu arī visas valsts izaugsmē.
Konkursa balvas tika piešķirtas trīs kategorijās. Par produktu ar straujāko eksporta apjoma pieaugumu žūrija atzina akciju sabiedrības “Grindeks” ražoto medikamentu “Mildronāts”. Šis preparāts kalpo organisma šūnu aizsardzībai un asinsvadu slimību ārstēšanai. Šobrīd “Mildronāts” tiek eksportēts uz NVS valstīm un Japānu, bet uzņēmuma vadītāji sola apgūt arī Rietumeiropas un ASV tirgus. Kategorijā “Jaunais eksporta produkts vai pakalpojums” pirmā vieta tika piešķirta SIA “BFDF” izstrādājumam – krēslam “Python”. Savukārt balvu par “Inovatīvāko produkta vai pakalpojuma eksporta risinājumu” saņēma SIA “Varis Toys” par koka rotaļu konstruktoru “Varis”. Balvas saņēma arī SIA “Pure Food”, SIA “Biosan”, a/s “Liepājas metalurgs”, a/s “Preiļu siers”, a/s “Biotehniskais centrs” un a/s “Exigen Latvia”.
Pirmo vietu ieguvējiem tiek piešķirta iespēja šogad bez maksas piedalīties kādā Valsts prezidentes ārvalstu vizītē uzņēmēju delegācijas sastāvā. Katram otrās vietas ieguvējam tiks apmaksāts darījumu brauciens 1000 latu vērtībā, bet trešo vietu ieguvēji varēs bez maksas ievietot savu reklāmu LIAA izdevumā “Latvian business guide” vai katalogā “EXIM”.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!