• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aicinājumu dažādot enerģijas avotus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118072

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par būvuzņēmuma "Laval un partneri" lietas virzību EK

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aicinājumu dažādot enerģijas avotus

Procedūra: Komisijas paziņojums
Debates: 2005.gada 28.septembrī
Balsojums: 2005.gada 29.septembrī


Deputāti ar bažām atzīmē jēlnaftas cenu pieaugumu un tā ietekmi uz vispārējo ekonomisko situāciju, tāpēc aicina Eiropu dažādot enerģijas avotus un attīstīt alternatīvās enerģijas.
Trešdien, 28.septembrī, deputāti ar Eiropas komisāru Andri Piebalgu diskutēja par naftas cenām, kas pagājušajā gadā pieaugušas par 44%. Ekonomikas straujā attīstība Ķīnā, Irākas krīze, autotransporta pastiprināta izmantošana vasaras sezonā un nepietiekams naftas pārstrādes rūpnīcu skaits ir galvenie cenu pieauguma cēloņi. Situāciju saasināja viesuļvētras “Katrīna” un “Rita”. Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC uz trijiem mēnešiem palielināja piegādes par 30 līdz 32 bareliem dienā.
29.septembrī pieņemtajā rezolūcijā deputāti atzīst, ka par energotaupību un efektivitāti pasaulē Eiropa nevar rūpēties viena pati: ir jāizstrādā vispasaules stratēģija, jo īpaši ņemot vērā ļoti augsto naftas patēriņu ASV un pieaugošo patēriņu lielajās un jaunajās tirgus ekonomikās, piemēram, Ķīnā un Indijā. Parlaments aicina ES uzņemties iniciatīvu rīkot pasaules valstu vadītāju sanāksmi. Deputāti aicina Komisiju palīdzēt jaunattīstības valstīm, lai samazinātu to atkarību no ievestajiem degizrakteņiem.
Deputāti atzīst, ka visloģiskākā reakcija uz augstajām naftas cenām būtu pārorientēšanās uz alternatīvajiem enerģijas avotiem, kam savukārt vajadzīgi ieguldījumi pētījumos un infrastruktūru izveidē. EP aicina Komisiju izteikt priekšlikumus, kā no naftas rūpniecības pašreizējās peļņas veicināt privātos ieguldījumus šajā jomā.
Deputāti uzsver, ka patērētājiem jāmaksā augstākas cenas ne tikai tādēļ, ka augušas jēlnaftas cenas, bet arī augstāka PVN un enerģijas nodokļa dēļ, tomēr viņi atbalsta ES finanšu ministru 9. un 10.septembrī izdarītos secinājumus, ka jāizvairās no fiskālās un citu politiku iejaukšanās, kas izraisa tirgus izkropļojumus.
Parlaments atgādina: ja pilnībā īstenotu pašreizējās un sagatavotās tiesību normas, līdz 2020.gadam ES varētu sasniegt vismaz 23% enerģijas ietaupījumu. Tā kā transports patērē 70% no kopējā ES naftas patēriņa, jāizmanto mazāk degvielu patērējoši motori un jāpāriet uz alternatīvu degvielu un dzinēju tehnoloģijām. Parlaments piekrīt Komisijai, ka biodegviela samazinās atkarību no degizrakteņiem, un aicina Komisiju veicināt biodegvielas izejvielu ražošanu. Tas mudina Komisiju un dalībvalstis paātrināt arī ūdeņraža degvielas attīstību.
Deputāti aicina Komisiju nākt klajā ar Eiropas energoefektivitātes rīcības plānu un dalībvalstis — ātri īstenot jauno ēku direktīvu. Viņi iesaka Padomes decembra sēdē censties panākt vienošanos par enerģētisko pakalpojumu direktīvu un uzlabot naftas tirgu prognozējamību, labāk vācot un apkopojot informāciju. Deputāti aicina dalībvalstis izstrādāt priekšlikumus, kā samazināt sociālās atstumtības risku, ko pieaugošās naftas rada cenas vismazāk aizsargātajām sociālajām grupām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!