• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu

Procedūra: iniciatīva
Debates: 2005.gada 28.septembrī
Balsojums: 2005.gada 29.septembrī

Lai sasniegtu ES izvirzīto mērķi līdz 2010.gadam samazināt uz pusi ceļu satiksmes negadījumu skaitu, deputāti iesaka labāk aizsargāt riskam pakļautos satiksmes dalībniekus, noteikt ES vienotu līmeni pieļaujamajai alkohola koncentrācijai asinīs un atbrīvot ceļus no liekām vai neskaidrām ceļa zīmēm. 29.septembrī pieņemtajā rezolūcijā izteiktos ierosinājumus deputāti aicina apkopot Eiropas Ceļu satiksmes drošības rīcības programmā.
Pieņemtajā rezolūcijā deputāti īpašas bažas izsaka par riskam visvairāk pakļautajiem ceļu satiksmes dalībniekiem – riteņbraucējiem, motociklistiem un gājējiem. Braucot ar motociklu vai mopēdu pa ES ceļiem, risks ir 17 reizes lielāks, nekā braucot ar auto. Katru gadu ES notiek ap 10 000 ar alkohola lietošanu saistītu negadījumu, tāpēc deputāti aicina visā ES noteikt 0,5 mg/ml kā pieļaujamo līmeni alkohola koncentrācijai asinīs.
ES iedzīvotāji arvien biežāk ar auto ceļo uz citām dalībvalstīm, un satiksmes noteikumu pārkāpēji regulāri paliek nesodīti; tāpēc deputāti aicina Komisiju izstrādāt vienotu ES pieeju pārkāpumu izsekošanai. Deputāti arī aicina saskaņot ceļa zīmes un mudina Komisiju izpētīt EuroTest 2005 konstatētās problēmas, piemēram, liekas vai slikti saprotamas ceļa zīmes. Deputāti arī nožēlo, ka daudzi Eiropas iedzīvotāji nezina vienoto neatliekamās palīdzības numuru 112.
Katru gadu dalībvalstīs 40 000 cilvēku iet bojā ceļu satiksmes negadījumos vai tajos radīto traumu dēļ, un ar satiksmes negadījumiem saistītās izmaksas ES sasniedz 180 miljardus eiro gadā – 2% no ES nacionālā kopienākuma. Statistika liecina, ka baltieši brauc pa astoņas reizes nedrošākiem ceļiem nekā briti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!