• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atsakās ierosināt lietas par grozījumiem tiesu izpildītāju likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2005., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118185

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kāds labums no Pakalpojumu direktīvas?

Vēl šajā numurā

05.10.2005., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atsakās ierosināt lietas par grozījumiem tiesu izpildītāju likumā

Vakar, 4.oktobrī, Satversmes tiesas (ST) 1.kolēģija pieņēmusi trīs lēmumus par pieteikumiem, kuros bija lūgta izvērtēt 16. augustā izdoto Ministru kabineta noteikumu ar likuma spēku “Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā” atbilstība Satversmei.
Gandrīz vienādus pieteikumus septembra vidū bija iesniegusi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītāja Elita Sole un Māris Makstenieks, kura kā prasītāja (piedzinēja) lietas atrodas tiesu izpildītājas Raimondas Spores lietvedībā.
Pieteikuma iesniedzēji uzskatīja, ka apstrīdētie noteikumi neatbilstot Satversmes 1.pantā ietvertajam varas dalīšanas principam, kā arī esot pārkāpts Satversmes 81.panta noteikums, ka Ministru kabinets deleģētās likumdošanas kārtībā nedrīkst grozīt tiesu iekārtas un procesa likumus un noteikumu pieņemšanai jābūt pamatotai ar neatliekamu vajadzību. E.Sole un M.Makstenieks turklāt norādīja, ka minētie noteikumi aizskarot arī pieteicēju tiesības uz taisnīgu tiesu iekārtu (Satversmes 92.pants).
Par Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pieteikumu atteikts ierosināt lietu, jo šai padomei kā publisko tiesību subjektam Satversmes tiesas likums nepiešķir tiesības iesniegt pieteikumu ST.
Savukārt par E.Soles un M.Makstenieka konstitucionālajām sūdzībām lietas nav ierosinātas, jo no pieteikumiem neizriet, ka būtu noticis faktisks pieteikuma iesniedzēju Satversmes 92. pantā noteikto pamattiesību aizskārums. Šāds aizskārums ir nepieciešams, lai persona būtu tiesīga vērsties Satversmes tiesā. Pieteikuma iesniedzēji arī nebija norādījuši, kādas Satversmes 1. un 81. pantā noteiktās personas pamattiesības aizskar apstrīdētie Ministru kabineta noteikumi.
Satversmes tiesas lēmumi nav pārsūdzami.

Satversmes tiesas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!