• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lielupē ir zemākais ūdens līmenis 20 gados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2005., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118187

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lūdzu, piebeigtu kaķīti...

Vēl šajā numurā

05.10.2005., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lielupē ir zemākais ūdens līmenis 20 gados

Lielupē turpinās ilgstošs vasaras mazūdens periods, kam raksturīga mazkustīga ūdens masa. Šāda situācija tiek novērota vidēji vienu reizi 20 gados (pēdējo reizi 1983. gadā), teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras vakar izplatītajā paziņojumā.
Hidrometeoroloģisko apstākļu dēļ Lielupes ūdenīgums septembrī sasniedza tikai 20% no septembra normas (2004.gadā 51%), turklāt mēneša vidējā ūdens temperatūra bija par 1,5 – 2 grādiem augstāka nekā parasti šajā laikā.
Kā skaidro aģentūras direktors Andris Leitass, šie nelabvēlīgie dabas apstākļi negatīvi ietekmē ūdens apmaiņu un skābekļa saturu Lielupē, it īpaši Jelgavas cukurfabrikas novadītajos notekūdeņos. Izšķīdušā skābekļa satura analīzes, kas Lielupes grīvas posmos tika veiktas laikā no 25.septembra līdz 3.oktobrim, parādīja, ka izteikta skābekļa deficīta zona lēni pārvietojās pa un pret upes tecējumu Lielupes posmā starp Kalnciemu un Svētes ieteku (praktiski – Jelgavu).
Lielupe ir tipiska līdzenuma upe ar lēnu tecējumu. Turklāt Lielupei ir ļoti garš grīvas posms – aptuveni 100 km. Šajā posmā upes dibena augstums ir zemāks par jūras vidējo līmeni. Mazūdens periodā jūras ietekmes dēļ upē krasi samazinās straumes ātrums vai pat ir novērojama pretēja straumes kustība.
Līdz 10.oktobrim ir gaidāmi pārsvarā dienvidu vēji, tāpēc Lielupes grīvā ir prognozējama ūdens plūsma virzienā uz jūru.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!