• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No alfas līdz omegai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Okeāns nav šķērslis"

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No alfas līdz omegai

Pasaules presē

— 2000.09./10.

Saksofonisti nepūš ilgi

Jaunākajā "British Medical Journal" numurā publicēts angļu ārstu raksts, kas veltīts mūzikas instrumentu spēlēšanas ietekmei uz muzikantu veselības stāvokli. Sandžejs Kinra un Mona Okaša secinājuši, ka izpildītājam maksimālas briesmas draud no saksofona. Ilgstoša saksofona spēlēšana izraisa paaugstinātu spiedienu kakla daļas asinsvados, kas apgrūtina smadzeņu apgādi ar asinīm un palielina trombu veidošanās draudus. Lai pārbaudītu šos secinājumus, zinātnieki analizēja 800 no 1882. līdz 1974.gadam dzimušu džezmeņu datus. Izrādās, ka saksofonisti vidēji dzīvo daudz neilgāk īsāku mūžu mūziķi un biežāk mirst pavisam jauni.

 

Indiāņu holokausts

Savienoto Valstu skolēniem stāsta par kariem ar indiāņiem. Taču mācību grāmatās un filmās indiāņi parādīti kā daudz lielāki ļaundari nekā kolonisti, kas atņēma viņiem zemi. Amerikāņi nezina visu par savas valsts vēsturi, uzskata profesors Devids Stenards, kas laidis klajā grāmatu "Amerikāņu holokausts: Jaunās Pasaules iekarošana". Viņš apgalvo, ka valsts izveidošanu pavadījis cilvēces vēsturē visbriesmīgākais genocīds: četros gadsimtos atbraucēji no Vecās Pasaules iznīcinājuši apmēram 100 miljonu (!!!) pamatiedzīvotāju. Amerikas indiāņu aizsardzības līga vēl šodien prasa atcelt 1924.gada imigrācijas aktu, kas pamatiedzīvotājus pasludinājis par ASV pilsoņiem, tādējādi liegdams viņiem palikt par suverēnu nāciju.

 

Oskari nedeg

Aktierim Entonijam Hopkinsam nebija ilgi jābēdājas par apzeltītās Oskara statuetes pazušanu, kas viņam bija piešķirta par Hanibala Lektera lomu filmā "Jēru klusēšana". Hopkinsa mājā izcēlās ugunsgrēks un viss sadega. Miljonārs, protams, var atļauties uzsliet vēl lepnāku savrupmāju, jo banku rēķini Amerikā nedeg. Bet mājā bija Hopkinsa vislielākais dārgums — Oskars. Entonija izmisumu drīz vien nomainīja prieks. Rakņājoties pelnos, ugunsdzēsēji Oskaru atrada veselu un nebojātu. Hopkins apsolījis apbalvot visu ugunsdzēsēju komandu.

 

Entonijs Hopkinss nodevis dzimteni

Sers Entonijs Hopkinss nesen oficiāli kļuvis par Amerikas pilsoni. Šis notikums izraisīja īstu sašutuma vētru britu patriotos, kuri nosauca Hopkinsu par nodevēju un pieprasīja aktierim atņemt regālijas, ko viņam piešķīrusi karaliene Elizabete II. Par laimi, Hopkinsam atļāva izmantot dubultpilsonību, tādēļ viņš var izmantot bruņinieka titula privilēģijas, uzturoties Apvienotajā Karalistē. Amerikā kinozvaigznei kategoriski aizliegts izmantot muižnieka titulu.

Sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Preses analīzes nodaļu

"LV" nozares redaktors GINTS MOORS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!