• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lielupes piesārņošanu varēja apturēt agrāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118287

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lielupes piesārņošanu varēja apturēt agrāk

Pēc Jelgavas cukurfabrikas darbības apturēšanas amatpersonas nāk klajā ar secinājumiem.

LIELUPE.JPG (8836 bytes)
Piesārņojuma izplatība Lielupē tiek lēsta no Jelgavas līdz Kalnciemam. Upes lēnais tecējums visā ceļa garumā līdz jūrai apgrūtina ūdens bagātināšanos ar skābekli
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Divas nedēļas pēc tam, kad Lielupē sākusies zivju un citu ūdens iemītnieku masveida slāpšana skābekļa trūkuma dēļ, atbildīgās institūcijas panākušas cukurfabrikas darbības pārtraukšanu un sākušas meklēt efektīvus risinājumus, kā uzlabot ekoloģisko situāciju. Otrdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests sāka ūdens liešanu Lielupē pie Pasta salas, lai bagātinātu to ar skābekli. Savukārt vakar Ministru prezidents Aigars Kalvītis, lai noskaidrotu stāvokli un meklētu iespējamos risinājumus tā uzlabošanai, uz sarunu aicināja vides ministru Raimondu Vējoni. Pēc tikšanās ar vides resora vadītāju A.Kalvītis atzina, ka atbildīgo institūciju reakcija uz Lielupē notiekošo varēja būt ātrāka – lēmumu par cukurfabrikas darbības apturēšanu bija iespējams pieņemt vēl pirms ūdens analīžu rezultātu saņemšanas, tūlīt pēc tam, kad konstatēta zivju slāpšana. Valdības vadītājs arī pauda neizpratni par vietējo vides aizsardzības speciālistu nespēju laikus konstatēt trūkumus cukura ražotnes notekūdeņu attīrīšanā.
Kā jau ziņots, aizdomās par neattīrītu notekūdeņu iepludināšanu Lielupē tiek vainota Jelgavas cukurfabrika, kas kopš ekoloģiskās problēmas sākšanās gan apturējusi, gan atkal atsākusi ražošanas procesu, kam attiecīgi sekojusi gan situācijas uzlabošanās, gan pasliktināšanās upē. Zivju un vēžu masveida slāpšanā vaino pārlieku lielo cukura koncentrāciju rūpnīcas notekūdeņos, kas krasi samazinājis skābekļa saturu Lielupē posmā no Jelgavas līdz Kalnciemam.
Kā informē R.Vējonis, Jelgavas cukurfabrika darbu varēs atsākt tikai pēc tam, kad Valsts vides dienestā tā būs iesniegusi plānu notekūdeņu attīrīšanas sistēmas uzlabošanai, kas faktiski nozīmē jaunu attīrīšanas iekārtu uzstādīšanu. Šādu prasību pēc tikšanās ar R.Vējoni atbalstīja arī A.Kalvītis.
Fabrikai būs jāmaksā sods par notekūdeņu apjoma pārsniegšanu. Savukārt, ja tiks pierādīta uzņēmuma vaina zivju un citu ūdens iemītnieku slāpšanā, sodu aprēķinās arī par videi nodarīto kaitējumu.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!