• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mudina vecākus izmantot savas tiesības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118289

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rosina uzlabot vecāku sociālo aizsardzību

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mudina vecākus izmantot savas tiesības

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (UGFA) aicina vecākus, kas saņem mazākus alimentus par valstī noteikto uzturlīdzekļu minimumu, vērsties tiesā ar prasību par to palielināšanu.

Uzturlīdzekļu garantiju fondam jānodrošina ar valsts noteiktajiem minimālajiem uzturlīdzekļiem visi bērni gadījumos, kad viens vai abi vecāki nepilda tiesas uzlikto pienākumu sniegt materiālu atbalstu bērna uzturēšanai. Taču, kā vakar izplatītajā paziņojumā norāda fonda administrācija, ne vienmēr tas ir iespējams, jo tiesa var būt lēmusi par mazāku uzturlīdzekļu apmēru, kas mēnesī jāmaksā bērna uzturēšanai.

Desmit latiem jākļūst par pagātni

“Ja prasība par uzturlīdzekļu piešķiršanu tiesā sniegta, piemēram, pirms desmit gadiem, ir iespējams, ka viena bērna uzturēšanai tiesa toreiz uzlikusi par pienākumu maksāt tikai 10 vai 15 latus vai citu summu, kas mazāka par šobrīd noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru vienam bērnam,” skaidro UGFA direktors Edgars Līcītis. Tā kā fonda administrācijai, pieņemot lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksāšanu, par pamatu jāņem tiesas spriedumā noteiktais, rodas situācijas, ka bērna uzturēšanai jāmaksā, piemēram, 15 lati, jo tā lēmusi tiesa. Fonda administrācija nav tiesīga pārkāpt tiesas spriedumā noteikto un maksāt vairāk par šiem 15 latiem, skaidro UGFA sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Pētersone.

Kā rīkoties?

Valsts ir noteikusi minimālo uzturlīdzekļu robežu, kas jāsaņem ikvienam bērnam, turklāt, kā noteikts Civillikumā, tas katram vecākam jānodrošina neatkarīgi no viņu mantas stāvokļa.
Tādēļ fonda administrācija iesaka ikvienam, kurš uzturlīdzekļus (neatkarīgi no tā, vai tos maksā valsts vai kāds no bērna vecākiem, pildot tiesas spriedumu) saņem mazākā apmērā par valsts noteiktajiem minimālajiem uzturlīdzekļiem, izmantot savas tiesības. Proti, atkārtoti jāvēršas tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.
Kā skaidro fonda administrācija, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, arī tad var sniegt jaunu prasību tiesā. Tiklīdz ir saņemts tiesas spriedums par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, jauna tiesu izpildītāja izziņa par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību, atkārtoti jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Izskatot iesniegumu un tam pievienotos dokumentus, tiks lemts par uzturlīdzekļu izmaksāšanu jau palielinātā apmērā. Pašlaik šādu iespēju izmantojuši vairāk nekā 400 fonda administrācijas klientu.

Parādnieki sāk attapties

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā kopš 2004.gada augusta saņemti 9766 iesniegumi par uzturlīdzekļu izmaksu, 8314 lietās pieņemts lēmums uzsākt uzturlīdzekļu izmaksu, ar tiem nodrošinot 12 723 bērnus.
Septembrī arī pieņemts līdz šim lielākais lēmumu skaits – 43, kuros izbeigta uzturlīdzekļu izmaksa, jo parādnieki apņēmušies turpmāk paši maksāt uzturlīdzekļus bērniem. Pavisam iespēju nodrošināt saviem bērniem tiesas piespriestos uzturlīdzekļus raduši jau 219 parādnieki, tādējādi atgūti gandrīz 47 000 latu, kas iepriekš tika izmaksāti no fonda bezatbildīgo parādnieku vietā.

“LV” informācija

 

Fakti:

* Bērnu invalīdu skaits, kuriem nepieciešama īpaša kopšana, ir vidēji 15% no bērnu invalīdu kopskaita.
* 2004.gadā tie bija 9643 bērni, 2005.gadā prognozēti 9953, bet 2006.gadā – 10 172 bērni.

Avots: Labklājības ministrija

Fakti:

BASTIKS.JPG (15939 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

* Gandrīz 1300 bērni, kuru uzturēšanai materiālie līdzekļi tiek maksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, nesaņem uzturlīdzekļus valsts noteiktajā minimālajā apmērā.

* Summa, ko fonds var izmaksāt (valsts noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs), bērniem līdz septiņiem gadiem ir 25% no minimālās darba algas (pašlaik 20 latu) un bērniem no septiņiem līdz 18 gadiem – 30% apmērā no minimālās darba algas jeb pašlaik 24 lati.

Avots: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija

Viedoklis:

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks: “Mūsu mīlestība pret bērnu var būt neizmērojami liela, taču bērnam pilnvērtīgai attīstībai ar to vien nepietiek – ir nepieciešami arī materiāli līdzekļi. Es iesaku un aicinu vecākus vērsties tiesā un prasīt pārskatīt uzturlīdzekļu apmēru. Tas ir jo īpaši svarīgi laikā, kad dzīves dārdzība strauji pieaug.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!