• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV medicīnas eksperti: visi jāizglīto veselības jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dāņu atbalsts Aizsardzības akadēmijai

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV medicīnas eksperti: visi jāizglīto veselības jautājumos

ASV medicīnas eksperti, īsā vizītē iepazinušies ar Latvijas veselības aprūpes sistēmu, atzinīgi novērtēja redzēto.

No 3.oktobra Latvijā viesojās ASV medicīnas eksperti no Luisvilas Kentuki štatā. Grupā bija arī latviešu izcelsmes pensionētais neiroķirurgs Dr.Andrievs Dzenītis.
Eksperti bija uzaicināti pēc ASV vēstnieces Latvijā Katrīnas Todas Beilijas iniciatīvas. Viņi iepazinās ar mūsu veselības aprūpes sistēmu un piedāvāja ieteikumus, kā uzlabot tās efektivitāti un pieejamību.
Pirms aizbraukšanas ASV eksperti vakar tikās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti. Delegācijas vārdā Luisvilas universitātes profesors un starptautiskās pediatrijas nodaļas vadītājs Dr. Džordžs Rodžers atzinīgi novērtēja īsajā vizītē redzēto.
Profesors arī žurnālistiem atzina, ka ASV mediķi bijuši patīkami pārsteigti. Īpaši tika uzteikts pārsteidzoši labais medicīniskais aprīkojums daudzās jomās un mediķu augstā kvalifikācija. Kā piemēru profesors minēja ķirurgus, kas esot lieliski speciālisti.
Dr. Džordžs Rodžers kā pozitīvu piemēru mūsu valstī minēja arī privātā un valsts sektora finansēto medicīnas pakalpojumu veiksmīgo līdzsvaru.
ASV medicīnas eksperti secinājuši, ka problēmas veselības aprūpes sistēmā Latvijā galvenokārt rada ierobežotie finanšu resursi. Tā, piemēram, uz citām valstīm aizplūst medicīnas personāls, galvenokārt finansiālu apsvērumu dēļ. Ierobežoto finanšu dēļ Latvijā ir grūti nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi visā valsts teritorijā. Eksperti gan atzina, ka tā arī ASV ir problēma.
Tāpat ASV eksperti norādīja uz rindām, kurās slimniekiem jāgaida, lai saņemtu ārstēšanu.
Bijušais Sirds institūta direktors Dr. Alens Lansings ieteica Latvijā pievērst lielāku uzmanību slimnīcu personāla apmācībai. Tas par 30 procentiem varētu samazināt slimnīcu izdevumus. Speciālists akcentēja arī sabiedrības izglītošanu veselības aprūpes jautājumos. Arī tā Latvijā ir jāveicina. ASV eksperts šim mērķim ieteica izmantot, piemēram, televīziju: izsniedzot raidīšanas licenci, uzlikt par pienākumu televīzijas kanāliem bez maksas pārraidīt īsas, informējošas reklāmas par sabiedrības veselības jautājumiem – kā izvairīties no dažādām izplatītām slimībām un uzlabot veselību. Arī viens no profesora Dž.Rodžera ieteikumiem ir – pievērst lielāku uzmanību veselības veicināšanas pasākumiem.
ASV medicīnas eksperti, atgriežoties ASV, vēl izvērtēs un apspriedīs Latvijā redzēto, lai meklētu iespējas, kā palīdzēt mūsu valstij. Daži varbūtējie atbalsta veidi jau identificēti, piemēram, viena no iespējām Latvijas speciālistiem – ārstiem un medmāsām – varētu būt kvalifikācijas celšana ASV.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!