• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas Ārlietu komisijas aicinājumu ES līderiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118314

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu ES politiku attiecībā uz Krieviju

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas Ārlietu komisijas aicinājumu ES līderiem

Saeimas Ārlietu komisija, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle aicina Eiropas Savienības (ES) līderus veidot skaidru un godīgu politiku, tai skaitā attiecībā uz iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Turciju un citām ES kandidātvalstīm.
“Turcija ir nozīmīga ES partnere, un tās veiksmīga iekļaušanās savienībā noteikti veicinātu vienotās Eiropas drošību un attīstību,” atzīst Ārlietu komisijas priekšsēdētāja, “taču Turcijas un paplašināšanās jautājumā kopumā līdz šim var saskatīt diskusijas trūkumu sabiedrībā, kas ir veicinājis ES valstu iedzīvotāju skeptiskas attieksmes veidošanos attiecībā uz turpmāku paplašināšanos.”
V.Paegle uzsver: “Vienotas un godīgas pozīcijas paušana likvidētu skepticismu un sākušās politiskās spekulācijas par ES turpmāko attīstību un paplašināšanos, tādēļ ES līderiem būtu jāatmet šauru nacionālo interešu aizstāvēšana un jādomā stratēģiski, aizstāvot vienotās Eiropas intereses. Savukārt Turcijai būtu godīgi un paškritiski jānovērtē sava gatavība pilnvērtīgi iekļauties ES saimē.”
Ārlietu komisijas priekšsēdētāja uzskata, ka ES vienmēr ir bijis svarīgs godīguma un morāles aspekts, tādēļ skaidru un vienlīdzīgu pirmsiestāšanās nosacījumu izvirzīšana Turcijai un citām ES kandidātvalstīm un to izpilde no šo valstu puses, neraugoties uz to ģeopolitisko ietekmi, ģeogrāfisko novietojumu vai citiem apstākļiem, ir veids, kā nodrošināt veiksmīgu ES nākotni.
“Šobrīd ir izveidojusies situācija, kad ES ir novērojams līdera vakuums,” kritiski atzīst V.Paegle. “Latvijai pozitīvā nozīmē jābūt ambiciozākai un jākļūst pieaugušākai, atsakoties no piekļaušanās vienai vai otrai lielvalsts pozīcijai. Mums jānāk ar savām iniciatīvām un idejām, lai tādējādi sniegtu ieguldījumu turpmākā ES attīstībā, varbūt pat uzņemoties līdera lomu kādā jautājumā.”

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!