• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības un Krievijas samitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118321

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Azerbaidžānu transporta un sakaru jomā

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un Krievijas samitu

Otrdien, 4.oktobrī, Londonā notika Eiropas Savienības (ES) un Krievijas 16. valstu galotņu sanāksme, kurā ES prezidējošās valsts Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs uzņēma Krievijas Federācijas prezidentu Vladimiru Putinu.
Samitā pārrunāti ar ES un Krievijas attiecībām saistītie jautājumi, drošības un reģionālie jautājumi, kā arī starptautiskās aktualitātes.
Tikšanās laikā izvērtēta ES un Krievijas sadarbība tā saukto četru telpu (ekonomiskā, brīvības, iekšējās drošības un tieslietu, ārējās drošības, zinātnes, izglītības un kultūras) ietvaros. Četru telpu ceļa kartes (rīcības plāns) bija pieņemtas iepriekšējā ES un Krievijas iepriekšējā samitā Maskavā 2005. gada maijā.
Tikšanas laikā panākta vienošanās par Eiropas Kopienas un Krievijas Federācijas līgumu par vīzu izsniegšanas atvieglojumiem, kuru plānots parakstīt līdz šā gada beigām. Paredzams, ka tas varētu stāties spēkā aptuveni divu gadu laikā pēc ratifikācijas visu ES valstu un Krievijas parlamentos. Līgums paver iespējas ES personu pārvietošanos atvieglojumiem, uzņēmējdarbības veicināšanai, kultūras un citu savstarpējo kontaktu uzlabošanai. Latvija atbalsta šā līguma noslēgšanu, jo tas paredz atvieglojumus arī Latvijas pilsoņu ceļošanai un veicinās attiecību attīstību starp Latviju un Krieviju.
Apspriestas iespējas veicināt sadarbību tirdzniecības, enerģētikas, dabas aizsardzības (Kioto protokola ieviešana), Kaļiņingradas tranzīta un citās ekonomiskajās jomās. Pēc Latvijas iniciatīvas ES puse vēlreiz aicināja Krieviju pārskatīt diskriminējošos dzelzceļa tarifus, ko Krievija piemēro pārvadājumiem Baltijas valstu ostu virzienā.
Pārrunāti arī jautājumi par cīņu pret starptautisko terorismu, likuma varas nostiprināšanu Krievijā, robežkontroli. Cilvēktiesību ievērošanas un reģionālās drošības kontekstā ES puse iztirzāja jautājumus, kas saistīti ar Čečenijas un Ziemeļkaukāza problēmātiku. ES Komisija ir piešķīrusi 20 miljonus eiro Ziemeļkaukāza sociāli ekonomiskās attīstības programmas īstenošanai.
Samitā notika viedokļu apmaiņa par ES un Krievijas attiecību iespējamo līgumtiesisko ietvaru pēc 2007.gada, kad beidzas Partnerattiecību un sadarbības līguma darbības termiņš. Puses vienojās, ka pastāv abpusēja ieinteresētība arī turpmāk attīstīt stratēģisko partnerību; ES uzsvēra, ka tas var notikt tikai uz demokrātijas vērtību pamata.
Samita laikā parakstīts saprašanās memorands par Eiropas studiju institūta izveidošanu Maskavā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!