• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu dialogs ir saruna par Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2005., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118457

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmoreiz Latvijas vēsturē

Vēl šajā numurā

07.10.2005., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu dialogs ir saruna par Eiropu

Ašots Hovakimjans, Armēnijas vēstnieks, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

– Vēstnieka kungs, lūgšu jūs pašu izraudzīties šīs intervijas pirmos vārdus.

– Lūdzu! “Armēnija ar visdziļāko cieņu sveic Viņas ekselenci Vairu Vīķi-Freibergu, Latvijas Valsts prezidenti.” Jo vairāk tāpēc, ka šī ir vēsturē pirmā Latvijas prezidenta vizīte mūsu zemē.
Lai gan mūsu valstis atrodas Eiropas pretējās pusēs, Armēnijai un Latvijai ir daudz kopīga. Abām zemēm bijusi grūta, brīžiem traģiska vēsture. Abas tautas veltījušas milzu pūles, lai nosargātu nacionālo identitāti un izveidotu neatkarīgas, demokrātiskas valstis. 20.gadsimtā mūsu tautas bija nacionālas traģēdijas priekšā, taču mēs spējām pārvarēt visas grūtības. Mēs cīnījāmies par brīvību un arī atguvām to.
Pagājušajā gadsimtā armēņi un latvieši bija saistīti visai aktīvos ekonomiskajos, kultūras un izglītības kontaktos. Daudzi latvieši apmeklēja Armēniju, un daudzi armēņi atvaļinājumu pavadīja Baltijas jūras piekrastē.

– Bet kā ar mūsu jaunāko vēsturi? Cik tuvi vai tāli esam tagad?

– Pēc neatkarības atgūšanas mūsu valstis nokļuva atšķirīgā ģeopolitiskā situācijā: Latvija tiecās iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO, bet Armēnija – atrisināt sarežģīto reģionālo situāciju. Un, kaut arī tolaik starp mūsu valstīm pastāvēja zināmi kontakti, reāls mūsu divpusējo attiecību uzplaukums sākās tikai pirms dažiem gadiem. Var teikt, ka šajās dienās Latvijas un Armēnijas politiskais dialogs ir saruna par Eiropu.
Armēnija ļoti augstu vērtē Latvijas aktīvo iesaistīšanos ES jauno kaimiņu politikas īstenošanā un jūsu centienus iesaistīt šajās procesā arī Dienvidkaukāza valstis. Armēnija allaž uzskatījusi sevi par piederīgu Eiropai, par daļu no Eiropas civilizācijas. Uzskatām, ka mūsu valsts ar savu sarežģīto vēsturi to godam nopelnījusi, vispirms jau ar savu kristīgo mantojumu un smagajiem upuriem, ko mūsu tauta nesusi Eiropas ideālu vārdā. Mēs priecājamies, ka Latvija šo mūsu pozīciju saprot un jūsu palīdzība iemiesojas konkrētās institucionālās formās.
Ļoti nozīmīga vizītes laikā būs saruna par Latvijas un Armēnijas eventuālo sadarbību Eiropas un eiroatlantiskajās struktūrās. Mums ļoti vajadzīga Latvijas pieredze iestāšanās sarunās, kā arī sabiedrības pārveidošanā atbilstoši Eiropas standartiem, jūsu pieredze Eiropas likumdošanas ieviešanā.

– Tātad kopumā var teikt, ka mūsu divpusējās attiecības...

– ... ir teicamas. Pēdējo piecu gadu laikā bijusi vesela virkne augsta līmeņa vizīšu, kas radīja uzticības un sadarbības gaisotni un pavēra perspektīvas nākotnei. Parakstīti arī vairāki divpusējie līgumi.
Latvijas Valsts prezidentes vastsvizīte Armēnijā būs jauns stimuls tālākai attīstībai un mūsu attiecību paplašināšanai visdažādākajos virzienos. Mēs varam padziļināt kultūras sakarus, kā arī cilvēku tiešos kontaktus un, protams, intensificēt tūrismu. Svarīgi, ka vizītes laikā tiks parakstīts līgums par sadarbību kultūras jomā.
Man īpašs prieks, ka jūsu prezidenti vizītē pavada liela Latvijas biznesmeņu grupa, un ceru, ka vizītes rezultāts būs arī ne viens vien konkrēts ekonomiskās sadarbības projekts.
Mēs ļoti ceram, ka prezidentei patiks mūsu valsts, gan daba, gan cilvēki. Ceram, ka pēc vizītes latvieši vēl labāk izpratīs mūsu vēsturi un tas savukārt sekmēs mūsu labāku sadarbību kopīgas nākotnes vārdā.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!