• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar cieņu un simpātijām raugās uz Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2005., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu dialogs ir saruna par Eiropu

Vēl šajā numurā

07.10.2005., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar cieņu un simpātijām raugās uz Latviju

Aivars Vovers, Latvijas vēstnieks Armēnijā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

– Šī ir pirmā Latvijas Valsts prezidenta vizīte Armēnijā.

– Jā, un tieši tādēļ vizītes mērķis, īsi sakot, ir padziļināt Latvijas un Armēnijas divpusējās attiecības un ekonomisko sadarbību. Vizītes laikā tiks pārrunāta arī Eiropas Savienības un Armēnijas sadarbība, Latvijas loma šīs sadarbības veicināšanā un reģionālās problēmas. Prezidentes oficiālā vizīte noslēgs pēdējā gada Latvijas un Armēnijas attiecību aktivizēšanās posmu un, jādomā, palīdzēs saglabāt šo dinamismu arī turpmāk.

– Acīmredzot Latvijas un Armēnijas attiecības var raksturot kā labas un stabilas.

– Tieši tā! Es vēl piebilstu, ka šīs attiecības balstītas uz savstarpēju sapratni un ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un NATO piešķīrusi šīm attiecībām dziļāku saturu. Latvija tiecas uz regulāra politiska dialoga attīstību, parlamentu sadarbības paplašināšanu, ekonomiskās sadarbības aktivizēšanu, sadarbību eirointegrācijas jomā, kultūras sakaru attīstību.

– Kādu laiku mūsu attiecībās bija vērojams pieklusums, kas tagad ir beidzies.

– Jā, pēc Armēnijas prezidenta un Nacionālās asamblejas priekšsēdētāja vizītēm Latvijā bija iestājies mazāk aktīvs periods, kas galvenokārt bija saistīts ar Latvijas integrācijas procesa ES un NATO noslēgšanos un visu resursu orientēšanu šajā virzienā. 2005.gadā šī tendence ir mainījusies, mūsu valstu starpā ir atsācies aktīvs dialogs un sadarbība. Martā notika Latvijas Saeimas spīkeres Ingrīdas Ūdres vizīte Armēnijā, jūnijā Rīgā viesojās Armēnijas Nacionālās asamblejas delegācija, septembrī Rīgā viesojās Armēnijas aizsardzības ministrs, Latvijas ģenerālprokurors apmeklēja Armēniju. Šo vizīšu laikā tika parakstīti dokumenti par sadarbību. Īpaši svarīga joma ir Armēnijas un ES attiecību attīstība, kur Latvija var dot nozīmīgu ieguldījumu. Latvija bija viena no tām valstīm, kura atbalstīja Armēnijas iekļaušanu Eiropas jauno kaimiņu politikā, tagad aktuāla ir šīs politikas rīcības plāna izstrāde. Apsveicami, ka Armēnija saskata Latvijā partneri valsts eirointegrācijas veicināšanā. Tieši no Armēnijas puses nāca iniciatīva parakstīt prezidentu kopīgu paziņojumu par palīdzību eirointegrācijas un sadarbības eiroatlantiskās partnerības ietvaros. Tas būs labs papildinājums starp Latvijas Saeimas Eiropas lietu komisiju un Armēnijas Nacionālās asamblejas komisiju integrācijai Eiropas struktūrās martā parakstītajam memorandam.
Ne mazāk svarīgs ir atbalsts Armēnijas centieniem ciešākai sadarbībai ar eiroatlantiskajām struktūrām. Starp aizsardzības ministrijām jau ir iedibinājušies labi sakari, ko apliecināja arī Rīgā parakstītais līgums par ministriju sadarbību. Prezidentes vizīte ir apliecinājums abu valstu attiecību augstajam līmenim, tā veicinās sadarbības attīstību visās sfērās, izvirzīs jaunus orientierus valstiskajām un nevalstiskajām struktūrām sadarbībai.

– Kādas ir jūsu izjūtas, pārstāvot Latvijas intereses Armēnijā? Ko šīs valstsvizītes kontekstā vēlaties pateikt Latvijas sabiedrībai?

– Vispirms jau to, ka armēņi ar cieņu un simpātijām raugās uz Latviju, priecājas par mūsu panākumiem. Mums jāturpina gadu desmitos iedibinājušās saites starp abām tautām, kas veidojušās dažādos, arī grūtos, apstākļos. Armēņu tautai pēdējā gadsimtā ir bijuši arī traģiski brīži, tas Latvijā būtu jāzina. Jāsaprot, ka Armēnijas ceļš ir izrādījies grūtāks, taču straujā attīstība demokrātijas un ekonomisko reformu jomā neļauj šaubīties par Armēnijas drīzu uzplaukumu.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!