• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā samazināt krāpšanu darījumos ar nekustamo īpašumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2005., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesa lems par liegumu

Vēl šajā numurā

07.10.2005., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā samazināt krāpšanu darījumos ar nekustamo īpašumu

Vakar atmaskots krāpnieks, kurš bija iecerējis pārdot sev nepiederošu īpašumu. Notāre krāpnieciskajā shēmā saskata līdzības ar citiem gadījumiem Jūrmalā.

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes 21.policijas nodaļas darbinieki vakar, 6.oktobrī, uz aizdomu pamata par krāpšanu aizturēja kādu vīrieti. Viņš, izmantojot viltotu pasi, mēģināja iegūt pilnvaru, kas dotu iespēju pārdot sev nepiederošu īpašumu Jūrmalā, Kāpu ielā. Pārdošanai bijis iecerēts 5368 kvadrātmetrus liels zemes īpašums, uz kura atrodas arī ēkas, informē Latvijas Zvērinātu notāru padomes sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Šadre.
Zvērināta notāre Gita Anita Šveide konstatējusi pases un Zemesgrāmatu apliecības viltojumu, kas bija iesniegti pilnvaras noformēšanai. Policija notikuma vietā pilnvaras devēju aizturēja.
Pārbaudot pasu reģistru, tā informācija liecināja, ka pilsonim ar viltotajā pasē norādīto dzimšanas gadu izsniegta cita pase. Tas ļāva secināt, ka pilnvaras devējs, izmantojot viltotu personas apliecinošu dokumentu, uzdodas par īpašnieku, lai pilnvarotu citu personu pilnībā rīkoties ar nekustamo īpašumu.
Par Zemesgrāmatu apliecības viltojumu liecināja nepareizs dokumenta nosaukums. “1994.gadā neizsniedza Zemesgrāmatu apliecības, bet gan aktus,” paskaidro notāre.
Šajā krāpšanas mēģinājumā var saredzēt līdzības ar citiem nelegāliem darījumiem ar nekustamo īpašumu Jūrmalā, kad zeme tika nelegāli pārdota, citai personai uzdodoties par patieso zemes īpašnieci, atgādina notāre. Kā zināms, Rīgas apgabaltiesa 1.septembrī atzina par spēkā neesošiem 2004.gadā noslēgtos pirkuma līgumus par zemi Jūrmalā, kas tika noslēgti, citai personai uzdodoties par zemes īpašnieci un viltojot viņas parakstu. Atšķirībā no iepriekšējā gadījuma, šoreiz notārs atklāja viltotos dokumentus pirms pilnvaras izsniegšanas.
Lai šādus gadījumus atklātu regulāri, ar likumu jānosaka papildu drošības pasākumi darījumos ar nekustamo īpašumu, uzskata Latvijas Zvērinātu notāru padome. Ieskatīšanos publiskajos reģistros, ko notārs veic pēc savas iniciatīvas, šobrīd apmaksā klients. Latvijas Zvērinātu notāru padome uzsver, ka darījumiem ar nekustamo īpašumu jāsakārto drošības standarts. Notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča skaidro, ka cilvēki var sevi pasargāt, kārtojot darījumus notariāla akta kārtībā, kad notārs ne tikai apliecina parakstus, bet pilnā mērā atbild par darījuma tiesiskuma pārbaudi.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!