• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pievienošanos eirozonai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2005., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118605

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2005.gada 6.oktobra sanāksmē

Vēl šajā numurā

11.10.2005., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pievienošanos eirozonai

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis prognozē, ka Latvija eirozonai nepievienosies 2008.gadā, bet tas varētu notikt ne agrāk kā 2010. vai 2011.gadā.
Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) visās jaunajās ES dalībvalstīs ir vērojami faktori, kas veicina inflācijas paaugstināšanos. Galvenie trīs faktori ir netiešo nodokļu paaugstināšana – būtiskāko ietekmi atstāj akcīzes nodokļa naftas produktiem paaugstināšana un PVN samazinātās likmes ieviešana; nominālā konverģence, t.i., – ja jaunās dalībvalstis ienāk ES kopējā tirgū, kur vidējais cenu līmenis ir augstāks, tas veicina cenu pieaugumu jaunajās dalībvalstīs; kā arī papildu izmaksas uzņēmumiem, kas saistītas ar ES prasību ieviešanu. Šie faktori nosaka, ka inflācija jaunajās dalībvalstīs vidēji ir augstāka nekā vecajās.
Savukārt Māstrihtas kritērijs inflācijai nosaka, ka inflācija nedrīkst pārsniegt 1,5 procentpunktus virs vidējā inflācijas līmeņa trīs Eiropas Savienības valstīs, kurās šis rādītājs ir viszemākais. Līdz ar to inflācijas pieaugumam gadā jābūt ne lielākam par 2–3%.
“Māstrihtas kritēriji ir veidoti atbilstoši eirozonas vajadzībām pirms paplašināšanās un nav ņemtas vērā specifiskās jauno dalībvalstu problēmas saistībā ar iestāšanos ES. Pirms vairākiem mēnešiem šo jautājumu es pārrunāju ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidentu Ž.K.Trišē, kurš uzsvēra, ka ECB negrasās pārskatīt Māstrihtas kritērijus, lai ņemtu vērā jauno dalībvalstu specifiskās problēmas. Līdz ar to, lai jau tagad izpildītu Māstrihtas kritērijus inflācijai, jaunajām dalībvalstīm būtu jāsamazina bāzes inflācija zem jebkura ekonomiski pamatota līmeņa. Šāda rīcība negatīvi ietekmētu jauno dalībvalstu ekonomikas izaugsmes rādītājus, tāpēc ir būtiski, lai jaunās dalībvalstis, tai skaitā arī Latvija, necenstos par katru cenu pievienoties eirozonai jau tuvākajos gados. Domāju, ka Latvijas pievienošanās eirozonai varētu notikt ne agrāk kā 2010. vai 2011.gadā,” uzsver EP deputāts Valdis Dombrovskis.
Šobrīd Latvija kopā ar citām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm atrodas tā sauktajā “Valūtas kursa mehānismā II”, jo, lai varētu ieviest vienoto Eiropas valūtu, šīm valstīm ir jāizpilda Māstrihtas kritēriji.

Zane Lielķikute, EP deputāta V.Dombrovska preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!