• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai jauns Jaunzēlandes vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2000., Nr. 365/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zināšanas netiek mērītas ar lineālu

Vēl šajā numurā

18.10.2000., Nr. 365/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai jauns Jaunzēlandes vēstnieks

Vakar akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai iesniedza Jaunzēlandes vēstnieks Kristofers Džons Batlers

BATLER~1.JPG (40062 BYTES) Vakar Rīgas pilī: Jaunzēlandes vēstnieks Kristofers Džons Batlers un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Foto: A.F.I.

Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Jaunzēlandes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Kristofers Džons Batlers (Christopher John Butler) teica:

— Prezidentes kundze! Man ir liels gods uzņemties vēstnieka pienākumus kā Jaunzēlandes pārstāvim Latvijā. Es nevaru lepoties, ka būtu pirmais Jaunzēlandes vēstnieks Latvijā, bet esmu gandarīts būt par pirmo vēstnieku Latvijā, kurš rezidē Eiropas Savienībā. Starp Baltijas reģionu un manu uzturēšanās vietu Nīderlandi ir dibinājusies ilglaicīga saikne. Jāatzīmē, ka, iespējams, šodienas Jaunzēlandes diplomātiskā pārstāvniecība atspoguļos Latvijas virzību uz Eiropas kopienu.

Mana rezidence Hāgā palīdz man iepazīt jūsu valsti. Esmu jau akreditēts Zviedrijā, Somijā un Norvēģijā, tā ka jūsu valsts man un tiem, ko satieku savā ceļā, nav gluži nepazīstama pasaules daļa. Es priecājos par iespēju uzzināt vairāk par jūsu valsti un iepazīties ar to tuvāk.

Es saskatu ievērojamas iespējas tālākai divpusējai sadarbībai starp mūsu valstīm. Ir iespēja augt abos virzienos mūsu valstu tirgus jomā. Esmu pārliecināts, ka kopīgi varam veidot nākotni tādos jautājumos kā informācijas sabiedrība un biotehnoloģija.

Es ceru, ka mēs spēsim paplašināt arī mūsu valstu iedzīvotāju sakarus. Es ceru, ka blakus dažāda līmeņa politiķu vizītēm un apmaiņas braucieniem arvien vairāk latviešu radīs iespēju apmeklēt Jaunzēlandi kā studenti vai tūristi. Mana atrašanās šeit ir reāls pierādījums tam, ka Jaunzēlande nemaz nav tik tālu, kā eiropieši dažkārt domā.

Prezidentes kundze! Mums piemīt potenciāls strādāt kopā arī starptautiskajā arēnā, jo, neraugoties uz to, ka mūsu valstis atrodas pretējās zemeslodes pusēs, mūsdienu tehnoloģijas un komunikācijas iespējas ir pasauli padarījušas daudz mazāku. Kā mazām valstīm starptautiskajā sabiedrībām mums ir daudz kopīgu interešu. Šodienas globalizētā pasaule piedāvā mums gan lielas iespējas, gan smagus pārbaudījumus. Lai iegūtu no iespējām un izturētu pārbaudījumu, mums jāatbalsta spēcīgu starptautisku institūciju veidošanās un attīstība. Jaunzēlande un Latvija jau pašlaik darbojas gan Apvienoto Nāciju Organizācijā, gan Pasaules tirdzniecības organizācijā. Mēs varam veiksmīgi sastrādāties gan šinīs, gan citās organizācijās, lai veicinātu mūsu kopējo mērķu sasniegšanu.

Prezidentes kundze!

Savas uzrunas noslēgumā es vēlreiz vēlos teikt, ka jūtos pagodināts atrasties šeit un iesniegt manu akreditācijas rakstu. Es ar apņēmību centīšos attīstīt jau esošās mūsu abu valstu labās attiecības.

"LV" (Artis Nīgals, Kristīne Valdniece) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

 

Saņemot Jaunzēlandes vēstnieka Kristofera Džona Batlera akreditācijas vēstuli, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sacīja:

— Jūsu ekselence! Sveicu jūs kā Jaunzēlandes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā.

Esmu gandarīta, ka no šā brīža Jaunzēlande tiks pārstāvēta Latvijā no Eiropas Savienības dalībvalsts galvaspilsētas. Manā skatījumā šim lēmumam ir simboliska nozīme, kas ievēro Latvijas ārpolitiskos orientierus.

Esmu pārliecināta, ka jau pavisam ne tik tālā nākotnē mūsu divpusējās attiecības būs daļa no Jaunzēlandes un Eiropas Savienības dialoga.

 

Jūsu iecelšana šajā augstajā amatā paplašina atbildības jomu un vienlaikus varētu kļūt par jaunu atskaites punktu Latvijas un Jaunzēlandes attiecībās. Mūsu valstu kopējās vērtības ir pamats, uz kura var balstīties, būvējot demokrātisku, brīvu un taisnīgu kārtību pasaulē.

Latviju un Jaunzēlandi vieno vēlēšanās iekļauties pasaules integrācijas procesos, kas veicina visu cilvēka darbības sfēru dinamiskāku attīstību, tai skaitā starptautisko tirdzniecību un tautu labklājību, vienlaikus saglabājot un attīstot valstu un sabiedrību patību.

Pieredze, kas veidojas, iekļaujoties integrācijas procesos dažādos pasaules reģionos, ir savstarpēji interesanta un var kalpot mūsu valstu vēl sekmīgākai attīstībai.

Ceru, ka Latvija un Jaunzēlande arī turpmāk veiksmīgi izmantos tās sadarbības iespējas, ko sniedz starptautisko organizāciju forumi.

Esmu pārliecināta, ka jūsu nozīmēšana par Jaunzēlandes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā būs nozīmīgs impulss abu mūsu tautu tālākai abpusējai iepazīšanai un sadarbībai.

Jūsu ekselence! Novēlu panākumus un veiksmi, pildot Jaunzēlandes ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā pienākumus.

BATLER~2.JPG (31551 BYTES) Foto: A.F.I.

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 17.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Jaunzēlandes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Kristoferu Džonu Batleru, kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu sadarbības iespējas.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas un Jaunzēlandes attiecības kļūst aizvien ciešākas un dinamiskākas. Partnerība starptautiskajās organizācijās apliecina, ka veidojas pamats divpusējai sadarbībai. Latvijas ārpolitiskie mērķi ir integrācija Eiropas Savienībā (ES) un NATO, tāpēc drīzumā divpusējās attiecības varētu būt daļa no Jaunzēlandes un Eiropas Savienības dialoga.

Jaunzēlandes vēstnieks savukārt sacīja, ka daudzi Jaunzēlandes iedzīvotāji ir maz informēti par Latviju un arī vairumam Latvijas iedzīvotāju nav daudz informācijas par Jaunzēlandi. Globalizācijas tendences tuvina reģionus, kurus šķir ievērojami attālumi, un šodiena sniedz lielas iespējas labāk iepazīt vienam otru.

Runājot par jautājumiem, kas saistīti ar ES, K.Batlers akcentēja gan vēsturiskās saiknes, kas saista Jaunzēlandi ar Eiropas valstīm, gan arī ekonomisko aspektu — ES ir viena no trim lielākajām Jaunzēlandes tirdzniecības partnerēm, kā arī būtisks ārvalstu investīciju un tehnoloģiju ieguves avots. "Eiropas Savienība ir spilgts cilvēka gribas apliecinājums — miers iepretī konfliktiem un karam," teica vēstnieks.

Pārrunājot abu valstu sadarbības iespējas, J.Straume sacīja, ka kopš 1999. gada Latvija ir Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalsts un tas rada pamatu attīstīt Latvijas un Jaunzēlandes tirdznieciskās attiecības uz vislielākās labvēlības tirdzniecības režīma pamata. Perspektīva ir arī sadarbība ANO. Saeimas priekšsēdētājs pauda cerību, ka abu valstu kontakti turpinās attīstīties gan divpusējā līmenī, gan starptautisko organizāciju ietvaros.

Kristofers Džons Batlers dzimis 1944. gada 11. jūlijā. 1962. gadā beidzis Dovera koledžu Anglijā. Pēc tam Londonā studējis medicīnu, bet 1964. gadā pievērsies mākslas studijām un 1970. gadā beidzis Viktorijas universitāti Velingtonā, Jaunzēlandē, ar humanitāro zinātņu bakalaura grādu. Paralēli studijām strādājis kompānijā "Mobil Oil Limited" un reklāmas jomā. Pēc studiju beigšanas trīs gadus darbojies žurnālistikā, bet 1974. gadā sācis strādāt Tirdzniecības un rūpniecības departamentā. No 1979. līdz 1983. gadam bijis Jaunzēlandes vēstniecības Bonnā pirmais sekretārs. Viņa kompetencē bijuši komercjautājumi. 1984. gadā atkal strādājis Tirdzniecības un rūpniecības departamentā, bet no 1984. līdz 1986. gadam bijis Jaunzēlandes vēstniecības Pekinā padomnieks komercjautājumos. 1987. gadā iecelts par Jaunzēlandes Tirdzniecības un rūpniecības departamenta Āzijas un starptautisko tirdzniecības attiecību nodaļas direktoru. No 1988. līdz 1989. gadam — Jaunzēlandes Ārlietu un tirdzniecības ministrijas Ziemeļāzijas nodaļas direktors. No 1990. līdz 1993. gadam bijis Jaunzēlandes vēstnieks Korejas Republikā, bet pēc tam vadījis Ārlietu un tirdzniecības ministrijas Investīciju veicināšanas dienestu. No 1998. gada bijis Jaunzēlandes vēstnieks Nīderlandē, Zviedrijā, Norvēģijā un Somijā. Jaunzēlandes Korejas kara veterānu asociācijas goda biedrs, kā arī Diplomātiskā dienesta un Velingtonas klubu biedrs.

Valsts prezidenta preses dienests,

Saeimas preses dienests,

"LV" infomācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!