• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nacionālo Lisabonas programmu

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā “Par akcīzes nodokli”

Ministru kabinets (MK) otrdien, 11.oktobrī, akceptēja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā “Par akcīzes nodokli”.
Grozījumi likumā paredz nodokļa palielinājumu alum un smēķējamajai tabakai. Likumprojekts ietilpst likumu par valsts budžetu pavadošajā normatīvo aktu paketē, un paredzams, ka tas stāsies spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.
Atbilstoši jaunajām normām alum (par 100 litriem) akcīzes nodokli aprēķinās pēc likmes – 1,30 latu līdzšinējo 1,22 latu vietā par katru absolūtā spirta tilpumprocentu. Savukārt pastāvīgo mazo alus darītāju saražotajam alum par vienā kalendārā gadā saražotajiem pirmajiem 10 tūkstošiem hektolitru alus šī likme būs 0,65 lati līdzšinējā 0,61 lata vietā. Smēķējamajai tabakai paredzētais akcīzes nodokļa palielinājums ir no 13 uz 14 latiem par 1000 gramiem tabakas.
Akcīzes nodokļa likmes alum un smēķējamai tabakai tiek precizētas atbilstoši Eiropas Padomes direktīvu noteikumiem, ņemot vērā eiro kursa svārstības laikā, kamēr lats vēl nebija piesaistīts eiro. Saskaņā ar direktīvu, valstīm, kas nav piesaistījušas savu nacionālo valūtu eiro, katru gadu ir jākoriģē akcīzes nodokļa likmes, lai tās atbilstu direktīvās noteiktajām likmēm eiro. Pārrēķinot nodokļa likmes, tiek ņemts vērā oficiālais eiro kurss oktobra pirmajā darba dienā. Nacionālās nodokļa likmes nav jāmaina, ja nepieciešamais likmju palielinājums nepārsniedz 5 eiro jeb 5%.
Pēdējo reizi Latvijas akcīzes nodokļa likmju salīdzināšana tika veikta pēc eiro kursa 2004.gada 1.oktobrī, un attiecīgās izmaiņas likumā stājās spēkā 2005.gada 1.janvārī. Ar 2005.gada 1.janvāri lats ir piesaistīts eiro, un eiro/lata svārstības ir salīdzinoši nelielas. Taču no 2004.gada 1.oktobra, kad atbilstoši direktīvu nosacījumiem tika veikts pēdējais akcīzes nodokļa pārrēķins, līdz 2005.gada 1.janvārim, kad lats tika piesaistīts eiro, eiro/lata valūtas kurss turpināja augt, un starpība starp Latvijas nodokļa likmēm un direktīvās noteiktajām nodokļa likmēm atsevišķām akcīzes precēm – alum un smēķējamajai tabakai – ir izveidojusies lielāka par pieļaujamo (5%). Līdz ar to šīm akcīzes precēm ir jāpaaugstina akcīzes nodokļa likmes.
Ņemot vērā MK 2005.gada 20.septembra sēdes lēmumu, akcīzes nodokļa likmju salīdzināšana un likmju pārskatīšana attiecībā uz naftas produktiem netiek veikta.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!