• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Publisko iepirkumu likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118865

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs, sveicot latvieti Annu Bušu par darbu Nobela prēmiju ieguvušajā ANO atomenerģijas aģentūrā

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Publisko iepirkumu likumu

Ministru kabinets (MK) 11.oktobra sēdē akceptēja Finanšu ministrijas sagatavoto projektu likumam par publiskajiem iepirkumiem.
Tā kā pašreiz spēkā esošais likums “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām” jau vairākkārt ticis grozīts, turklāt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir pienākums ieviest nacionālajos normatīvajos aktos jaunu direktīvu, kuras teksts būtiski atšķiras no esošā regulējuma, ir izstrādāts jauns likumprojekts “Publisko iepirkumu likums”.
“Publisko iepirkumu likums” reglamentē iepirkumu noteikumus – iepirkumu procedūras izvēli un norisi, iepirkumu komisijas izveides principus un tās funkcijas, iepirkumu izsludināšanas kārtību un atklātuma ievērošanu, atklāta un slēgta konkursa piemērošanu, kā arī cenu aptaujas un sarunu procedūras piemērošanu. Likumā arī ietvertas normas, kas nosaka, kā organizējami metu konkursi un kā notiek sūdzību izskatīšana.
Salīdzinot ar pašreiz spēkā esošo likumu, Publisko iepirkumu likums satur ievērojamas izmaiņas. Līgumcenu robeža, no kuras sākot ir piemērojams likums, no esošajiem 1000 latiem ir mainīts uz 10 000 latiem. Šā regulējuma pamatā ir ES dalībvalstu pieredze par formālās iepirkuma procedūras piemērošanu, un tas ļaus samazināt ar publisko iepirkumu saistītās administratīvās izmaksas. Līgumcenas robeža pakalpojumu un piegāžu līgumiem ir no 50 000 latu, savukārt attiecībā uz būvdarbu līgumiem – no 120 000 latu. Zem šīm līgumcenu robežām likumprojekts paredz cenu aptaujas piemērošanu. Cenu aptaujas regulējums paredz publikāciju internetā Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, tādējādi nodrošinot atklātumu un konkurenci. Ir mainīta arī likuma struktūra, un tai par pamatu ņemta atbilstošās EK direktīvas struktūra.
Papildus jaunajam publisko iepirkumu likumam ir jāizdod vairāki MK noteikumi – noteikumi par iepirkumu paziņojumu saturu un formu, noteikumi par līgumcenu robežām, kā arī noteikumi par iepirkuma procedūrām un to finansēšanas kārtību pasūtītāja finansētiem projektiem.
Līdz ar Publisko iepirkumu likuma stāšanos spēkā spēku zaudēs līdzšinējais likums “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām”. Paredzams, ka jaunais likums stāsies spēkā ar 2006.gada 31.janvāri.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!