• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Raiņa svētki Vitebskā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trimdinieka latviskās mājas

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Raiņa svētki Vitebskā

Šogad Rīgā un Latvijas novados plaši atzīmējam Raiņa un Aspazijas 140.dzimšanas dienu. Ar sirsnību, mīlestību un cieņu Raiņa vārds tiek pieminēts Vitebskā.

Vitebskas pilsētas kapu senākajā daļā atdusas Raiņa māte Dārta Pliekšāne. Viņa uz šo pilsētu atbrauca tālajā 1898.gadā, lai apmestos uz dzīvi pie savas jaunākās meitas Doras, kas jau bija precējusies ar pagaidu izsūtījumā nometināto Pēteri Stučku. Par to laiku ir saglabājies maz dokumentālu liecību. Rainis dzīvoja izsūtījumā Pleskavā, un no sarakstes ar māsu var secināt, ka mātei 1899.gada janvārī pasliktinājies veselības stāvoklis un tikusi paralizēta ķermeņa kreisā puse. Aprīlī Rainis saņēmis sēru vēsti. Mātes pavadīšanā pēdējā gaitā dzejnieks nevarēja piedalīties, jo viņam bija aizliegts izbraukt no Pleskavas. Dora vēstulē apraksta, ka māmiņa aizgājusi klusi, klusi un bez mokām un paglabāta ļoti skaisti. Kapa vietu Raiņa mātei, kā vēstulē raksta Dora, izvēlējies Pēteris Stučka.
Vitebskas vecajos Semjonovas kapos pie piemiņas akmens Raiņa mātei 8.oktobra rītā pulcējās kupls ļaužu pulciņš. Skanēja Raiņa vārsmas baltkrievu valodā, tika godināta māte, kas zemei jau atdevusi savus bērnus un vīru, tika cildināts latviešu sievietes darba tikums un dvēseles dāsnums. Piemiņas akmens pakājē dega svecītes, un ziedu klāsts bija dziļas cieņas apliecinājums mātei, kas devusi dzīvību Dzejniekam.
Atceres brīdī piedalījās Latvijas konsule Baltkrievijā Imanta Vingre, Daugavpils Kultūras centra vadītāja Ināra Mukāne, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, Inese Bērziņa no Raiņa mājas Berķenelē, Gaida Jablovska un Valentīna Leitāne no Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) delegācija un Vitebskas sabiedriskie darbinieki, rakstnieki un dzejnieki.
Svētki turpinājās Vitebskas Valsts universitātē, kur atklāja Latvijas Nacionālās bibliotēkas sagatavoto izstādi “Latviešu plakāta simtgade”.
Vitebskas pilsētas Majakovska vārdā nosauktajā Kultūras namā, kur notika svētku centrālais pasākums, tika atklāta Literatūras muzeja izveidotā izstāde “Rainis un Baltkrievija”. Tajā var iepazīties ar Raiņa dzeju un dramaturģiju baltkrievu valodā un plašu materiālu klastu par baltkrievu un latviešu kultūras sakariem.
Latvijas konsule Imanta Vingre, rakstnieks Roalds Dobrovenskis un dzejnieks Sergejs Paņizņiks izteica kopīgu pārliecību, ka Daugava, kas plūst no Vitebskas līdz Rīgai, līdzi nes nepieciešamību ieklausīties Raiņa atziņās, jo viņa paustās idejas un domas ir aktuālas arī mūsdienu kultūras procesos. Svētkus kuplināja uzvedums “Spīdi, saulīte, spīdi!”, ko režisores Līgas Balodes vadībā bija sagatavojuši Vitebskas svētdienas skolas audzēkņi un Daugavpils bērni. Tikšanās ar radošo inteliģenci, kultūras un muzeju darbiniekiem turpinājās I.Repina muižā Zdravņevo. Zvaigžņotajā naktī skanēja krievu romances Roalda Dobrovenska priekšnesumā un kopīgi dziedātās latviešu tautasdziesmas.
Ar savu atsaucību un finansiālo atbalstu šos divu tautu kultūras svētkus palīdzēja sarīkot Valsts kultūrkapitāla fonds, Baltkrievijas vēstniecība Latvijā, Latvijas konsulāts Vitebskā un Vitebskas pilsētas Kultūras un izglītības pārvalde.

Gaida Jablovska,
Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja direktora vietniece

OSENJ1.JPG (20349 bytes)
Vitebskas Valsts universitātē atklājot izstādi “Latviešu plakāta simtgade”: Vitebskas latviešu svētdienas skolas direktore Viktorija Špaka, Latvijas konsule Vitebskā Imanta Vingre, Latvijas Nacionālās bibliotēkas nodaļas vadītāja Anda Lamaša, Vitebskas Valsts universitātes profesors Nikolajs Gugņins, Vitebskas pilsētas izpildkomitejas Kultūras nodaļas vadītājs Viktors Kibisovs un Vitebskas Valsts universitātes profesors Mihails Cibuļskis
Foto: Roalds Dobrovenskis

OSENJ2.JPG (22406 bytes)
Piemiņas akmens Raiņa mātei Dārtai Pliekšānei Vitebskā
Foto: Roalds Dobrovenskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!