• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vieglo taksometru vadītāju kompetences prasībām un eksaminācijas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2005., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118995

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2005.gada 13.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

14.10.2005., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vieglo taksometru vadītāju kompetences prasībām un eksaminācijas kārtību

Valsts sekretāru 13.oktobra sanāksmē Satiksmes ministrija pieteica izskatīšanai noteikumu projektu “Vispārīgās vieglo taksometru vadītāju kompetences prasības un eksaminācijas kārtība”.
Noteikumi noteiks vispārīgās vieglo taksometru vadītāju kompetences prasības (zināšanas, profesionālās iemaņas), apmācības un eksaminācijas kārtību.
Personas profesionālo atbilstību veikt pasažieru pārvadājumus ar vieglo taksometru apliecina vieglo taksometru vadītāja kompetences sertifikāts (sertifikāts). Sertifikāts ir kredītkartes formāta (izmēri 54 x 85 mm) dokuments, kuru izsniedz personai, kas atbilstoši šo noteikumu prasībām ir nokārtojusi vieglo taksometru vadītāja kompetences pārbaudes teorētisko un praktiskās braukšanas eksāmenus. Sertifikātu izsniedz VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD), un tā derīguma termiņš ir 10 gadi.
Projekts paredz noteikt: lai iegūtu sertifikātu, personai ir jābūt zināšanām šādās jomās: vieglo taksometru pārvadājumu regulējošie tiesību akti; vieglo taksometru pārvadājumu komercdarbība; vieglo taksometru tehniskās un ekspluatācijas prasības; satiksmes drošība; darba aizsardzības pamatprincipi; elektronisko datu pārraides sistēmu izmantošana autotransportā; vieglo taksometru vadītāju pienākumi un atbildība; profesionālā ētika – komunicēšanās pamati pakalpojumu jomā; starptautisko pārvadājumu pamatprasības.
Eksāmena minimālais tēmu saraksts iekļauts šo noteikumu projekta pielikumā.
Lai persona iegūtu sertifikātu, tā iziet apmācības kursus, saņem mācību iestādes izziņu un kārto teorētisko un praktiskās braukšanas eksāmenu CSDD.
Personu apmācību atļauts veikt mācību iestādei, kura ir saņēmusi Latvijas Pasažieru autopārvadātāju asociācijas (LPAA) pozitīvu vērtējumu par to, ka: apmācības programma ir vismaz 28 teorētiskās stundas un atbilst šo noteikumu un pielikumā minētajām prasībām; mācību transportlīdzekļi, mācību telpas un mācību uzskates līdzekļi atbilst normatīvo aktu prasībām attiecībā uz mācību iestādēm un speciālistiem, kas sagatavo transportlīdzekļu vadītājus, un transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas programmām; pasniedzēji ir ar atbilstošas kvalifikācijas augstāko izglītību.
Lai mācību iestāde saņemtu atļauju veikt personu apmācības taksometra vadītājiem, tā iesniedz LPAA iesniegumu ar lūgumu sniegt vērtējumu, lai varētu uzsākt personu apmācību. LPAA 20 darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas izskata mācību iestādes iesniegumu un sniedz rakstisku vērtējumu. Ja LPAA vērtējums ir negatīvs, tā norāda uz veicamajiem darbiem pozitīva vērtējuma iegūšanai. Saņemot atkārtotu iesniegumu, LPAA piecu darbdienu laikā sniedz rakstisku vērtējumu. LPAA vērtējumu var apstrīdēt Satiksmes ministrijā, kuras lēmumu savukārt var apstrīdēt normatīvo aktu minētajā kārtībā. LPAA izveido un uztur mācību iestāžu reģistru un par izmaiņām tajā informē CSDD.
Mācību iestāde personai, kura ir nokārtojusi mācību iestādes eksāmenu, izsniedz izziņu, kurā ietverta vismaz šāda informācija: mācību iestādes nosaukums; personas uzvārds, vārds, personas kods; izsniegšanas datums un vieta; mācību iestādes vadītāja amats, vārds, uzvārds un paraksts.
Ja persona uzskata, ka tai ir pietiekamas zināšanas, tai ir atļauts kārtot mācību iestādes eksāmenu bez apmācības kursu apmeklēšanas.
Persona ar mācību iestādes izsniegtu izziņu, pasi, derīgu medicīnisko uzziņu un derīgu pirmās palīdzības mācību kursu beigšanas apliecību vai attiecīgas izglītības dokumentu, vai attiecīgu studenta (audzēkņa) apliecību atbilstoši normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu noteiktajiem griežas CSDD, lai kārtotu teorētisko un praktiskās braukšanas eksāmenu.
Kārtot teorētisko un praktiskās braukšanas eksāmenu, lai iegūtu sertifikātu, atļauts personai: kura ir sasniegusi 21 gada vecumu; kura pastāvīgi dzīvo Latvijā vai kura Latvijā uzturas ilgāk par 185 dienām kalendārajā gadā un kurai nav medicīnisku pretindikāciju transportlīdzekļa vadīšanai, izņemot likumā noteiktos gadījumus, kad šo tiesību iegūšana noteiktā laika periodā ir liegta; kurai vismaz vienu gadu ir “B” kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.
Personai jākārto divi eksāmeni, pirmais – teorētiskais un otrais – praktiskās braukšanas, un tos pieņem CSDD: teorētisko eksāmenu kārto datorizēti. Tajā iekļauti 24 jautājumi atbilstoši apmācības programmai ar atbilžu izvēles variantiem, no kuriem viens ir pareizs. Eksāmena ilgums ir 30 minūtes; praktiskās braukšanas eksāmenā persona pierāda savas orientēšanās spējas ceļu tīklā un ievēro Ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības prasības. Persona teorētiskajā eksāmenā iegūst pozitīvu vērtējumu, ja, kārtojot eksāmenu, ir pareizi atbildējusi uz 20 jautājumiem. Personai praktiskās braukšanas eksāmenu atļauts kārtot tikai pēc teorētiskā eksāmena sekmīgas nokārtošanas.
Praktiskās braukšanas eksāmenu persona kārto ar CSDD īpašumā (turējumā) esošu transportlīdzekli. Praktiskās braukšanas eksāmens ir nokārtots, ja eksāmena gaitā: persona nav pieļāvusi kļūdas, kuras atsevišķos gadījumos var apdraudēt satiksmes drošību, pasažiera, transportlīdzekļa vadītāja vai citu satiksmes dalībnieku veselību, dzīvību; persona pierāda savas orientēšanās spējas ceļu tīklā un sekmīgi nokļūst maršruta galapunktā.
Ja teorētiskais eksāmens vai praktiskās braukšanas eksāmens nav nokārtots, atkārtota attiecīgā eksāmena kārtošana ir pieļaujama ne agrāk kā nākamajā dienā.
Ja persona nepiekrīt praktiskās braukšanas eksāmena vērtējumam, persona septiņu darbdienu laikā pēc praktiskās braukšanas eksāmena var apstrīdēt eksāmena vērtējumu, iesniedzot attiecīgu iesniegumu CSDD. Pēc iesnieguma saņemšanas personu septiņu darbdienu laikā rakstiski informē par pārbaudes rezultātiem. 
Praktiskās braukšanas eksāmena vērtējuma atbilstību šo noteikumu prasībām pārbauda un attiecīgu atzinumu dod satiksmes ministra izveidota komisija. Persona komisijas lēmumu var apstrīdēt un pārsūdzēt administratīvo procesu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Izglītības un zinātnes, Labklājības ministrijā, Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!