• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Patiesības stunda". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2000., Nr. 365/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11901

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Piesardzīgs optimisms"

Vēl šajā numurā

18.10.2000., Nr. 365/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Patiesības stunda"

"Visvairāk uz priekšu pavirzījušās kandidātvalstis pabeigs sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā 2002.gadā un vēl pēc dažiem mēnešiem iestāsies tajā. Es nevaru iedomāties, ka to starpā nebūtu Polija," vakar pavēstīja ES paplašināšanās jautājumu komisārs Ginters Ferhoigens.

Polija tādus solījumus ir dzirdējusi jau agrāk. Francijas prezidents Žaks Širaks un Vācijas kanclers Helmūts Kols solīja, ka mēs būsim Eiropas Savienībā jau 2000.gadā.Atšķirībā no abiem valstu vadītājiem Ferhoigens šajā jautājumā nevar pieņemt lēmumus. Jo vairāk tādēļ šo viņa paziņojumu varētu uztver ar skepticismu.

Tomēr komisāra vārdi ir nozīmīgi. Ferhoigens ir cilvēks, kurš Briselē vislabāk zina kandidātu situāciju un var novērtēt, cik laika tiem būs nepieciešams, lai patiešām izpildītu iestāšanās nosacījumus. Viņa vārdi ir balstīti uz desmitiem secinājumu un tūkstošiem ES ierēdņu analīžu. Lai gan par sarunu norisi ar Poliju lēmumus pieņem "piecpadsmitnieka" galvaspilsētās, tie parasti saskan ar Komisijas vērtējumu.

Ferhoigens ar savu deklarāciju uzstājās brīdī, kad ES dalībvalstīs ir sadalījušās jautājumā par paplašināšanās nākotni. Pēdējo nedēļu laikā par ātru uzņemšanu un tās termiņu noteikšanu ir iestājušies Lielbritānijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas un Holandes vadītāji. Viņu pusē gatavojas nostāties arī Itālija. Tagad arī ES Komisija nostājas šī grupējuma pusē. Iespējams, ka Komisijas nostāja ietekmēs arī vēl svārstīgās valstis, kurām pirmām kārtām ir svarīgas paplašinātās Savienības normālas funkcionēšanas garantijas: Portugāle, Īrija un Luksemburga.

Pēc vakardienas paziņojuma Vācijai, Francijai, Austrijai un Spānijai — valstīm, kuras līdz šim pret paplašināšanos ir izturējušās vispiesardzīgāk — nāksies grūtāk vadīt sarunas tā, lai tās mīņātos uz vietas un koncentrētos tikai uz tehniskajiem jautājumiem. Berlīnei un Parīzei tuvojas patiesības stunda, kad kļūs skaidrs, vai deklarācijas par atbalstu Polijai ir tikai tukši vārdi, vai arī reāli īstenojami nodomi.

"Rzeczpospolita"

— 2000.10.11 .

Jendžejs Beļeckis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!