• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Bailes no mini varianta". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2000., Nr. 365/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11902

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Izplesties pa visu Eiropu"

Vēl šajā numurā

18.10.2000., Nr. 365/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Bailes no mini varianta"

Eiropas Savienības paplašināšanas jautājumu ģenerāldirekcijas vadītājs Eneko Landaburu vakar runāja par diviem ES paplašināšanās variantiem. Pirmais variants paredz divu vai trīs visvairāk progresējušo kandidātvalstu ātru uzņemšanu (2—3 gados) un lielāku brīvību uzņemšanas tempu ziņā attiecībā pret pārējām kandidātvalstīm. Otrajā variantā ir paredzēta lielākas valstu grupas uzņemšana vienlaikus, taču tas nevarētu notikt ātrāk kā 2005.gada nogalē.

Landaburu, uzstādamies Briseles Eiropas politikas centrā, nevēlējās ielaisties atsevišķu kandidātvalstu izredžu novērtējumā. "Pašreizējā posmā viss ir iespējams," viņš īsi noteica. Tomēr viņš norādīja, ka "visticamākais un vislabākais scenārijs būtu ES paplašināšana 2005.gada beigās, uzņemot lielāku kandidātvalstu skaitu." Viņš tāpat piebilda, ka ir pats par sevi saprotams, ka Polijai, kā lielākajai valstij pārējo kandidātu starpā, esot arī lielākas problēmas nekā citām. Par trim visvairāk progresējušajām valstīm tiek uzskatītas Ungārija, Slovēnija un Igaunija.

ES Komisijā Landaburu ir pats augstākais ierēdnis, kura pārziņā ir ES paplašināšanas jautājumi.

Par paplašināšanos un par komisāra Gintera Ferhoigena otrdienas uzstāšanos, kurā viņš pieminēja 2003.gadu kā reālu paplašināšanās sākuma termiņu, vakar rakstīja britu "Financial Times" un amerikāņu "Wall Street Journal". Londonas laikraksts raksta par ES Komisijas 8.novembrī publicējamā ziņojuma saturu. Pēc laikraksta ziņām, Komisija pozitīvi vērtējot visus kandidātus, atskaitot Rumāniju, taču par Poliju tikai izsakās, ka tā esot izpildījusi līdzdalības politiskos kritērijus un ir "ļoti tuvu" ekonomisko kritēriju izpildei. Ziņojumā netiekot minēti nekādi termiņi — ne jauno dalībvalstu uzņemšanai, ne arī sarunu nobeigšanai, taču saskaņā ar laikraksta citētajiem avotiem Polija būs gatava uzņemšanai 2004.gadā.

"Wall Street Journal" ieskatā Polija visvairāk bažījas par to, lai Eiropas Savienība paplašināšanā neizmantotu minivariantu, tas ir, ātru nelielu kandidātvalstu grupu uzņemšanu. Ja Savienība sākumā uzņemtu divas vai trīs visvairāk progresējušās valstis, tad pārējām nāktos gaidīt vēl vismaz piecus vai pat desmit gadus. Minivariants pašlaik visvairāk atbilst Ungārijas interesēm. Kā raksta laikraksts, ES neuzskata, ka Polija varētu būt gatava uzņemšanai jau 2003.gadā.

"Rzeczpospolita"

— 2000.10.12.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!