• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Somijas dalība apgrūtināja krievu darbību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2000., Nr. 365/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tonijs Blērs atbalsta nacionālu valstu Eiropu"

Vēl šajā numurā

18.10.2000., Nr. 365/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Somijas dalība apgrūtināja krievu darbību"

Krievijas privatizācijas galvenais arhitekts Anatolijs Čubaiss uzskata, ka Somijas dalība ES stipri apgrūtina krievu kompāniju darbību.

Čubaiss uzskata, ka ES un Krievijai būs kopīgi jārūpējas par to, lai tā nenotiktu, piemēram, tad, kad Baltijas valstis tuvākajos gados iestāsies Eiropas Savienībā.

— Protams, ka Somijas dalība principā ir pozitīvs notikums, un mēs to pieņemam, tāpat kā tagad Savienības paplašināšanu uz citām valstīm.

Krievijas kompāniju darbību Somijas dalība ES tomēr ietekmēja negatīvi, svētdien nožēloja Čubaiss. Viņš uzskata Somijas gadījumu kā piemēru tam, kas notiek, ja neievēro Krievijas īpašās intereses. Čubaiss precizēja, ka runa ir par muitas nodevām. Somijas dalība ES paaugstināja muitas nodevas krievu produktu eksportam uz Somiju.

— Varbūt tas ir nepatīkams jautājums, bet par to ir jādiskutē. Nedrīkst būt tā, ka Krievija zaudē līdz ar ES attīstību.

 

ES un Krievijas rūpniecības direktoru tikšanās

Pasaules lielākā enerģijas uzņēmuma RAO EES Ross direktors Čubaiss izteica avīzē "Kauppalehti" savu viedokli pēc tam, kad viņš bija saticis ES komisāru Erki Līkanenu svētdien Maskavā.

Čubaiss un Līkanens bija galvenie runātāji ES un Krievijas rūpniecības direktoru sanāksmē. Čubaiss darbojās kā priekšsēdētājs kopā ar ABB izpilddirektoru Jēranu Lindālu.

Šāda veida tikšanās notika trešo reizi. Tajā piedalījās desmit pazīstamu politiķu un uzņēmēju. Ministru prezidents Mihails Kasjanovs solīja, ka valdība uzmanīgi ievēros tikšanās rekomendācijas.

"Ciets rieksts", komentēja Līkanens Čubaisu, kas ir viens no pārejas laika ietekmīgākajiem un ienīstamākiem krievu politiķiem.

"Pēc mūsu domām, paplašināšanās pozitīvā ietekme perspektīvā būs lielāka nekā negatīvā", uzskata komisārs.

"Krievijas ievērošana" tika reģistrēta konferences galaziņojumā, uz kura pamata tiks sagatavota prezidenta Vladimira Putina un ES Komisijas priekšsēdētāja Romano Prodi sanāksme, kas notiks mēneša beigās Parīzē.

 

Nauda aktualizēja Ziemeļu projektu

Luksusviesnīcā Maskavā klīda optimistiskas baumas par to, cik nozīmīgs tirgus partneris Krievija ir ES valstīm, kuras grib vairāk partneru enerģijas iegādē, nekā viņām ir šobrīd.

— Tur Krievijai ir centrālā vieta, teica Līkanens.

Sanāksmē tika apspriests arī Somijas mīļākais projekts — Eiropas Savienības Ziemeļu dimensija. Šis jautājums aktualizējās Krievijā no jauna, kad enerģijas cenas pieauga līdz rekordlīmenim.

— Kad enerģijas cenas bija zemas, Krievijai nebija iemeslu būt ieinteresētai par šo lietu. Tagad veci dokumenti tiek vilkti ārā no rakstāmgalda atvilknes,— smaidīja Līkanens.

ES Ziemeļu dimensija ir svarīgs instruments abām pusēm izdevīgajos Ziemeļeiropas attīstības projektos. Acīmredzamākie kandidāti ir enerģijas un infrastruktūras nozarēs, teikts galaziņojumā.

 

RAO EES taisās palielināt eksportu

RAO EES un Gazprom mēģina eksportu uz Rietumeiropu padarīt efektīvāku.

Čubaiss lielījās, ka Krievijas elektrību tagad pirmo reizi eksportē uz Vācijas federāciju. Šis sasniegums bija iespējams, pateicoties jaunajai līnijai caur Baltkrieviju un Poliju.

Čubaiss redz iespējas arī Somijā. Vasaras sākumā viņš parakstīja līgumu ar uzņēmumu "Fingrīd", kas atvieglo elektrības pārvešanu pār robežu. Viņš uzskata, ka RAO EES varētu pat divreiz palielināt enerģijas eksportu uz Ziemeļvalstīm.

"Kauppalehti"

— 2000.10.10.

Mati Posio

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!