• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par paredzamajām diskusijām par Eiropas nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119138

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas studentu iespējām izvēlēties vislabāko izglītību

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par paredzamajām diskusijām par Eiropas nākotni

13.oktobrī Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar demokrātijas jautājumiem, dialogam un diskusijām veltītu plānu “D”, ar kuru veido pamatus tuvākajos mēnešos paredzamajām nopietnajām diskusijām par Eiropas nākotni. Valdību vadītāji, konstatējot, ka Francijā un Nīderlandē referenduma rezultāti vērtējami kā negatīvi, lūdza atvēlēt “pārdomu laiku”, lai katrā dalībvalstī varētu risināties plašas diskusijas. Valdībām ir jāvirza šīs diskusijas valstu līmenī, savukārt Eiropas Komisijai ir galvenā loma šā procesa veicināšanā. Eiropas Komisijas “Plāns “D”” – ar nozīmi “demokrātija, dialogs un diskusijas” – izveido sistēmu, kādā valstu valdības rīko 25 valstu diskusijas par Eiropas nākotni. Skaidrs mērķis ir panākt jaunu politisko vienprātību attiecībā uz to, kāda ir pareizā politika, kas ļaus Eiropai tikt galā ar uzdevumiem, ko izvirza 21.gadsimts.
Nākot klajā ar plānu, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma, kas ir atbildīga par institucionālajām attiecībām un komunikācijas stratēģiju, teica: “Plāns “D” ir vērsts uz to, lai notiktu diskusijas, risinātos dialogs un tiktu uzklausīti viedokļi. Tas ir līdzeklis, lai ar politiskām idejām rosinātu izmaiņas. Globalizācijas apstākļos cilvēki uzdod būtiskus jautājumus par darbavietu stabilitāti, pensijām, migrāciju un dzīves līmeni. Eiropai ir jāmainās, pašai kļūstot par šo problēmu risinājuma sastāvdaļu. Plānā “D” tiek paredzēts sasniegt Eiropas Savienībā augstāku demokrātijas pakāpi, veicināt plašas sabiedrības diskusijas un panākt vienprātību attiecībā uz Eiropas Savienības turpmāko virzību. Tagad dalībvalstu uzdevums ir atbalstīt šo procesu. Es šodien aicinu valstu valdības izmantot šo izdevību uzsākt diskusijas un būt par virzošo spēku Eiropas izmaiņām.”

Plāna “D” pamatelementi

Rosināšana uz diskusijām
Visas dalībvalstis apņēmās rīkot plaša mēroga diskusijas par Eiropas nākotni. Plāna “D” centrālais jautājums ir šīs diskusijas valstu ietvaros – no tā izriet Eiropas Komisijas nepārprotamais uzdevums palīdzēt dalībvalstīm, nevis tās aizstāt. Tomēr diskusijām, kas notiks visās 25 valstīs, plāns “D” tiecas nodrošināt kopēju sistēmu, sniedzot valdībām iespējamo paraugu modeļus un struktūras (piem., Īrijas nacionālais forums) un piedāvājot kopīgus procesus un galvenos apspriežamos tematus.

Atgriezeniskā saikne
Eiropas Komisija strukturēs atgriezeniskās saites procesu. Pirmās atsauksmes par diskusijām valstu līmenī būtu jāsaņem 2006.gada aprīlī. 2006.gada 9.maijā tiks rīkota Eiropas konference, kura būs veltīta jautājumam par Eiropas nākotni un kurā tiks apkopoti galvenie secinājumi, kas izrietēs no diskusijām. Par valstu diskusijām Eiropas Komisija laikus sagatavos kopsavilkuma pārskatu 2006.gada jūnija Eiropadomei Austrijas prezidentūras ietvaros. Šā procesa noslēgumā paredzēts iegūt konkrētu virzības plānu Eiropas nākotnei.

Galvenie pasākumi intensīvāka dialoga veidošanai
Eiropas Komisija ierosina 13 īpašas Eiropas mēroga iniciatīvas, lai rosinātu plašākas diskusijas sabiedrībā, veicinātu pilsoņu līdzdalību un izveidotu patiesu dialogu par Eiropas politikas jautājumiem. Eiropas Komisija meklēs veidus, kā sadarboties ar Eiropas Parlamentu un ES institūcijām. Šajos pasākumos ietilps komisāru viesošanās dalībvalstīs,  atbalsts Eiropas pilsoņu projektiem,   kurss uz Padomes procedūru lielāku atklātību, pastiprināta komisāru klātbūtne valstu parlamentos, “Eiropas labas gribas vēstnieku” tīkla izveidošana, paaugstinot diskusiju līmeni Eiropas jautājumos, un atbalsta atjaunošana projektiem, kas vērsti uz to, lai palielinātu vēlētāju piedalīšanos. Šīs iniciatīvas darbosies Žozē Barrozu vadītās Eiropas Komisijas laikā un arī turpmāk.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!