• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsētu attīstību paplašinātā Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sieviešu stāvokli Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsētu attīstību paplašinātā Eiropas Savienībā

Pilsētās koncentrējas smagākās sociālās problēmas, bet pilsētās arī veidojas Eiropas Savienības (ES) nākotne. Pilsētas, tostarp aglomerāti un mazpilsētas, var ievērojami palīdzēt ES sasniegt mērķus izaugsmes un konkurētspējas jomā, uzsvērts Eiropas Parlamentā ziņojumā par pilsētu attīstību.
Eiropas Parlaments 13.oktobrī Žana Marī Bopuī (Francija) ziņojumu pieņēma ar 540 balsīm par, 29 pret un 26 atturoties. 
Pilsētu politika nav ES, bet gan dalībvalstu kompetencē. Tomēr EP atgādina, ka ES kompetencē ir politikas, kas tieši ietekmē pilsētu attīstību: reģionālā un sociālā kohēzija, transports, vide, nodarbinātība. Ž.M.Bopuī ziņojumā prasa īpašu uzmanību pievērst jaunajām dalībvalstīm: viņš uzsver, ka vairumā jauno dalībvalstu nav valsts vai reģionu līmenī izstrādātas pilsētu attīstības politikas.
ES pilsētās un aglomerātos dzīvo 78% Eiropas Savienības iedzīvotāju, atgādināts ziņojumā, un pilsētas ir  vieta, kur koncentrējas vissarežģītākās sociālās problēmas: sociālā izstumtība, segregācija, dzīvokļu trūkums, nedrošība, narkotikas, piesārņojums, vecas piesārņotas ražošanas teritorijas, satiksme. Tā ir arī vieta, kur veidojas ES nākotne (universitātēs, pētījumu centros).
No jaunajām 10 ES dalībvalstīm vislielākais pilsētnieku īpatsvars ir Maltā: 91%. Latvijā pilsētās dzīvo 70% iedzīvotāju, Igaunijā – 67,5, Lietuvā – 66, Čehijā – 63,6, Ungārijā – 64,9, Polijā – 61,8, Slovākijā – 56,2, Slovēnijā – nedaudz vairāk nekā 50% iedzīvotāju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!