• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sieviešu stāvokli Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119143

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES aizsardzības ministru neformālo sanāksmi Lielbritānijā

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sieviešu stāvokli Eiropas Savienībā

13.septembrī Eiropas Parlaments pieņēma slovāku deputātes Annas Zāborskas ziņojumu par sievietēm un nabadzību Eiropas Savienībā. Uzrādot statistikas datus, kas liecina – sievietes ir vairāk pakļautas nabadzībai nekā vīrieši, un uzsverot, ka sieviešu nabadzība nav tikai ekonomisks fakts, bet ir cieši saistīta ar cilvēktiesībām, deputāti īpašu uzmanību pievērš šādiem aspektiem: statistikas rādītāju un metožu izstrāde; mazturīgo sieviešu un ģimeņu iesaiste lēmumu pieņemšanā; pasākumi, lai līdzsvarotu sieviešu ģimenes dzīvi un darbu; pilsoniskās sabiedrības nozīme.
Parlaments īpaši uzsver, ka “nabadzībai ir daudzas izpausmes” un radušās “jaunas nabadzības un sociālās izstumšanas formas”. Tiesa, “globalizācija un datorizācija ir palielinājusi ekonomiskās iespējas un atsevišķu sieviešu autonomiju”, bet “valstu nevienlīdzības dēļ daudzas sievietes šis process ir sociāli atstūmis un padarījis nabadzīgas”.
Nabadzība nav tikai līdzekļu trūkums, tā ir saistīta arī ar pieeju veselības aprūpei un izglītībai. Turklāt “nodarbinātība pati par sevi nav pietiekama aizsardzība pret nabadzību, un galvenokārt profesionālās segregācijas dēļ vairāk sievietes nekā vīrieši strādā sliktāk apmaksātu darbu”.
Sievietes un vīrieši ES joprojām  nav vienlīdzīgi ienākumu un sociālo iespēju ziņā: ES atšķirība starp atalgojumu sievietēm un vīriešiem atkarībā no valsts ir no 15% līdz 33%. Nepilnas slodzes darbu strādā 30% sieviešu un 6% vīriešu — visbiežāk tāpēc, ka nav bērnu aprūpes iestāžu par pieejamu samaksu. Deputāti atgādina, ka nabadzība ved pie prostitūcijas un vardarbības, un aicina dalībvalstis izstrādāt politikas, lai nepieļautu šādu vardarbību, kā arī nodrošināt patversmes no vardarbības cietušajām sievietēm.
Deputāti rezolūcijā atgādina arī par tādu nevalstisko organizāciju kā Caritas internationalis vai ATD Quart Monde ieguldījumu sieviešu nabadzības apkarošanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!