• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Fotogrāfija vizuālās kultūras laukā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 19.10.2005.

Laidiena Nr. 166, OP 2005/166

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Fotogrāfija vizuālās kultūras laukā

Fotogrāfijas muzejā Rīgā līdz 19.novembrim skatāma jau piektā Strenču vēsturiskā fotomantojuma izstāde. Pēc viesošanās Kurzemē, Zemgalē un Latgalē tā divas nedēļas bija apskatāma fotogrāfiju autoru dzimtajā pusē Ziemeļvidzemē un nu nonākusi līdz Latvijas galvaspilsētai. Izstādītas 27 fotogrāfijas, kas ir neliela daļiņa no nekustamo īpašumu sabiedrības “Latio” fotomākslas vērtību apzināšanas un saglabāšanas projekta gaitā pērn Strenčos atrastās kolekcijas. Tajā ir vairāk nekā 3000 fotoplašu, kas tika uzietas kādas bijušās fotodarbnīcas bēniņos.
Fotoplašu autori ir galvenokārt trīs Strenčos dzīvojuši un strādājuši fotogrāfi – Dāvis Spunde, Konrāds Krauklis un Jānis Krauklis, kurš plašākai sabiedrībai pazīstams kā dzejnieks Jānis Ziemeļnieks.
Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktors Vilnis Auziņš atzīst, ka šī kolekcija ir lielākais atradums pēdējo desmit gadu laikā. Būs nepieciešami vairāki gadi, lai fotoplates izpētītu un noteiktu, kurš ir katras autors, kas tajās attēlots utt.
Lai vismaz daļu no fotoplašu kolekcijas varētu apskatīt plašāka sabiedrība, tiks izdots “Latio” galda kalendārs ar 53 atjaunotām fotogrāfijām no Strenču kolekcijas.
Izstādes atklāšana ievadīja četru dienu konferenci “Fotogrāfija – vizuālās kultūras fenomens” (Fotogrāfijas vēsture Latvijā. Process. Pētniecība. Pārsteigumi).
Tā kā 2006. gadā Latvija varēs atzīmēt latviešu profesionālās fotogrāfijas simtgadi, referenti akcentēja fotogrāfijas vēstures pētniecības ieguvumus un raksturoja procesus, kas veicina fotogrāfijas daudzpusīgu integrāciju kultūrā.

“LV” informācija

PIUDES.JPG (44049 bytes)
20.gs. 30.gadi.
No Strenčos atrastā fotoarhīva

Foto: Dāvis Spunde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!