• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
22 miljoni latu bezdarbnieku apmācībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2005., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119248

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ieguvējs būs gan parādnieks, gan kreditors

Vēl šajā numurā

19.10.2005., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

22 miljoni latu bezdarbnieku apmācībai

Latvijai no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem no 2004.līdz 2006.gadam pieejami 22 miljoni latu bezdarbnieku apmācībai un pārkvalifikācijai. Līdz šā gada 1.oktobrim apgūti 7,82 miljoni latu.

Latvijas darba tirgus raksturīgā iezīme ir nevis katastrofāls darba vietu trūkums, kura dēļ ir liels bezdarbs, bet gan bezdarbnieku kvalifikācijas neatbilstība darba devēju prasībām. To liecina arī tas, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) Rīgā pašlaik var piedāvāt 2000 darba vakances. Lai dotu iespēju satikties darba devējam un bezdarbniekam, jau pusotru gadu bezdarbnieki un darba meklētāji var piedalīties trīs NVA programmās: “Bezdarbnieku pārkvalifikācija un tālākizglītība”, “Apmācību nodrošināšana sociālās atstumtības riska grupām, iekļaujot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju atbalstu invalīdiem” un “Apmācības bezdarbnieku un darba meklētāju konkurētspējas nodrošināšanai”.
Bezdarbniekiem dalība pirmajā projektā sniegs iespēju iegūt papildu profesionālo kvalifikāciju (tiks izsniegts arī sertifikāts), kā arī paaugstināt jau esošo. Plānots, ka kopumā līdz 2006.gada beigām šajā projektā būs iesaistījušies 12850 bezdarbnieki (pašlaik tas izdevies par 43%).
Mācības jau pabeiguši 5079 bezdarbnieki, no kuriem 1982 iekārtojušies darbā. Visvairāk (56%) cilvēki vēlas iegūt 2.līmeņa profesionālo kvalifikāciju. Šajā programmā visaktīvāk (41%) iesaistījušies bezdarbnieki ar profesionālo vidējo izglītību, vismazāk ar pamatizglītību (12%). Kā jau ierasts, kursus daudz aktīvāk apmeklē sievietes nekā vīrieši. Trīs populārākās izglītības programmas ir: datormācība, mazumtirdzniecības veikala pārdevēja un grāmatvedis. Viens no kritērijiem, pēc kura vērtēs projekta efektivitāti, ir darbā iekārtojušos skaits. Pēc ES izvirzītajiem kritērijiem, tiem jābūt 60% kursu dalībnieku. Jāatgādina, ka LM iecerējusi nākamgad mācību stipendiju palielināt līdz 40 latiem mēnesī.
Otrā projekta mērķgrupas ir jaunieši no 15 līdz 25 gadiem ar pamatizglītību (vai nepilnu), bezdarbnieki invalīdi, bezdarbnieki pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un bezdarbnieki pēc soda izciešanas brīvības atņemšanas iestādēs. Līdztekus profesionālajai apmācībai bezdarbniekiem ir pieejamas psihologa konsultācijas (katram trīs), ergoterapeita konsultācijas, surdotulka pakalpojumi. Invalīdiem ar kustību traucējumiem ir pieejams specializētais transports. Plānots, ka pavisam apmācībās iesaistījušos skaits būs 6520 bezdarbnieku. Pašlaik tādi ir 3102. Trīs populārākās apmācību programmas ir mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, datormācība un informācijas ievadītājs.
Kā stāsta NVA pārstāvji, ļoti liela interese ir par floristu kursiem, taču tikai niecīgam skaitam šo kursu beidzēju pēc tam izdodas iekārtoties darbā. Tādēļ NVA darbinieki mudina bezdarbniekus izvēlēties tādas profesijas apguvi, pēc kuras ir pieprasījums darba tirgū.
Trešais projekts ir domāts bezdarbniekiem un darba meklētājiem, lai apgūtu nepieciešamās prasmes konkurētspējas paaugstināšanai (valsts valodas apguve, visu kategoriju autovadītāju kursi, angļu valodas kursi). Atšķirībā no iepriekšējām programmām šajā bezdarbnieki neiegūst profesionālo kvalifikāciju. Tādēļ viens no projekta vērtēšanas kritērijiem ir ne tikai darbā, bet arī tālākajā profesionālajā apmācībā iesaistījušos skaits.
Jāuzsver: visās trīs programmās bezdarbnieki var pieteikties uz sev tīkamām izglītības programmām projektos iesaistītajās izglītības iestādēs visā Latvijā. NVA arī aicina pagastu izglītības iestādes aktīvāk iesaistīties projektos kā pakalpojumu sniedzējām (piemēram, angļu valodas kursi bezdarbniekiem).

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

GRAFS.JPG (50582 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!