• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kvalitātes prasībām biodegvielai Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2005., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par muitas iestāžu pakalpojumu valsts nodevu

Vēl šajā numurā

19.10.2005., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kvalitātes prasībām biodegvielai Latvijā

Ministru kabineta 18.oktobra sēdē tika apstiprināti Ekonomikas ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi “Noteikumi par biodegvielas kvalitātes prasībām, atbilstības novērtēšanu, tirgus uzraudzību un patērētāju informēšanas kārtību”.
Noteikumu mērķis ir veicināt biodegvielas ražošanu un biodegvielas izmantošanu transportā. Pašreiz Latvijā nav normatīvo aktu, kas noteiktu kvalitātes prasības, atbilstības novērtēšanas un patērētāju informēšanas kārtību biodegvielai un tās sajaukumam ar fosilo degvielu.
Šie noteikumi nosaka: biodegvielas kvalitātes prasības; kārtību, kādā veicama biodegvielas atbilstības novērtēšana un nodošana pārstrādei; kārtību, kādā kontrolējama biodegvielas ražošana un jaukšana ar fosilo degvielu; kārtību, kādā iznīcināma kvalitātes prasībām neatbilstoša biodegviela; kārtību, kādā patērētāji tiek informēti par tirdzniecības vietās esošās biodegvielas sastāvu un atbilstību kvalitātes prasībām.
Latvijā atļauts realizēt šādu iekšdedzes dzinējos izmantojamu biodegvielu un biodegvielas sajaukumu ar fosilo degvielu, kas atbilst noteikumos noteiktajām prasībām: biodīzeļdegvielu; svinu nesaturošu benzīnu, kuram pievienots dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti) un denaturēts bioetanols, ja absolūtā spirta saturs ir 4,5 līdz 5 tilpumprocenti no kopējā benzīna daudzuma; dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota biodīzeļdegviela –5 tilpuma procenti no kopējā galaprodukta daudzuma; dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota biodīzeļdegviela – 30 tilpuma procenti no kopējā galaprodukta daudzuma.
Šajos noteikumos minēto produktu tirdzniecības vietās degvielas mazumtirgotājam uz degvielas uzpildes stacijas tehnoloģiskās iekārtas (degvielas uzpildes automāta) jāpiestiprina informatīva zīme, kurā skaidri un saredzami jānorāda šāda informācija: norāde “Biodegviela”, ko var neuzrādīt, ja biodegvielas sajaukums ar fosilo degvielu nepārsniedz 5 tilpuma procentus no kopējā galaprodukta daudzuma; biodegvielas maisījumu daudzums procentos; norāde par atbilstību klimata klasei (norāda ziemas periodā).
Paredzēts, ka tirgus uzraudzību veiks Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Noteikumos minētie produkti jāglabā, jāuzskaita un jārealizē atsevišķi no pārējiem naftas produktiem. Ja komersants vai uzraudzības institūcijas konstatē, ka biodegviela vai biodegvielas sajaukums neatbilst šajos noteikumos noteiktajām kvalitātes prasībām, tad tā ir jāiznīcina vai jānodod pārstrādei, lai iegūtu kvalitātes prasībām atbilstošu produktu, vai to izmanto par kurināmo siltumenerģijas ražošanai.
Katru gadu līdz 15.maijam Valsts ieņēmumu dienestam būs jāiesniedz Ekonomikas ministrijai informācija par šajos noteikumos minēto produktu realizāciju valstī iepriekšējā gadā.
Izstrādājot šos Ministru kabineta noteikumus, Ekonomikas ministrija konsultējās ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienību, kuru iesniegtie priekšlikumi ir ņemti vērā.
Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Biodegvielas likumā (6.panta 2.daļā un 7.panta 2.daļā) noteikto, ka Ministru kabinetam jāizstrādā biodegvielas kvalitātei izvirzāmās prasības; kārtība, kādā veicama biodegvielas atbilstības novērtēšana un nodošana pārstrādei; kārtība, kādā kontrolējama biodegvielas ražošana un jaukšana ar fosilo degvielu; kārtība, kādā iznīcināma kvalitātes prasībām neatbilstoša biodegviela; kā arī kārtība, kādā patērētāji tiek informēti par tirdzniecības vietās esošās biodegvielas sastāvu un atbilstību kvalitātes prasībām.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!