• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīvokli iespējams privatizēt uz nomaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2005., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119267

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija atkal vēršas pret Latviju

Vēl šajā numurā

19.10.2005., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīvokli iespējams privatizēt uz nomaksu

Kā liecina pilsētu un pagastu privatizāciju komisiju dati, daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuriem pašvaldība piedāvājusi privatizēt dzīvokli, līdz šim to nav izdarījuši. Vienam traucē dzīvokļa parāds, vēl kādam vairs nav privatizācijai nepieciešamo sertifikātu.
Valsts aģentūras “Mājokļu aģentūra” tiesību departamenta direktors Indulis Krauze atgādina, ka saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” dzīvokli var privatizēt gan tie, kuriem konkrētajā brīdī ir īres un komunālo maksājumu parāds, gan arī tās ģimenes, kam pietrūkst sertifikātu, vienīgi jārēķinās, ka tādā gadījumā privatizācija tiks veikta uz nomaksu.
Iedzīvotājiem, kas tomēr nolēmuši savu dzīvokli privatizēt, jāatceras: dokumenti (vismaz pieteikums) privatizācijas komisijā jāiesniedz līdz šā gada beigām.

Ja trūkst sertifikātu

Ja potenciālā privatizētāja rīcībā nav vajadzīgā sertifikātu daudzuma, ņemot vērā sertifikātu šābrīža augsto cenu, iedzīvotāji var izmantot likuma normas, kas atļauj objektu privatizēt uz nomaksu. Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 46.pants atļauj pircējam samaksāt pirkuma maksu, veicot periodiskus maksājumus piecu gadu laikā no pirkuma līguma noslēgšanas brīža. Turklāt pirmais maksājums nedrīkst būt mazāks par 30% no pirkuma maksas, un šī summa jāiemaksā mēneša laikā no dienas, kad privatizācijas komisija pieņēmusi lēmumu par privatizāciju. Privatizējot dzīvokli ar atlikto maksājumu, sava izvēle būs jānorāda, aizpildot dzīvokļa privatizācijas pieteikumu. Tāpat būs jānorāda arī pirkuma nomaksas grafiks. Tālāk privatizācijas gaitā būs jāparaksta ne vien pirkuma līgums, bet arī ķīlas līgums, proti, nostiprinot uz līguma pamata īpašuma tiesības, vienlaikus nostiprināmas ķīlas tiesības valsts vai pašvaldības labā nenomaksātās summas apmērā.

Ja ir īres un komunālo maksājumu parāds

Ja ir dzīvokļa īres un komunālo maksājumu parāds, vispirms būtu vēlams parādu nomaksāt (ja vien tas iespējams) un tikai tad privatizēt dzīvokli. Protams, tas ir labāks un izdevīgāks variants gan pašam privatizētājam, gan privatizācijas komisijai, kuras pienākumos ir parāda dzēšanas procesa kontrole. Kaut arī likums to pieļauj, privatizēt dzīvokli ar parādu ieteicams tikai ārkārtas gadījumā. Ja tomēr parāda dzēšana šai brīdī ir nepārvarams šķērslis, kopā ar privatizācijai nepieciešamiem dokumentiem topošajam dzīvokļa īpašniekam privatizācijas komisijā jāiesniedz ar nama pārvaldnieku saskaņots grafiks, kurā minēts, kad un kādā apmērā parāds tiks dzēsts.
Privatizējot dzīvokli ar parādu, vienlaikus ar pirkuma līgumu privatizācijas komisija sagatavos arī ķīlas līgumu, un tas nozīmē, ka privatizējamais īpašums uz parāda dzēšanas laiku tiks ieķīlāts par labu valstij vai pašvaldībai. Šādā situācijā privatizētājam jārēķinās, ka, privatizējot dzīvokli ar parādu, ķīla tiks ierakstīta zemesgrāmatā. Tikai pēc parāda nomaksāšanas zemesgrāmatu nodaļa izsniegs jaunu nostiprinājuma līgumu, kas īpašniekam prasīs papildu izdevumus.

Pēc “Mājokļu aģentūras” informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!