• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2005., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

20.10.2005., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2005.gada 13. oktobra sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Mūsu aktivitātes pēdējā laikā ir saistītas ar notikumiem, kas skar apkārtējo vidi, konkrēti Lielupi. Kā zināms, runa ir par Jelgavas cukurfabriku, kurā bijušās problēmas tagad ir novērstas – sakārtoti jautājumi par zemnieku šajā gadā izaudzētās ražas nodošanu; arī vides kontrolieri uzmanīgi seko līdzi procesiem par apkārtējās vides sakārtotību. Jelgavas cukurfabrikai uzstādījums ir ļoti strikts un viennozīmīgs: ja nākotnē visas problēmas netiks novērstas, tad aktuāls būs jautājums par rūpnīcas slēgšanu. Taču mēs ļoti ceram, ka tik tālu tas nenonāks, jo rūpnīcas vadība ir solījusi, ka šie jautājumi tiks sakārtoti un vides prasības ievērotas.
Vēl svarīga lieta ir nākamā gada valsts budžets. Šī nedēļa mums pagāja, sagatavojot frakcijas priekšlikumus, kas skar lielu daļu pašvaldību. Tuvākajā laikā mēs informēsim sabiedrību par šiem investīciju projektiem pašvaldībām.
Ir iepriecinoši, ka nākamā gada budžets ir sociāls un mūsu pārraudzībā esošā Labklājības ministrija kopā ar pārējām koalīcijas partijām ir sagatavojusi virkni priekšlikumu pensiju, pabalstu un dažāda veida atvieglojumu sfērā. Šajā sakarā varu pateikt tikai to, ka process notiek pareizajā virzienā, kaut gan mēs apzināmies, ka arī nākamajā gadā pie šiem jautājumiem būs jāstrādā un tie jāaktualizē budžeta grozījumos.
Un vēl. Es ļoti lūgtu visus sekot līdzi mūsu partijas aptaujai par mūsu karavīru palikšanu Irākā pēc termiņa beigām, kā arī par iespējamā progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanu un citiem jautājumiem. Mūsu telefoni ir publicēti laikrakstā “Latvijas Avīze”. Mēs gaidām jūsu viedokli par šiem jautājumiem.

A.Aleksejevs
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Par šīsdienas sēdē pieņemtajiem vai arī nepieņemtajiem likumiem informēs mani kolēģi, bet es mūsu frakcijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” vārdā sirsnīgi apsveicu visus mūsu svētajos svētkos – Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem okupantiem dienā, jo 1944.gada 13.oktobrī padomju karaspēka avangarda vienības uz peldošiem bruņutransportieriem šķērsoja Ķīšezeru un jau ap 15.oktobri attīrīja Pārdaugavu no fašistiem. Mūsu zaldātu, starp kuriem bija arī latviešu 130.strēlnieku korpusa karavīri, pretinieki bija nevis latvieši, bet gan vācu nacistiskās armijas grupējuma “Nord” karavīri. Un par kādu tad okupāciju šajā gadījumā mēs varam runāt? Tas būtu vienlīdzīgi tam apgalvojamam, ka 1944.gada vasarā amerikāņi okupēja Franciju.
Mēs vienmēr atceramies mūsu veterānus! Mūsu frakcija “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” Saeimā ir iesniegusi priekšlikumu no nākamā gada 1.janvāra jums paaugstināt minimālo pensiju līdz 100 latiem. Mēs esam kopā ar jums un ceram, ka jūs arī būsiet ar mums.

V.Agešins
(Tautas saskaņas partijas frakcija):

Saeima šodien diemžēl noraidīja Tautas saskaņas partijas deputātu Andreja Klementjeva, Jāņa Urbanoviča, Vitālija Orlova, Alekseja Vidavska, Borisa Cileviča, Igora Solovjova, Ivana Ribakova, Valērija Agešina un Aleksandra Bartaševiča pieprasījumu labklājības ministrei Dagnijai Staķei par Nacionālā rīcības plāna nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanai izpildi. Tautas saskaņas partijas deputāti uzskata, ka sociālie jautājumi netika risināti pietiekami kvalitatīvi, tai skaitā par pensijām, pabalstiem, bezdarbu un nabadzību. Piemēram, saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” par ienākumu uzskatāmas arī pensijas, kas izmaksātas saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem, un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekama tā pensijas daļa, kura ir virs 100 latiem. Kā zināms, pensijas līdz 105 latiem šobrīd definētas kā mazas pensijas, bet dzīves dārdzība valstī strauji pieaug – iztikas minimums šodien ir ap 106 latiem. Taču labklājības līmenis lielākajai iedzīvotāju daļai, īpaši pensionāriem, krasi samazinās. Bet tas acīmredzot valdību īpaši nesatrauc.
Līdz ar to Tautas saskaņas partija atbalsta Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un mūsu deputāta Andreja Klementjeva prasību atcelt likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu, kas paredz, ka pensija ir pensionāra ienākums, un tas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Jau tuvākajā laikā sāksies īpaša akcija un Finanšu ministrija saņems tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju vēstuļu ar prasību atcelt šo netaisnīgo likuma normu. Tautas saskaņas partija cer uz Latvijas iedzīvotāju atbalstu mūsu iniciatīvai.

S.Fjodorovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Tā kā Latvijas Sociālistiskās partijas prioritāte ir sociālā drošība un aizsardzība, tad es runāšu par tiem likumprojektiem, kas saistīti ar valsts sociālo politiku.
Pirmkārt, daru zināmu, ka mūsu frakcija Saeimā iesniegusi likumprojektu par pārstrādāto Eiropas Sociālo hartu. Balsojums par tā nodošanu izskatīšanai komisijās būs nākamnedēļ. Visi varēs vērsties pie Saeimas deputātiem, lai galu galā mūsu valstī sociālo garantiju nodrošinājums būtu Eiropas līmenī.
Otrkārt, Saeima šodien izskatīšanai komisijās nodeva grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz palielināt bērna invalīda kopšanas pabalstu. Lielisks un sen gaidīts priekšlikums. Diemžēl uz pārējiem invalīdiem šis likumprojekts neattiecas un viņi saņems to pašu nelielo pabalstu vai pensiju. Tāpēc varbūt ir vērts padomāt par to, vai šai sociālajai grupai nevajadzētu samazināt ienākuma nodokli vai arī vispār to atcelt, kā to jau bija piedāvājuši kolēģi. Šiem cilvēkiem ir ļoti grūti dzīvot, atrast darbu, nopirkt medikamentus un tā joprojām.
Vēl tika skatīts lēmuma projekts par ilgtermiņa konceptuālā dokumenta “Latvijas izaugsmes modelis: Cilvēks pirmajā vietā” apstiprināšanu, ko deputāti nolēma iekļaut nākamās sēdes darba kārtībā. Es uzskatu, ka jau sen ir pienācis laiks, lai valsts beidzot domātu par visiem – rūpētos par bērniem, skolniekiem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem, skolotājiem, ārstiem un visu citu sociālo slāņu cilvēkiem. Un negribētu, ka šis lozungs par cilvēku pirmajā vietā eksistētu tikai uz papīra, un ceru, ka valdība neturpinās savu diskriminējošo un cinisko politiku pret tautu.
Vēl tikai atzīmēšu, ka uzreiz pēc šī lēmuma izskatīšanas Saeima noraidīja Tautas saskaņas partijas pieprasījumu labklājības ministrei Dagnijai Staķei par Nacionālā rīcības plāna nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanai 2004.–2006.gadā izpildi. Tāpēc es neuzskatu, ka Latvijā cilvēks pašlaik ir pirmajā vietā.
No sociālo jautājumu viedokļa interesanta bija arī grozījumu likumā “Par policiju” pieņemšana otrajā galīgajā lasījumā. Grozījumi paredz policijas iecirkņos izveidot izmeklētāja institūciju, kam nepieciešami apmēram 800 juristi ar augstāko izglītību, noteiktu darba stāžu un pieredzi. Taču vēl nav skaidrs, kur viņus ņemt un kā apmaksāt viņu darbu. Jau šodien policijā ir darbinieku trūkums, tāpēc nezinu, kur šis finansējums tiks rasts.
Un vēl apsveicu visus rīdziniekus ar Rīgas atbrīvošanas dienu!

P.Simsons
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Paldies katram, kurš katru ceturtdienu klausās translāciju no Saeimas, jo tā jums ir iespēja no pirmavota uzzināt, kas tiek lemts, kādi ir diskutētāju argumenti un mērķi.
Lielai daļai latviešu šodien ir skumja diena, jo ar Rīgas ieņemšanu otrā padomju okupācija kļuva nenovēršama ar visām no tā izrietošajām sekām.
Neskatoties uz atšķirīgajiem viedokļiem šajā jautājumā, darbs Saeimā ritēja raiti. Mēs esam gandarīti, ka izskatīšanai komisijās tika nodoti grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz no nākamā gada 1.janvāra noteikt jaunu sociālo pabalstu bērna invalīda kopšanai, kas būtu piešķirams vienam no bērna ar ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem vecākiem. Paredzētais pabalsts gan ir tikai 50 latu mēnesī, taču persona, kas kopj bērnu invalīdu ar šādiem smagiem traucējumiem, saņem gan piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta, gan arī šo bērna invalīda kopšanas pabalstu. Rezultātā kopējā summa sasniedz 100 latus mēnesī. Kaut arī šādi smagi slimi bērni parasti uzturas sociālajās iestādēs, kurās medicīniskā aprūpe ir pieejamāka nekā ģimenē, mēs un arī šīs idejas atbalstītājs bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks tomēr uzskatām, ka katram bērnam, kuram vien ir iespēja, vajadzētu augt ģimenē.
Saeima šodien izskatīšanai Juridiskajā komisijā nodeva arī grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz to papildināt ar Deputātu ētikas kodeksu. Var jau spriest, cik tas ir būtiski vai nebūtiski, jo tajā paredzēts, ka deputāts ir morāli atbildīgs sabiedrībai par savu darbību, vārdiem, žestiem, balsojumiem un rīcību. Un, klausoties izteikumus no Saeimas tribīnes, mēs, protams, ceram, ka šis ētikas kodekss varētu disciplinēt deputātus, liekot pārdomāt, ko viņi saka ne tikai kā saviem politiskajiem pretiniekiem, bet arī kā kolēģiem. Latvijas Pirmā partija cer, ka līdz ar to deputātu runas kļūs saturīgākas un konkrētākas un ka publiskais nosodījums inteliģentam cilvēkam varētu būt pietiekami augsts soda veids.
Ja runājam par lēmuma projektu par ilgtermiņa konceptuālā dokumenta “Latvijas izaugsmes modelis: Cilvēks pirmajā vietā” apstiprināšanu, tad Latvijas Pirmā partija uzskatīja, ka šis dokuments nav izstrādāts pietiekami vispusīgi. Neapstrīdot autoru augsto kvalifikāciju, mēs tomēr nevaram paust vienlīdz viennozīmīgu atbalstu izstrādātajam projektam, jo tas ir izteikti materiālistiskā garā, akcentējot indivīda un sabiedrības materiālo labklājību un tieksmi uz šo materiālo labklājību. Neatbildēti paliek jautājumi par valsts lomu un tautas morālo pamatu, jo aktuāla ir ne tikai materiālā labklājība.
Komentējot izskanējušo ziņu par Latvijas Pirmās partijas un savienības “Latvijas ceļš” lēmumu veidot priekšvēlēšanu apvienību, mūsu galvenais un varbūt pirmais pasākums ir noskaidrot tautas viedokli par Latvijas un Krievijas robežas turpmāko noformēšanu tādā vai citādā veidā. Mēs uzskatām, ka tiesības izlemt šo jautājumu ir tikai tautai.

S.Bendrāte
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien Saeimas sēdes darba kārtībā bija vairāk par pussimts jautājumiem, no kuriem akcentēšu trīs pēc frakcijas “Jaunais laiks” iniciatīvas izstrādātos.
Pirmais no tiem, par ko jau runāja kolēģi, ir ilgi gaidītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz jauna bērna invalīda kopšanas pabalsta ieviešanu vienam no vecākiem, kopjot smagi slimu bērnu invalīdu ar mentāliem vai fiziskiem traucējumiem. Šis likumprojekts ir ilgi gaidīts, jo par diferencētu pieeju bērna invalīda kopšanā “Jaunais laiks” iestājās jau šīs Saeimas darbības sākumā. Toreiz izdevās palielināt vien piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu, bet tagad beidzot būs iespējams īstenot taisnīgu diferencētu pieeju. Jaunais bērna invalīda kopšanas pabalsts tiks izmaksāts vienam no bērna vecākiem, kuram smagi slimā bērna dēļ nav iespējams strādāt. Pabalstu piešķirs, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinumu. Vajadzības gadījumā komisijas locekļi ekspertīzi varēs veikt arī mājās. Tātad ģimene šādos smagos gadījumos bērna invalīda aprūpei pavisam kopā ar piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta saņems 100 latus.
Pagājušajā rudenī, strādājot pie šīs valdības deklarācijas, “Jaunajam laikam” izdevās panākt, ka bērna invalīda kopšanas pabalsta un sociālās apdrošināšanas ieviešana vienam no vecākiem, kurš kopj bērnu invalīdu, tiek iekļauta šīs koalīcijas darbības dokumentā. Ar to saistīts arī otrs ļoti svarīgs darbības dokuments, kas šodien tika nodots izskatīšanai komisijās. Tie ir grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz sociālo apdrošināšanu 20% apmērā no 50 latiem mātei vai tēvam, kuri tāpēc nevar strādāt, bērna invalīda kopšanai. Tas nav daudz, bet tas ir pirmais solis, garantējot pensijas saņemšanu par šo laiku, un tas liecina, ka valsts novērtē vecāku izšķiršanos kopt un audzināt smagi slimu bērnu pašiem.
Un trešais jautājums, kuru gribu pieminēt, ir “Jaunā laika” iniciatīva izstrādāt deputātu ētikas kodeksu. Šis darbs aizsākās 2003.gadā un intensīvāks kļuva kopš 2004.gada sākuma. Ētikas kodeksa mērķis ir iedibināt augstus uzvedības standartus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību Saeimai. Šobrīd deputātu ētikas kodeksā ir 23 punkti. Varbūt tas ir maz, bet svarīgi, ka līdz ar šī dokumenta pieņemšanu ētikas process Saeimā būs sācies. “Jaunajam laikam” ētikas kodekss pastāv jau no pirmajām partijas pastāvēšanas dienām. Mūsu pieredze liecina, ka šāds dokuments, kas laika gaitā, protams, vēl tiks pilnveidots, veicinās atbildību, pašdisciplīnu un patiesas demokrātijas procesu.

Dz.Ābiķis
(Tautas partijas frakcija):

Straujā ekonomikas attīstība, pasaules naftas cenu pieaugums un citi faktori nepārprotami ir izraisījuši strauju inflāciju, kas nozīmē dzīves dārdzības pieaugumu. Un sekas mēs izjūtam visdažādākajās dzīves jomās – darbu pamet skolotāji, medmāsas, policisti; jauni cilvēki dodas darba meklējumos uz bagātākajām valstīm. Atsevišķās nozarēs sāk trūkt darbaroku. Palielinoties izdevumiem, daudzi, īpaši gados vecāki cilvēki, mazāk līdzekļu var atvēlēt veselības aizsardzībai. Mums – deputātiem un valdībai – ir jādara viss iespējamais, lai šīs negatīvās parādības mazinātu.
Tāpēc Tautas partijas deputāti kopā ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti un Tautas partijas ministriem ļoti rūpīgi strādā pie nākamā gada valsts budžeta projekta. Tam ir jābūt līdzsvarotam, sabalansētam, iespēju robežās palielinot algas, pensijas un pabalstus. Starp citu, arī Tautas partija bija viena no šī bērna invalīda kopšanas pabalsta ierosinātājām. Tātad ir jāatbalsta visi, kuriem klājas visgrūtāk.
Un, lai panāktu dažādu partiju ministru savstarpēju sapratni un sadarbību budžeta lietās, ārkārtīgi liela nozīme ir Ministru prezidentam. Mēs uzskatām, ka Aigars Kalvītis ar savu nosvērtību, mieru un principialitāti samērā veiksmīgi ar šīm lietām tiek galā.
Tautas partijas frakcija cenšas samazināt budžeta izdevumus tur, kur tas ir iespējams, lai izbrīvētu naudu svarīgākām lietām. Mūsu deputāti atbalsta Saeimas izdevumu samazināšanu gandrīz par pusmiljonu latu, atsakoties no remontiem, mēbeļu iegādes un jaunas balsošanas aparatūras pirkšanas. It kā jau valsts mērogā tas nav sevišķi daudz, tomēr tad ir iespēja līdzekļus novirzīt neatliekamām skolu, kultūras, kā arī medicīnas iestāžu vajadzībām. Ja mēs jautātu miljonāram: “Vai daži tūkstoši ir daudz?” Visticamāk viņš atbildētu: “Nē.” Bet, ja, piemēram, dobelniekiem pajautātu, vai jauniešu veselības centram nomainīt logus ir būtiski, viņi nepārprotami atbildētu: “Jā!”
Noslēgumā gribu atgādināt un iebilst kolēģiem, ka tā saucamie Rīgas “atbrīvotāji” mūs “atbrīvoja” no sviesta un desām, atnesot tikai postu un iznīcību. Novēlu visiem, īpaši lauku ļaudīm, skaistu un saulainu šīs nedēļas nogali!

M.Grīnblats
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Mūsu frakcija šajā nedēļā apsprieda priekšlikumus 2006.gada valsts budžetam. Kā opozīcijai mums vajadzētu kritizēt valdības iesniegto projektu, taču mēs uzskatām, ka kritizēt ir vieglāk par vieglu. Daudz būtiskāk ir iesniegt konstruktīvus priekšlikumus, kuru apspriešana un pēc tam pieņemšana varētu dot praktisku labumu. Tādēļ atkārtoti ierosinām noteikt iedzīvotāju ienākuma nodoklim 15% likmi, kas, mūsuprāt, būtu tikai taisnīgi – algas maksātāji maksātu tādu pašu nodokli kā uzņēmēji, ņemot vērā arī to, ka tieši pēc uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšanas triju gadu laikā uzņēmumu ienākuma nodokļa kopējais iekasējums pieaudzis apmēram gandrīz divarpus reižu. Mēs arī ierosinām palielināt līdz pieckāršam valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēram – 175 latiem – arī pensiju neapliekamo minimumu, jo 100 latu pensija vēl nesen skaitījās ļoti liela, bet šobrīd tas tā nepavisam vairs nav. Atsevišķus priekšlikumus sagatavosim arī grozījumiem pensiju likumā, nākot pretī konkrētām pensionāru grupām, kas ir bijušas piemirstas, piemēram, pensionāriem ar 25 darba gadu stāžu un kam ir izdienas pensijas, kā arī tiem, kuri vismaz 10 gadus nostrādājuši veselībai kaitīgā darbā. Tāpat mēs ierosināsim valdībai, izmantojot divus šo kārtību regulējošos Ministru kabineta noteikumus, noteikt paaugstinātu minimālo algu vismaz 100 latu apjomā, jo mūsu kaimiņvalstis – Igaunija un Lietuva – ekonomikā mums jau ir nedaudz priekšā gan ar vidējām, gan arī ar minimālajām algām. To nevar neatzīt. Un tam nav cita racionāla izskaidrojuma kā vien nevērība pret mazo ieņēmumu saņēmējiem. Protams, minimālās algas paaugstināšana savā ziņā ietekmēs “pelēko” ekonomikas sektoru – tā sauktās aplokšņu algas. Atgriezeniskais efekts būs redzams pieaugošu ienākuma nodokļu un sociālo maksājumu veidā.
Tāpat mēs rosinām palielināt neapliekamo minimumu par bērniem un citām apgādībā esošām personām vismaz līdz neapliekamā minimuma līmenim – 32 latiem. Uzskatām – tā kā Saeima šobrīd skata arī ilgtermiņa konceptuālo dokumentu “Latvijas izaugsmes modelis: Cilvēks pirmajā vietā”, kuras pamattēze ir zināšanu izšķirošā nozīme Latvijas tālākajā attīstībā, kas sniegtu labklājību, drošību un nākotnes perspektīvas visiem Latvijas iedzīvotājiem, tad nevar ar vienu roku darīt vienu, bet ar otru – otru. Un, ja runa ir par ilgtspējīgu attīstību, tad neatliksim jautājumu par pienācīgu algu palielināšanu pedagogiem uz tālu nākotni. Mēs uzskatām, ka valdībai un Saeimai ir jālemj par to, ka 1.septembrī paredzētais algu palielinājums vispārizglītojošo skolu un augstskolu pedagogiem ir jāsāk jau ar 1.janvāri, jo tie 100 lati, kas būs pieejami jebkuram patērētājam 1.janvārī, pastāvot 6% inflācijai, 1.septembrī būs vismaz par 4 latiem mazāk. Un visiem zināms, ka šie izdevumi ir aktuāli tieši ziemā, nevis vasarā. Ceram, ka valdošā koalīcija vismaz ieklausīsies mūsu priekšlikumos un diskusija būs pietiekami produktīva.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!