• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Japānas vēstnieks atvadu vizītēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2000., Nr. 368/369 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11938

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par budžetu ieņēmumos un izdevumos

Vēl šajā numurā

19.10.2000., Nr. 368/369

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Japānas vēstnieks atvadu vizītēs

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 18.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Takeši Fudži, kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu sadarbības iespējas, kā arī Eiropas Savienības paplašināšanās procesa norisi.

Saeimas priekšsēdētājs J.Straume pateicās Japānas vēstniekam par personīgo ieguldījumu Latvijas un Japānas sadarbības veicināšanā. Viņš uzsvēra, ka attiecības starp abām valstīm attīstījušās sekmīgi, tomēr ir reālas iespējas tās intensificēt gan parlamentu līmenī, gan ekonomikas un kultūras jomā. Latvijai ir svarīgi turpināt politisko dialogu ar Japānu kā vienu no pasaules politiski un ekonomiski ietekmīgākajām valstīm.

Arī Japānas vēstnieks T.Fudži atzīmēja abu valstu veiksmīgo sadarbību, ko sekmējusi bijušā Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizīte Japānā, Japānas vēstniecības atvēršana Rīgā, kā arī bezvīzu režīma ieviešana starp Latviju un Japānu. Viņš uzsvēra, ka nozīmīgs abu valstu attiecību sekmīgai attīstībai varētu būt nākamais gads, jo Japānas valdība vēlas intensificēt sadarbību ar Latviju politiskajā, biznesa un kultūras sfērā. Svarīga varētu būt arī oficiālo amatpersonu vizīšu apmaiņa.

Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka 2001.gads Latvijas sabiedriski politiskajā dzīvē būs īpašs — mūsu valsts atzīmēs desmito gadadienu kopš neatkarības atjaunošanas, savukārt galvaspilsēta — savu astoņsimtgadi. "Tas ir labs pamats attiecību intensificēšanai gan valstu, gan pilsētu līmenī," teica J.Straume. Vēl viens solis šajā virzienā varētu būt arī vēstniecības atvēršana Japānā, kas līdz šim nebija iespējams finansiālu apstākļu dēļ. Saeimas priekšsēdētājs informēja, ka gan iepriekšējā parlamentā, gan 7.Saeimā darbojas Latvijas un Japānas parlamentu sadarbības grupa, un, tā kā arī Japānas parlamentā ir līdzīga struktūra, tas varētu veicināt parlamentāro kontaktu nostiprināšanu.

Pārrunājot sadarbību ekonomikas jomā, T.Fudži akcentēja Latvijas panākto progresu. Savukārt J.Straume informēja, ka Latvija ir ieinteresēta Japānas investīciju piesaistē un par perspektīvu uzskata sadarbību ar Japānas kompāniju Eiropas filiālēm. "Mūsu valstij būtu jārada vairāk iespēju Japānas uzņēmējiem iepazīties ar situāciju biznesa jomā Latvijā, kā arī jāveido lietišķie kontakti starp uzņēmumiem," piebilda Saeimas priekšsēdētājs.

Šā gada martā Japānas valdība deklarējusi stingru atbalstu Eiropas Savienības paplašināšanās procesa norisei, tāpēc vēstnieks informēja, ka Japāna uzmanīgi seko šī procesa attīstībai, jo uzskata ES par nozīmīgu faktoru pasaules ekonomiskās attīstības kontekstā. Viņš izteica cerību, ka paplašināšanās ritēs sekmīgi un kandidātvalstu centieni vainagosies ar konkrētiem panākumiem — uzņemšanu Eiropas Savienībā.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 18.oktobrī, pie Ministru prezidenta Andra Bērziņa atvadu vizītē ieradās Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Takeši Fudži. Sarunas gaitā vēstnieks izteica atziņu, ka viņa darbības laikā Latvijā notikušas lielas pārmaiņas un Latvija sasniegusi ievērojamus panākumus ekonomisko reformu jomā. Vēstnieks arī atzina, ka turpmāk īpaši svarīga būs abu valstu ekonomisko un biznesa attiecību intensificēšana, jo abu valstu starpā pastāv plašas dialoga iespējas.

Ministru prezidents informēja vēstnieku, ka Latvija izskata jautājumu par vēstniecības atvēršanu Japānā, bet tas atkarīgs no finansiālās situācijas un budžeta iespējām. Sarunas gaitā A.Bērziņš arī atzina, ka viens no svarīgākajiem soļiem abu valstu attiecībās ir šā gada 1.aprīlī atceltais vīzu režīms, un informēja, ka mūsu valsts šo notikumu salīdzina ar Šengenas valstu lēmumu ieviest bezvīzu režīmu ar Latviju. Šis solis palīdzēs abām valstīm attīstīt ne tikai biznesa un ekonomiskos, bet arī kultūras sakarus, kas jau vēsturiski pastāv starp Rīgu un tās sadraudzības pilsētu Kobi Japānā.

Japānas vēstnieks izteica gandarījumu par Rīgā darbojošos Japāņu valodas un kultūras vidusskolu, kas, īstenojot īpašu mācību sistēmu, ir svarīgs japāniskās mikrovides elements Latvijā. Ministru prezidents atzina, ka projekts ir unikāls, jo šāda skola, kurā var apgūt japāņu valodu un tradīcijas, ir vienīgā Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs.

Tikšanās noslēgumā, novēlot panākumus turpmākajā darbā, A.Bērziņš pateicās vēstniekam par aizvadīto darba posmu un labo sadarbību.

Valdības preses departaments

 

Pie ārlietu ministra

Vakar, 18. oktobrī, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš atvadu vizītē tikās ar Japānas vēstnieku Latvijā Takeši Fudži.

Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas un Japānas politisko, ekonomisko un kultūras attiecību attīstība un to tālāka aktivizēšana. Indulis Bērziņš atzina, ka Latvijas un Japānas attiecībām ir labas attīstības perspektīvas. Tika runāts par iespējām 2001. gadā, kad tiks aztīmēta Latvijas neatkarības atjaunošanas desmitgade un Rīgas astoņsimtgade, veicināt japāņu interesi par Latviju un Rīgu, mūsu valsts pagātni un izaugsmi. Tika atzīts, ka vēl daudz darāmā ekonomiskās sadarbības jomā, veicinot investīcijas Latvijā un attīstot tirdzniecību.

Sarunas laikā tika skarti reģionālās attīstības un sadarbības jautājumi, kā arī Baltijas jūras reģiona potenciāls. Tika runāts par sadarbību informācijas tehnoloģiju jomā.

Japānas vēstnieks interesējās par Latvijas iespējām atvērt vēstniecību Tokijā. Abas amatpersonas pārrunāja arī vizīšu apmaiņas iespējas.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!