• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bezmaksas pretgripas vakcīnas bērniem un cilvēkiem gados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2005., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Fotografē mazie pacienti

Vēl šajā numurā

20.10.2005., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bezmaksas pretgripas vakcīnas bērniem un cilvēkiem gados

POTE6.JPG (8882 bytes)
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Reaģējot uz starptautisko ažiotāžu par gripas pandēmiju un citu valstu pastiprināto gatavību eventuālajām briesmām, arī Latvijā par valsts līdzekļiem paredzēts pret gripu vakcinēt bērnus līdz septiņu gadu vecumam un pieaugušos, kam vairāk par 65 gadiem. Šādu lēmumu vakar, pamatojoties uz Veselības ministrijas izstrādāto rīcības plānu, pieņēma valdība.
Bezmaksas vakcīnas, sākot ar 15.novembrī līdz 20.decembrim, pēc VM aprēķiniem, varētu saņemt 40% visu pirmsskolas vecuma bērnu, kā arī 40% no tiem iedzīvotājiem, kas vecāki par 65 gadiem. Vēl nav precīzi zināms, kurās vietās minētās grupas varēs doties saņemt gripas pretpoti, taču VM sabiedrisko attiecību nodaļa “LV” skaidroja, ka vakcinēšanās varētu notikt līdzīgi kā difterijas gadījumā. No stāstītā bija saprotams, ka abu izvēlēto grupu masveida potēšana nenotiks, interesentiem būs jāseko līdzi aktuālajai informācijai, kuru VM solās izziņot laikus.
Bērnu un veco ļaužu vakcinācijai būs nepieciešams aptuveni viens miljons latu. Viena cilvēka potēšana valstij varētu izmaksāt nepilnus sešus latus. Cenā ietilpst gan vakcīnas iegāde, gan potēšanas pakalpojums. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai valdība uzdeva piemērot sarunu procedūru, lai iepirktu līdz 200 000 gripas vakcīnu devu. Tāpat valdība uzdeva VOAVA uzsākt sarunas par pretvīrusu līdzekļu, antibiotiku un respiratoro masku garantētu piegādi gripas pandēmijas gadījumā.
Parasti pret gripu vakcinējas līdz 5% Latvijas iedzīvotāju, par to samaksājot no saviem līdzekļiem. Arī patlaban, interesējoties pie ģimenes ārsta, var uzzināt par tuvāko vietu, kur pretgripas vakcīnu par samaksu var saņemt jau šobrīd.
Gripas pandēmijas gadījumā VM būs jānodrošina vienkāršota pretvīrusa līdzekļu izsniegšanas kārtība iedzīvotājiem, būs jāuzrauga nepieciešamie pretvīrusa līdzekļi, antibiotiku un respiratoro masku pieejamības uzraudzība zāļu lieltirgotavās un aptiekās, kā arī jānodrošina sabiedrībai informācija par pieejamajiem pretvīrusa līdzekļiem un to lietošanu.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!