• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 20.oktobra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2005., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119507

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ārlietu ministrs, sveicot jauno Gruzijas ārlietu ministru

Vēl šajā numurā

21.10.2005., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 20.oktobra sanāksmē

Aizsardzības ministrija

– pieteica izskatīšanai noteikumu projektu “Uzturēšanās ierobežojumi aizsargjoslās ap valsts aizsardzības objektiem”, kuri nosaka uzturēšanās ierobežojumus aizsargjoslās ap valsts aizsardzības objektiem.
Noteikts, ka aizsargjoslās ap valsts aizsardzības objektiem bez saskaņošanas ar Aizsardzības ministriju ir aizliegta saimnieciskā darbība, kā arī aizliegts: veikt kailcirtes; aizkraut pievadceļus un pieejas pie valsts aizsardzības objektiem; kurt uguni; ierīkot atkritumu apglabāšanas poligonus un atkritumu izgāztuves; veikt celtniecības un rekonstrukcijas darbus; rīkot publiskus pasākumus; ierīkot elektrolīnijas, ūdensvadu un kanalizācijas tīklus; izvietot lauka apmetnes, turēt lopus, nokraut materiālus; izvietot lopbarības, minerālmēslu, pesticīdu, degvielas, eļļošanas materiālu, ķīmisko vielu, kokmateriālu un cita veida materiālu un vielu glabātavas; ierīkot spēļu laukumus un atpūtas zonas; iekārtot stāvlaukumus un sabiedriskā transporta pieturvietas, kā arī novietot jebkādus transportlīdzekļus, lauksaimniecības vai citu tehniku.
Iesniegumu ar lūgumu atļaut veikt šajos noteikumos minētās darbības pieteicējs iesniedz Aizsardzības ministrijā. Aizsardzības ministrija mēneša laikā izskata šo iesniegumu un informē pieteicēju par savu lēmumu, kuru var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Ekonomikas, Iekšlietu, Satiksmes ministrijā, Latvijas Pašvaldību savienībā.

Ārlietu ministrija

– pieteica izskatīšanai noteikumu projektu “Latvijas civilo ekspertu dalības starptautisko organizāciju vadītajās starptautiskajās civilajās misijās konsultatīvās padomes nolikums”.
Latvijas civilo ekspertu dalības starptautisko organizāciju vadītajās starptautiskajās civilajās misijās konsultatīvā padome ir konsultatīva, koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir juridiski tiesisko jautājumu sakārtošana un sistēmas ieviešana Latvijas civilo ekspertu dalībai starptautisko organizāciju vadītajās starptautiskajās civilajās misijās.
Nolikums paredz izveidot pastāvīgu konsultatīvo sadarbības padomi, kurā būtu iesaistīti to ministriju un institūciju pārstāvji, kuru darbinieki varētu tikt izmantoti kā civilie eksperti starptautiskajās civilajās misijās: Ārlietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Veselības ministrijas, LR Ģenerālprokuratūras, Valsts kancelejas un Valsts civildienesta pārvaldes pārstāvji.
Ņemot vērā to, ka Ārlietu ministrija ir atbildīgā institūcija par Koncepcijas par civilo ekspertu dalības nodrošināšanu starptautisko organizāciju vadītajās starptautiskajās civilajās misijās īstenošanu, tiek paredzēts, ka Konsultatīvās padomes priekšsēdētājs būs Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Galvenie tuvākā laikā veicamie uzdevumi ietver juridiski tiesisko jautājumu sakārtošanu, datu bāzes izveides uzsākšanu civilo ekspertu atlasei, priekšlikumu par ekspertu apmācību un nosūtīšanu starptautiskajās operācijās sagatavošanu apstiprināšanai Ministru kabinetā.
Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Aizsardzības, Bērnu un ģimenes lietu, Iekšlietu, Satiksmes, Veselības ministrijā, Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātā, Ģenerālprokuratūrā, Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē, Valsts Civildienesta pārvaldē, Valsts kancelejā.

Izglītības un zinātnes ministrija

– pieteica izskatīšanai noteikumu projektu “Noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās 2006.gadā”.
Projekts paredz noteikt sākuma termiņu 2006.gadā reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas.
Reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas augstskolās paredzēts uzsākt 2006.gada 10.jūlijā.
Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Bērnu un ģimenes lietu, Veselības, Zemkopības ministrijā.

Kultūras ministrija

– pieteica izskatīšanai noteikumu projektu “Doma baznīcas un klostera ansambļa aizsardzības noteikumi”.
Noteikumu projekts paredz noteikt nacionālās nozīmes svētvietas Doma baznīcas un klostera ansambļa aizsardzības zonu, kā arī publisku pasākumu norisi, saimniecisko darbību un reklāmas izvietošanu Doma baznīcas un klostera ansambļa aizsardzības zonā.
Ar šiem noteikumiem paredzēts apstiprināt aizsardzības zonu, kas tiek noteikta šādi: Jaunielas pāra numuru apbūves sarkanā līnija (no Nr.14 līdz Nr.28) līdz krustojumama ar Palasta ielu; Palasta ielas pāra numuru apbūves līnija (no Nr.10 līdz Nr.6) un tās taisnvirziena pagarinājums līdz Bīskapa gātes un Herdera laukuma stūrim; Herdera laukuma nepāra numuru puses apbūves līnija līdz Doma laukuma stūrim; Herdera laukuma un Doma laukuma stūris līdz Mūku ielas stūrim; no Mūku ielas stūra Doma laukuma apbūves līnija no Nr.2 līdz Nr.5 punktam, kur krustojas šī apbūves līnija ar Doma laukuma pazeminātās daļas augšējās robežas līnijas pagarinājumu; Doma laukuma Nr.5 punkts un pazeminātās daļas pagarinājuma krustpunkts virzienā uz Jaunielu gar pazeminātās daļas augšējo robežlīniju līdz Jaunielas Nr.14.
Noteikumu projekta minētajā zonā aizliegts: veikt vidi degradējošu objektu, pagaidu būvju un kiosku uzstādīšanu vai būvniecību; izvietot iekārtas, kas izraisa pastiprinātu vibrāciju; izvietot eksplozīvu, ugunsnedrošu, ķīmiski aktīvu un atmosfēru piesārņojošu materiālu novietnes; uzstādīt vasaras kafejnīcas, ja tas traucē Doma baznīcas un klostera ansambļa vizuālo uztveri; izvietot stacionārus vai pārvietojamus reklāmas stendus, kas traucē Doma baznīcas un klostera ansambļa vizuālo uztveri.
Doma baznīcas un klostera ansambļa izpētes darbi (zondāžas, izrakumi utt.) pieļaujami tikai ar metodēm, kas neapdraud tā saglabāšanu un pēc atļaujas saņemšanas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā.
Projekts paredz noteikt, ka noteikumos minētā zona var tikt izmantota reprezentācijas, kultūras, atpūtas vai tūrisma vajadzībām, nodrošinot tajā ietilpstošo kultūrvēsturisko nozīmīgo vērtību saglabāšanu.
Publiski pasākumi un saimnieciskās darbības Doma un Herdera laukumā notiek atbilstoši Rīgas Doma nacionālās nozīmes svētvietas statusam, saņemot Rīgas Doma pārvaldes institūcijas rakstisku atļauju.
Nosakot Doma baznīcas un klostera ansambļa izmantošanas veidu, jāņem vērā tā pašreizējās funkcijas atbilstība sākotnējam plānojumam, telpiskās struktūras, konstruktīvo risinājumu, fasāžu un interjeru dekoratīvās apdares saglabāšana, tā teritorijas un kultūrvēsturiskās ainavas saglabāšana.
Doma baznīcas un klostera ansambļa restaurācijas un rekonstrukcijas gadījumā saglabājama tā apjoma telpiskā uzbūve, fasāžu arhitektoniski mākslinieciskais risinājums, kā arī tipoloģiski vērtīgais ēkas plānojums ar vērtīgu oriģinālo interjeru apdari. Esošā interjera apdare un detaļas saglabājamas oriģinālajā izskatā un krāsojumā vai restaurējamas pēc vēsturiskiem paraugiem.
Doma baznīcas un klostera ansambļa pārveidošana vai tā oriģinālo daļu aizstāšana ar jaunām daļām pieļaujama tikai tad, ja tā ir vienīgā iespēja, kā to saglābt, vai arī tad, ja pārveidojumu rezultātā nemazinās kultūrvēsturiskā vērtība.
Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Ekonomikas ministrijā, Latvijas Pašvaldību savienībā.

Satiksmes ministrija

– pieteica izskatīšanai noteikumu projektu “Kārtība, kādā noformējams administratīvā pārkāpuma protokols – paziņojums par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu”.
Kā norāda Satiksmes ministrija, spēkā esošie Ministru kabineta 2004.gada 18.maija noteikumi Nr.486 “Kārtība, kādā noformējams administratīvā pārkāpuma protokols - paziņojums par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu” ir izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 43.2 panta pirmo un trešo daļu. Izdarot grozījumus Ceļu satiksmes likumā, ir mainīts pilnvarojums Ministru kabinetam izdot noteikumus, tādēļ ir nepieciešams Ministru kabineta noteikumus pārapstiprināt.
Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 43.2panta astoto daļu, kas pilnvaro Ministru kabinetu noteikt kārtību, kādā noformējams protokols – paziņojums par uzlikto naudas sodu un nosūtāma informācija transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam), kā arī naudas soda iekasēšanas un kontroles kārtību.
Grozījumi Ceļu satiksmes likumā tika izdarīti, lai procedūru, kādā tiek piemērots sods par pārkāpumu bez vadītāja klātbūtnes, saskaņotu ar Administratīvā procesa likumā noteikto. Tā kā minētā procedūra vairāk noteikta Ceļu satiksmes likumā, attiecīgi samazinājies regulējums noteikumos.
Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Bērnu un ģimenes lietu, Iekšlietu ministrijā, Latvijas Pašvaldību savienībā.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Par nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju aizpildīšanas kārtību

Valsts sekretāru 20.oktobra sanāksmē ir izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu, kā arī par šo dokumentu aizpildīšanas kārtību.
MK noteikumi “Noteikumi par ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu un to aizpildīšanas kārtību” apstiprinās ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu aizpildīšanas kārtību, kā arī noteiks deklarāciju un pārskatu paraugus. Noteikumus papildina pielikumi ar paraugiem:
• deklarācijai “Ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarācija”, kas iesniedzama pašvaldībā pēc ēku un būvju atrašanās vietas;
• kopsavilkuma deklarācijai “Ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa kopsavilkuma deklarācija”, kas iesniedzama VID teritoriālajā iestādē;
• pārskatam “Ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa pārskats”, kas iesniedzams pašvaldībā pēc ēku un būvju atrašanās vietas;
• kopsavilkuma pārskatam “Ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa kopsavilkuma pārskats,” kas iesniedzams VID teritoriālajā iestādē.
Deklarāciju un pārskatu paraugi pašreiz ir apstiprināti ar MK 1999.gada 28.decembra noteikumiem Nr.438 “Noteikumi par ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu”, savukārt dokumentu aizpildīšanas kārtību reglamentē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) metodiskie norādījumi “Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas un uzskaites kārtību ēkām un būvēm”.
MK noteikumu projekts “Noteikumi par ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu un to aizpildīšanas kārtību” ir izstrādāts tādēļ, ka VID metodiskie norādījumi atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam ar 2006.gada 1.janvāri vairs nebūs saistoši nodokļa maksātājiem. Arī izstrādājot likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli””, tajā tika iekļauts precizējums, kas deleģējumu Ministru kabinetam apstiprināt deklarācijas un pārskata paraugus papildina ar uzdevumu apstiprināt arī deklarācijas un pārskata aizpildīšanas kārtību.
Paredzams, ka MK noteikumi stāsies spēkā 2006.gada 1.janvārī. Līdz ar šo noteikumu stāšanos spēkā par spēku zaudējušiem tiks atzīti MK 1999.gada 28.decembra noteikumi Nr.438.

Par ES tarifu kvotu pieteikšanas kārtību

Valsts sekretāru 20.oktobra sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par Eiropas Savienības (ES) tarifu kvotu pieteikšanu un administrēšanu.
Noteikumi reglamentēs kārtību, kādā preču deklarētājs piesaka ES tarifu kvotas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālajā muitas iestādē. MK “Noteikumi par Eiropas Savienības tarifu kvotu pieteikšanu un administrēšanu” paredzēs, kā notiek tarifu kvotu pieteikšana preču deklarēšanas brīdī un kā – pēcmuitošanas kārtībā, nosakot arī nodokļu atmaksāšanas gaitu.
Tā kā līdz šim ES kvotu piemērošanu un kontroli noteica VID izdots rīkojums, kas spēku zaudēs 2006.gada 1.janvārī, jomas regulēšanai nepieciešams izdot MK noteikumus.
MK noteikumu projektā ir iekļauts VID 2004.gada 30.jūlija rīkojuma Nr.1162 “Par Eiropas Savienības tarifu kvotu pieteikšanu un muitas kontroli” saturs, kā arī iekļautas normas, kas nav regulētas Eiropas Komisijas regulā, kas savukārt nosaka izpildes kārtību Padomes regulai par Kopienas Muitas kodeksa izveidi.

Par vienkāršotu struktūrfondu apguves procesu

Valsts sekretāru 20.oktobra sanāksmē izsludināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka kārtību, kādā valsts budžetā plāno līdzekļus Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansēto projektu īstenošanai.
Grozījumi papildina esošo noteikumu redakciju, nosakot, ka izņēmums maksājumu veikšanas kārtībā attiecas arī uz grantu shēmas vienotā programmdokumenta aktivitāšu projektiem “Tehniskā palīdzība nevalstisko organizāciju un pašvaldību kapacitātes stiprināšanā Eiropas Sociālā fonda pasākumu ieviešanai”.
Grozījumu pieņemšanas nepieciešamība saistīta ar Eiropas Sociālā fonda vadības komitejas 2005.gada 20.jūlija lēmumu precizēt vienotā programmdokumenta 5.prioritātes 5.3.pasākuma “Atbalsts programmas vadībai” grantu shēmu “Tehniskā palīdzība nevalstisko organizāciju un pašvaldību kapacitātes stiprināšanā Eiropas Sociālā fonda pasākumu ieviešanai”.
Šis grozījums padara vienkāršāku struktūrfondu apguves procesu, papildinot granta finansējuma saņēmēju loku, kuri, īstenojot projektu, rēķinu apmaksu veic tikai pēc to atbilstības pārbaudes un noteiktā (ES) līdzfinansējuma un/vai valsts budžeta finansējuma saņemšanas.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!