• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas iedzīvotāji telefonsakaru izvēles vērtējumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2005., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119517

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrija noraida advokātu iebildumus

Vēl šajā numurā

21.10.2005., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas iedzīvotāji telefonsakaru izvēles vērtējumos

TELEPONA.JPG (10273 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Šā gada janvārī un februārī visās Eiropas Savienības (ES) valstīs veikts pētījums par telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju izvēli mājsaimniecībās. Latvijā šo pētījumu veica TNS Latvia, aptaujājot 1034 respondentus vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Apkopojot rezultātus, secināts, ka pašlaik Latvijā mobilo sakaru lietotāju skaits ievērojami pārsniedz fiksēto. Kopumā fiksētos sakarus izmantoja nepilni 60 %, bet mobilos – 77 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Mobilie – jaunākiem, fiksētie – vecākiem

Nozīmīgas atšķirības mobilo telefonu lietošanā ir dažādās vecumgrupās. Aktīvi mobilo telefonu lieto vairāk nekā 90 % respondentu vecumā līdz 40 gadiem, taču tikai 31 %, kas ir 65 gadus veci vai vecāki. Pretēja tendence ir vērojama fiksēto sakaru izmantotāju vidū. Fiksētos sakarus biežāk izmanto tie Latvijas pilsoņi, kas ir 55 gadus veci vai vecāki (70%).
Gan mobilos, gan arī fiksētos sakarus vairāk izmanto Rīgas iedzīvotāji. Tas var būt saistīts gan ar apsvērumu, ka rīdziniekiem ir augstāki ienākumi, gan ar to, ka Rīgā dzīvojošajiem vairāk nekā citiem ir svarīgi vienmēr būt sasniedzamiem un jebkurā brīdī censties sasniegt vajadzīgo adresātu.

Kā vērtē kaimiņvalstīs?

Tomēr, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, Latvijā fiksētos sakarus izmanto vairāk. Igaunijā fiksēto telekomunikāciju lietotāju skaits sasniedz 56 %, bet Lietuvā – tikai 45 %. Tātad fiksētie sakari Latvijā ir samērā konkurētspējīgi ar mobilajiem salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm. Latvijā un Lietuvā mobilo telekomunikāciju popularitāte ir līdzīga – 77% un 76 %. Nedaudz populārāks šis pakalpojums ir Igaunijā, kur mobilie tālruņi ir 83 % aptaujāto respondentu.
Visās Baltijas valstīs iedzīvotāji pauž līdzīgu apmierinātību ar fiksētajām telekomunikācijām, taču Latvijā ir vismazāk apmierināto ar mobilo sakaru pieejamību. Latvijā ar mobilajām telekomunikācijām nav apmierināti 14 %, bet Igaunijā un Lietuvā – tikai 8 – 9 % iedzīvotāju. Turklāt Latvijas rādītājs ir viszemākais Eiropas Savienības jauno dalībvalstu vidū. Ja ar fiksētajiem sakariem biežāk ir neapmierināti gados jaunākie lietotāji vecumā līdz 25 gadiem, tad ar mobilajiem – cilvēki vecumā līdz 40 gadiem. Tas norāda, ka tieši ekonomiski aktīvākie iedzīvotāji vēlas labāku servisu un pakalpojumus.

GRAFS.JPG (27112 bytes)

Neapmierinātības pamatā – sakaru izmaksas

Salīdzinoši liela aptaujāto Latvijas iedzīvotāju daļa nesatraucas par telekomunikācijām (29 %) un nesaskata nekādas problēmas nedz fiksētajos, nedz mobilajos pakalpojumos. Kā svarīgāko neapmierinātības iemeslu Latvijā min telekomunikāciju izmaksas. Ar mobilo telekomunikāciju izmaksām nav apmierināti 46 %, ar kvalitāti – 18 % iedzīvotāju. Līdzīgs vērtējums ir par fiksētajiem sakariem. Tikai 8 % fiksēto telekomunikāciju lietotāju par galveno problēmu uzskata kvalitāti, bet cenu – 57 %.
Gan ar mobilo, gan fiksēto telekomunikāciju cenām īpaši neapmierināti ir gados vecāki cilvēki (65 gadus veci un vecāki). Savukārt ar to kvalitāti neapmierināti ir 15 – 24 gadus veci lietotāji. Kurzemes iedzīvotāji vairāk ir neapmierināti ar fiksēto sakaru kvalitāti. Savukārt Latgales iedzīvotāji mazāk apmierināti ar mobilajiem sakariem.
Izmantojot fiksētos telefonsakarus, apmēram pusei respondentu nav problēmu ar sakaru kvalitāti. Tomēr lietotāji ir neapmierināti ar telefona rēķinu saprotamību (17 %), ar skaņas kvalitāti (14 %) un interneta savienojuma iespējām (11 %). Latgales iedzīvotāji visvairāk ir neapmierināti ar telefona rēķinu saprotamību, bet labāku skaņas kvalitāti vēlētos lietotāji vecumā līdz 40 gadiem, kā arī Rīgā un Vidzemē dzīvojošie. Savukārt jauniešus neapmierina interneta savienojuma iespējas. Izmantojot mobilos sakarus, lietotājiem visvairāk problēmu sagādā tīkla pārklājums. To kā vienu no svarīgākajām problēmām min 36% respondentu, iespēju lietot mobilos telefonsakarus ārzemēs – 15 %, 14 % nosauc skaņas kvalitāti, bet rēķinu saprotamību un papildu pakalpojumu pieejamību un apkalpošanu min 10 % lietotāju.
Ar tīkla pārklājumu biežāk neapmierināti ir vīrieši, zvanītāji vecumā līdz 40 gadiem, Kurzemes iedzīvotāji. Iespēju izmantot mobilos telefonsakarus ārzemēs kā problēmu biežāk min lietotāji vecumā līdz 25 gadiem un Latgales iedzīvotāji. Iespējams, pagaidām starpsavienojums ar Krievijas un Baltkrievijas mobilo sakaru operatoriem nav atrisināts lietotājiem pieņemamā veidā, bet daļai Latgales iedzīvotāju šāds pakalpojums ir nozīmīgs.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Avots: TNS Latvia dati

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!