• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diplomātisko attiecību vēsture. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2005., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts budžets pieņemts

Vēl šajā numurā

25.10.2005., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diplomātisko attiecību vēsture

Austrija atzina Latvijas valsti un nodibināja diplomātiskās attiecības 1921.gada 17.februārī. Diplomātiskās attiecības tika atjaunotas 1992.gada 19.janvārī. Austrijas vēstniecību Rīgā 1997.gadā atklāja toreizējais Austrijas ārlietu ministrs Volfgangs Šisels (šobrīd Austrijas federālais kanclers).
Kopš 5.jūlija Austrijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā ir Dr. Vernfrīds Keflers (Dr. Wernfried Köffler).
Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Austrijas Republikā ir Aivars Groza.
Latvijas goda konsuli Austrijā kopš 1997.gada ir Mag. Dr. Karls Vindings (Mag. Dr. Karl Winding), rezidē Zalcburgā, un kopš 2002.gada Mag. Tino F. Pelcers (Mag. Tino F. Pölzer), rezidē Grācā.
Latvijas Ārlietu ministrijas vērtējumā, mūsu divpusējās attiecības ir labas, un to attīstībā vērojama augoša sadarbības dinamika. Sadarbība mērķtiecīgi tiek attīstīta, ievērojot Latvijas dalību ES.
Daudzi sadarbības projekti sekmīgi tiek realizēti iekšlietu, aizsardzības, izglītības un kultūras jomās. Perspektīvas sadarbības iestrādes veidojas ar Austrijas federālajām zemēm Štīriju, Zalcburgu un Lejasaustriju.
Svarīgs impulss abu valstu attiecībās bija 2003.gada 9.–11.jūlijā notikusī Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Imanta Freiberga kunga oficiālā vizīte Austrijā, kā arī Austrijas ārlietu ministres Dr. Benitas Ferēro-Valdneres oficiālā vizīte Latvijā.

Ekonomiskā sadarbība
Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar Austriju moderno tehnoloģiju un zinātņu jomās, kokrūpniecībā, kā arī veicināt tūrisma kontaktus. Veiksmīgi sadarbības piemēri ir 2002.gada 21.–23.martā notikušais Austrijas tūrisma firmu pārstāvju brauciens uz Latviju, kā arī Latvijas augstskolu kontakti ar Kremsas un Zalcburgas Tūrisma augstskolām. Latvijas uzņēmumi piedalījušies Grācas pavasara gadatirgū 2003.gadā.
 
Sadarbība citās jomās
Ievērojot Latvijas dalību ES, Latvijai ir būtiska sadarbība ar Austriju iekšlietu jomā. Iekšlietu ministrijas un Austrijas Federālās iekšlietu ministrijas, kā arī to pakļautībā esošo struktūrvienību sadarbība notiek kopš 1997.gada 16.jūlijā Vīnē parakstītās starpresoru vienošanās “Par sadarbību starptautiskās organizētās noziedzības, starptautiskās nelegālās narkotiku tirdzniecības un starptautiskā terora apkarošanas jomās” ietvaros. Latvija ir gandarīta par Austrijas gatavību sniegt atbalstu Šengenas informācijas sistēmas izveidei Latvijā, kā arī ciešāku kontaktu veidošanu starp policijas struktūrvienībām, drošības jomā.
Pērnā gada 20.janvārī Austrijas iekšlietu ministra E.Štrāsera vizītes laikā Rīgā tika noslēgts Latvijas un Austrijas valdības līgums par policijas sadarbību.
Savstarpēji ieinteresēta un padziļināta sadarbība izveidojusies izglītības nozarē. Latvijai nozīmīga ir Austrijas pieredze bilingvālās izglītības un ar to saistītās metodikas jomā. Par aktīvu sadarbības formu ir izvērtusies Latvijā strādājošo vācu valodas skolotāju stažēšanās Austrijā. 2003.gada 10.novembrī Vīnē Latvijas izglītības un zinātnes ministrs K. Šadurskis tikās ar Austrijas izglītības ministri E.Gēreri. Abas puses vienojās, ka būtu lietderīgi sākt sadarbību e-izglītības un mūžizglītības jautājumos.
Sekmīgi veidojas kontakti starp Zalcburgas tūrisma augstskolu un Biznesa augstskolu “Turība”, kā arī Kremsas Tūrisma augstskolu un LLA Pārtikas tehnoloģijas fakultāti. Lai izzinātu tūrisma iespējas, 2002.gada 21.–23.martā Latviju apmeklēja Austrijas tūrisma firmu pārstāvju grupa, un 2003.gada 1.oktobrī Lejasaustrijas federālās zemes valdības vadītāja Dr. Ervīna Prella vizītes laikā abas puses parakstīja nodomu protokolu par Tūrisma augstskolas izveidi Latvijā.
Īpaši jāuzsver Austrijas vēstniecības Rīgā ieguldījums, veicinot kontaktus un īstenojot kultūras projektus. Sadarbībā ar Šveices vēstniecību 2001.gada 13.septembrī Rīgā atklāja kopīgu vācu valodā publicētas literatūras bibliotēku. Notikušas vairākas mākslas un fotoizstādes Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās. Ar bijušā Austrijas vēstnieka Latvijā A.Kozusnika gādību 2001.gada maijā Latvijas Nacionālā opera kā dāvinājumu saņēma koncertflīģeli Bösendorf.
Sakarā ar Latvijas valsts 85.gadadienas svinībām 2003.gadā Vīnē, Austrijas Nacionālajā bibliotēkā, tika atklāta Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas sagatavotā izstāde par Latvijas un Austrijas kultūrvēsturiskajiem sakariem.

Pēc Ārlietu ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!