• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Putnu gripai kaļ slazdu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2005., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119712

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tapusi izstāde par mazākumtautībām Latvijā

Vēl šajā numurā

25.10.2005., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Putnu gripai kaļ slazdu

Lai noteiktu, kuru novietņu putniem pastāv visaugstākais risks inficēties ar putnu gripu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šīs nedēļas laikā apzinās visas Latvijā reģistrētās putnu novietnes.

VAIDAVA-VISTAS.JPG (16815 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Mūsu valsts neatrodas paaugstināta riska zonā, taču šāds visām Eiropas Savienības dalībvalstīm saistošs lēmums pieņemts Eiropas Komisijas Pastāvīgās komitejas sanāksmē Briselē.
Kā skaidro PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Kristīne Lejasmeiere, Eiropas Komisija ir definējusi vairākus kritērijus, pēc kuriem noteikt augsta riska putnu novietnes. Ilustrācijai speciāliste min vairākus: “Vai saimniecība atrodas gājputnu migrācijas ceļu joslā, kāds ir saimniecības attālums no ūdenstilpēm, kurās mēdz pulcēties migrējošie ūdensputni, vai saimniecības mājputni mēdz nonākt saskarsmē ar gājputniem.”
Fermās, kuras atzīs par augsta riska novietnēm, tiks noteikti pasākumi, kas tām jāievieš, lai nepieļautu putnu inficēšanos. Tāpat šajās novietnēs vajadzēs ieviest sistēmu, kas jau agrīnā stadijā ļauj konstatēt, ka putni varētu būt inficējušies ar šo bīstamo infekcijas slimību, brīdina dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. Proti, saimniecībās, kurās tiek konstatēts, ka mājputniem zudusi apetīte, tie mazāk nekā parasti patērē ūdeni, ir samazinājusies dējība un putnu mirstība nedēļas laikā pārsniedz 3%, nekavējoties par to jāziņo Pārtikas un veterinārā dienesta rajona pārvaldei.
Dienests par šiem drošības pasākumiem sola informēt reģistrētās putnu novietnes.
Kopš sestdienas ir aizliegta putnu tirgu, izstāžu, šovu un tamlīdzīgu kultūras pasākumu rīkošana visā Eiropas Savienības teritorijā. Šāds liegums piemērots līdz 1.decembrim. Savukārt zooloģiskajos dārzos jāizvērtē putnu vakcinēšanas nepieciešamība.
Tā kā Latvija ir Eiropas Savienības sastāvā, uz mūsu valsti attiecas visi Eiropas Komisijas (EK) ieviestie drošības pasākumi, kas neļauj Eiropas Savienības teritorijā ievest dzīvus mājputnus, to gaļu, olas, neapstrādātas putnu spalvas un spalvu daļas, neapstrādātas nomedīto putnu trofejas un dzīvus putnus, kas nav mājputni.
Putnu gripa ir ļoti infekcioza vīrusa izraisīta slimība mājputniem un citiem putniem, kas dzīvnieku populācijā var ātri izraisīt liela mēroga epidēmiju.
Kā uzsvērts vakar izplatītajā Veselības ministrijas atgādinājumā, putnu gripa nav cilvēku gripa. Ministrija vēlreiz uzsver, ka putnu gripa, kas šobrīd izplatās Austrumeiropā, ir putnu slimība un cilvēku inficēšanās ar šo vīrusu ir iespējama, tikai esot ilgstošā saskarsmē ar inficēto putnu. Tie cilvēki, kuri ir slimojuši ar putnu gripu, nevar inficēt citus – pat ne savus ģimenes locekļus.
Latvijā šobrīd, kā jau katru gadu šajā sezonā, ir paredzams gripas uzliesmojums gada pēdējos mēnešos. Lai izvairītos no masu saslimšanas ar gripu, mediķi aicina iedzīvotājus veikt dažādus profilaktiskos pasākumus, kā arī vakcinēties. Oktobris un novembris ir labākais vakcinācijas laiks.
Pagājušajā nedēļā valdība atbalstīja Veselības ministrijas iniciatīvu veikt profilaktiskos pasākumus gripas pandēmijas novēršanai Latvijā. Iecerēts, ka no 15.novembra līdz 20.decembrim valsts apmaksās vakcīnas pret gripu bērniem līdz septiņu gadu un pieaugušajiem virs 65 gadu vecumam. Pēc iepriekšējo gadu gripas monitoringa datiem, saslimstība ar gripu pārsvarā sākas decembrī.

Fakti:

Putnu gripa šobrīd ir konstatēta Kambodžā, Ķīnas Tautas Republikā, Honkongā, Indonēzijā, Japānā, Kazahstānā, Korejā, Malaizijā, Rumānijā, Krievijā, Taizemē, Turcijā, Vjetnamā un Horvātijā.

Avots: PVD

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!