• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sintētiskās narkotikas izspiež heroīnu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2005., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekasēti gandrīz divi miljardi

Vēl šajā numurā

25.10.2005., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sintētiskās narkotikas izspiež heroīnu

Narkobiznesā iesaistītie kļūst arvien piesardzīgāki un ievēro lielāku konspirāciju, izplatīšanas shēmās ieviešot jaunas metodes. Par to Valsts policija ziņoja Narkotiku kontroles un narkomānijas novēršanas koordinācijas padomei.

KAIFS.JPG (25172 bytes)
Viena no šogad atklātajām nelegālajam narkotikas ražotnēm – marihuānas audzētava – tika atrasta Jelgavas rajonā
Foto: A.F.I

Padome pagājušajā nedēļā pulcējās, lai izvērtētu, kā tiek ieviesta “Narkotisko un psihotropo vielu atkarības un izplatības ierobežošanas un kontroles valsts programma 2005.– 2008.gadam”.

Likvidēts heroīna tranzīta kanāls

Valsts policijas pārstāvis, ziņojot par izmaiņām un aktualitātēm narkotisko un psihotropo vielu nelegālās tirdzniecības novēršanā, norādīja, ka šogad situācija Latvijā nav būtiski mainījusies. Joprojām līderes melnajā tirgū ir sintētiskās narkotikas – amfetamīna tipa stimulanti. Speciālisti prognozē, ka šī tendence tuvākajā laikā nemazināsies. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu nedaudz sarukusi ekstazī tablešu vairumtirdzniecības cena, savukārt heroīna cena pieaugusi. Narkotirgoņi, lai tos nepieķertu, izmanto arvien konspiratīvākas metodes.
Šogad atklāts vairāk ar narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti saistīto noziedzīgo nodarījumu – deviņos mēnešos 877 noziedzīgie nodarījumi, kas ir par 63 vai 7,7 % vairāk nekā pērn deviņos mēnešos. Pieaudzis no nelegālās aprites izņemtā amfetamīna, ekstazī, LSD, marihuānas un hašiša daudzums, bet samazinājies izņemtā efedrīna un heroīna daudzums, liecina Iekšlietu ministrijas sniegtās ziņas.
Šogad Latvijā atklātas divas narkotisko vielu ražotnes – martā Gulbenes rajonā atklāja un pārtrauca nelegālas narkotiku ražotnes darbību, bet septembrī Jelgavas rajonā – marihuānas audzētavu. Latvijas un Krievijas tiesībsargu sadarbības rezultātā likvidēts heroīna tranzītā kanāls no Vidusāzijas reģiona uz Krieviju un no Krievijas uz Latviju un citām Baltijas valstīm.
Policijas darbā lielāka uzmanība tiek pievērsta ar narkotiku nelegālo apriti saistīto organizēto noziedzīgo grupējumu un to dalībnieku aktivitāšu apzināšanai un izstrādei, cīņai ar narkotiku vairumtirdzniecību, kontrabandu un tranzītu.

Cietumos slāpēs mobilo signālus

Atbildīgo institūciju pārstāvji sēdē atzina, ka būtisks priekšnosacījums programmas īstenošanai ir finansējuma piešķiršana valsts budžetā. Daudzu uzdevumu izpilde bez papildu finansējuma piešķiršanas nebūs pietiekami efektīva vai nebūs iespējama vispār. Par jau piešķirto naudu sākti vairāki nepieciešami un līdz šim neīstenoti dārgi pasākumi, kā, piemēram, rentgenaparatūras un mobilo telefonu signālu slāpētāju iepirkšana Ieslodzījuma vietu pārvaldes vajadzībām u.c. Sēdē īpaši akcentēta preventīvo pasākumu nozīme narkomānijas novēršanā. Svarīga ir pašvaldību izpratne un līdzdalība, jo pašvaldības gan ģeogrāfiski, gan institucionāli ir vistuvāk riska grupām.
Padomes sekretārs Jānis Bekmanis, kurš padomi iepazīstināja ar Eiropas Savienības institūcijās aktuālākajām diskusijām par narkomānijas izplatības ierobežošanu, uzsvēra, ka ES dalībvalstīs lielu artavu profilaksē iegulda pašvaldības – tā ir pozitīva pieredze. ES Narkotiku un narkomānijas monitoringa centrs aicina dalībvalstis izmantot citu pieredzi. Informācija par dažādiem projektiem apkopota īpašā informācijas sistēmā.
J.Bekmanis arī informēja padomi par centra vadības delegācijas vizīti Baltijas valstīs. Tā iecerēta decembrī. Padome nolēma delegāciju aicināt uz nākamo padomes sēdi decembra vidū.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!