• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Luksemburga - paraugs mazas valsts ietekmei ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2005., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119829

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Neakadēmiskais vēsturnieks aizstāvja lomā

Vēl šajā numurā

26.10.2005., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Luksemburga – paraugs mazas valsts ietekmei ES

Vakar Rīgā tikās Latvijas un Luksemburgas ārlietu ministri, lai pārrunātu Eiropas Savienības (ES) finanšu jautājumus, paplašināšanos, kā arī mazo valstu lomu ES.

PABRIKS.JPG (15356 bytes)
Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns un Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns vakar preses konferencē norādīja – Luksemburga kļuvusi par politiski un ekonomiski ietekmīgu valsti, tikai pateicoties tās partnerībai ar Eiropu. Ārlietu ministrs Artis Pabriks atzina, ka Latvija var mācīties no Luksemburgas, kuras politiskais iespaids Eiropā un pasaulē kopumā proporcionāli daudzkārt pārsniedz šīs valsts izmērus un iedzīvotāju skaitu. Luksemburga, viena no ES dibinātājvalstīm, prezidējusi ES vienpadsmit reizes, kas apstiprina šīs valsts administratīvās spējas un politisko pārrunu pieredzi. “Mēs vēlamies redzēt Latviju līdzīgu Luksemburgai politiskās ietekmes ziņā,” sacīja Ž.Aselborns.
Ministri sarunu gaitā skāra ES sociālās drošības un budžeta jautājumus, kuru koordinēšana ir pašreiz prezidējošās Lielbritānijas pārziņā. “Mums jāliek Lielbritānijai saprast, ka tās ES prezidentūra būs veiksmīga tikai tad, ja tiks atrisināts ES budžeta jautājums,” uzsvēra Luksemburgas pārstāvis.
Ž.Aselborns vizītes gaitā centās noskaidrot Latvijas pilsoņu attieksmi pret ES. Viņš pauda cerību, ka eiropiešu, tostarp latviešu, jaunā paaudze atpazīs cilvēciskumu, brīvību un drošību kā galvenās ES vērtības. Ž.Aselborns ar prieku atzīmēja Latvijas dinamisko attīstības gaitu, kas neesot ne tuvu tik raksturīga “vecajām” dalībvalstīm.
Tiekoties ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, tika pārrunāta ES drošība un stabilitāte, īpaši Balkānu reģiona kontekstā. Ministrs apmeklēja Okupācijas muzeju un Valsts Mākslas muzeju, kā arī apskatīja pēc Latvijas ārlietu ministra iniciatīvas izveidoto izstādi “Latvijas mazākumtautību vēsture un mūsdienas”.

Sannija Jauce, “LV”
sannija.jauce@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!