• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Somijas sadarbības perspektīvām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2005., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas vēstnieka Islandes Republikā akreditāciju

Vēl šajā numurā

27.10.2005., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Somijas sadarbības perspektīvām

Trešdien, 26.oktobrī, Latvijas vēstnieks Somijā Einars Semanis tikās ar Somijas parlamenta spīkeru Pāvo Liponenu. Vēstnieks nodeva sveicienus no Latvijas Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres un viņas ielūgumu oficiālā vizītē apmeklēt Latviju.
Sarunas gaitā abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Somijas attiecības raksturo patiesa draudzība, uzticība un sapratne, tās ir konstruktīvas un dinamiskas. Attiecību pamatā ir kopēja izpratne par Latvijas un Somijas tautu likteņgaitām un mūsdienu reģionālajām un pasaules realitātēm. Vēstnieks E.Semanis norādīja, ka Latvijā ļoti augstu vērtē Somijas augstākās vadības konsekvento atbalstu Latvijai starptautiskā mērogā. Sarunas gaitā atzinīgi novērtēta ekonomiskā sadarbība starp Latviju un Somiju, pievēršot uzmanību galveno ekonomiskās sadarbības projektu īstenošanas gaitai. Šī sadarbība ir īpaši nozīmīga arī saistībā ar Eiropas Savienības Lisabonas stratēģijas mērķu realizēšanu, nodrošinot Somijas un Latvijas konkurētspēju un modernu attīstību. Somijas parlamenta vadītājs un Latvijas vēstnieks pauda gandarījumu par bagātīgo un daudzpusīgo sadarbību kultūrā.
Izvērtējot Somijas un Latvijas attiecību perspektīvas, atzīts, ka līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā abu valstu divpusējās attiecībās, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbībā izvirzās jauni un apjomīgi uzdevumi, risinot svarīgus Eiropas Savienības dienaskārtības uzdevumus. Tas paplašina Somijas un Latvijas draudzīgo attiecību spektru, iekļaujot sadarbībā jaunus projektus un tos īstenojošas sabiedrības aprindas. Pāvo Liponens īpaši uzsvēra sadarbību Eiropas Savienības Ziemeļu dimensijas ietvaros. Vēstnieks E.Semanis akcentēja Latvijas ieinteresētību aktīvi piedalīties Ziemeļu dimensijas mērķu īstenošanā, kas ir Eiropas Savienības un Krievijas stratēģiskās partnerības tā dēvēto “četru telpu” reģionālā dimensija. Partnervalstis šajā projektā ir Norvēģija un Islande. E.Semanis atzīmēja Latvijas interesi turpināt un aktivizēt sadarbību Baltijas jūras valstu padomes un Ziemeļu padomes ietvaros. Somijas parlamenta vadītājs dalījās savos apsvērumos par diskusijas attīstību saistībā ar Eiropas Savienības konstitucionālā līguma ratifikācijas jautājumiem, pievēršot uzmanību arī Eiropas Savienības nākotnes vīzijai. P.Liponens un E.Semanis bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt un pilnveidot sadarbību ES kaimiņu politikas ietvaros. Pārrunāti arī aktuālie jautājumi attiecībās ar Krieviju.
Somijas parlamenta vadītājs augstu novērtēja sadarbību starp abiem parlamentiem. Īpaši loma tajā ir parlamentārās sadarbības grupām. Saeimas Latvijas un Somijas parlamentārās sadarbības grupas priekšsēdētāja ir deputāte Liene Liepiņa. Grupas delegācija viesojās Somijas parlamentā šā gada septembra nogalē. Savukārt Somijas parlamenta Somijas un Latvijas sadarbības grupu vada deputāts Miko Elo.
Tikšanās noslēgumā vēstnieks Somijas parlamenta vadītājam uzdāvināja Jukas Rislaki grāmatu par ģenerāļa Krišjāņa Berķa un viņa sievas Hilmas Lehtonenas likteņiem, kas ir tulkota somu valodā un šajās dienās tiek prezentēta Helsinkos. 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!